reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

Ja na ostatniej wizycie byłam w środę zbadal mnie i powiedział, że wszystko jest ok. Ma dalej brać duphaston, luteine i kwas. leżeć plackem i uważać na siebie. Następne USG mam w za około 3 tygodnie. Zastanawiam się czemu nie wcześniej tym bardziej pierwsze miałam w 5 tc. Położna założyła mi kartę ciążową. I mam do Was dziewczyny pytanie. W karcie położna napisala mi,że to jest 9/10 tc. mi wychodzi,że 8/9 więc jak oni liczą te tygodnie? Poglubilam się trochę. Ostatnią miesiączke miałam 18.11, a termin porodu 25.08

reklama
marzenix gratuluję! masz termin w dniu moich urodzin:)
saga czy usg prenatalne to to samo co genetyczne? Bo ja mam genetyczne 27.01?
Pflaume nie wiem jak oni Ci to wyliczyli. Ja byłam 11/01 lekarza i był to dokładnie 10 tydzień, ostatnią miesiączkę miałam 02/11 a termin porodu mam na 08.08....

Marzenixx-GRATULUJĘ I CIESZĘ SIĘ ŻE WSZYSTKO O.K po badaniach-to jestnajważniejsze:-).Badania prenatalne czyli inaczej genetyczne to sprawdzenie czy z cewa nerwową dzidzi jest wszystko o.k,mierzą przyzierność karkową,sprawdzają ryzyko chorób np.Dawna.Te badania po 35 roku życia są bezpłatne.Polegają na pobraniu krwi od przyszłej mamusi i robią specjalne usg-na którym mierzą całego bobaska.Po kilku dniach wynik dostajesz do domku.

zapomniałam jeszcze napisać,że jeżeli chodzi o te wyliczenia tygodni ciąży to wczoraj własnie rozmawiałam z lekarzem i pielęgniarką jak byłam na wizycie i oni liczą od ostatniego dnia miesiączki,a te nasze suwaczki mierza o tydzień mniejszy termin- mi np. z suwaczka wychodzi,że dziś weszłam w 11 tydż. a z własnych wyliczeń i ginekologa dziś kończe 11 tydż.czyli jestem w 11tyg i 7 dniu,jutro wchodzę w 12 tydż.:tak:

Pflaume- dobrze obliczyli ci termin porodu ponieważ ja pierwszy dzień ostatniej miesiączki miałam 14.11.2011 i termin też mam na 25.08.2011 tylko że ja mam 32 dniowe cykle a u ciebie chyba 28 więc akurat tak się składa że mamy ten sam termin :) Jeśli chodzi o tygodnie to faktycznie jakoś dziwnie wszędzie jest liczone. Z tego co kojarzę to kilka dni temu na forum któaś z dziewczyn tłumaczyła to.

mal-gosia- dokładnie tak jak piszesz ,każdy chyba liczy inaczej:-) to ja ostatnio zadałam pytanie na forum i któraś z dziewczyn mi to tłumaczyła lecz jeszcze inaczej to tłumaczył mi lekarz -masakra z tymi wyliczeniami,każdy ma swoją teorie:-D.Moja jest taka jak mojego gina licze od ostatniego dnia miesiączki-zresztą tydzień w tą czy w tamtą strone to za kilka miesięcy już nie będzie miało takiego znaczenia ,najważniejsze aby nasze dzidzie były silne i zdrowe:tak:

Suwaczki liczą dobrze tylko my je żle interpretujemy ;). Ja mam 11 tydzień i 2 dzień czyli 11 pełnych tygodni i 2 dni czyli "biegnie" mi 12 tydzień ciąży. I tak też mam od środy zaczęłam 12 tc :)))) Jak będzie "pełny" 12 tydzień to suwaczek pokaże "jesteś w 12 tc" a każdy dzień po nim to już będzie 13 tc.

Oj chyba zamotałam Wam. Mam nadzieję, że choć trochę zrozumiale heheheeh.

Ostatnia edycja:
reklama
Maggie LenA wyjaśniła sama nie wiedziałam dokładnie ;-)
Jesli chodzi o suwak mnie sie zgadza z moim terminem z usg i od ostatniego dnia miesiaczki;-)
Pflaume 3 mam &&&&&;-)

Do góry