reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

a ja tam może panikuję ale już raz poroniłam przez cytomegalię a toxo to podobne g...o, więc nic mi się nie stanie jak zrezygnuję z tych paru rzeczy na 3 miesiące....

reklama
hmm.. a jak nazywają się te badania? bo może miałam a nie wiem, a jak nie miałam to się upomnę na wizycie. To nie jest coś związane ze zwierzakami, bo moja mi się spytała czy mam kota czy coś, powiedziałam że nie i machnęła ręką:D.

Szuszu, Tymon

a ja tam może panikuję ale już raz poroniłam przez cytomegalię a toxo to podobne g...o, więc nic mi się nie stanie jak zrezygnuję z tych paru rzeczy na 3 miesiące....

Maggie, powiem szczerze że nigdzie w internecie nie czytałam (ani nie dostałam takich info od lekarza, czy położnej) informacji o tym, żeby truskawek nie jeść w ciąży ze wzgledu na toxo. Sama nie przechodziłam tej choroby, mam koty i jedyne na co muszę uważać to ich kupy i surowe mięso, tak powiedział lekarz. Warzywa i owoce trzeba myć porządnie i to powinno wystarczyć. Ale jak nie masz takiego parcia na truskawki jak ja to zrezygnuj dla własnego spokoju;-)

Ach..też mi się to imię bardzo podoba, ale mojemu A. niestety nie pasuje.
Toxo nie tylko można się od kota zarazić, z piaskownicy też można przynieść, z mięsa niedosmażonego czy surowego, niedomytych owoców i warzyw. Ja na twoim miejscu zrobiłabym to badanie.

Ja truskawy jadłam, ale z surowego mięsa radziłabym zrezygnować... tym bardziej ze coraz cieplej sie na dworze robi. A badanie na toxo nie jest obowiązkowe ale dla świętego spokoju zrobić mozna tylko że u mnie np koszt byl bardzo wysoki bo za całe badanie 150 zł.

sierpniowa Mama Adasia 2010 :-)

Maggie, doskonale Cię rozumiem, przy czym jako osoba lubująca się w skrajnościach, na okolicznośc toxo, w ciąży odpuściłam sobie też jogurty z truskawkami :) Serio. Pomijam kwestie związane z ilością toksycznych substancji zawartych w truskawkach, których nie da się przecież obrać (myślę, że o truskawki, które nie były pryskane jest dość trudno).

tak was czytam i się cieszę, że toxo już miałam i moje antyciała są stare- więc jestem bezpieczna i moje kochane truskawy wcinać będę kilogramami aż spuchnę:D
A tym cholerstwem można zarazić się nawet przesadzając kwiaty- wszędzie to świństwo siedzi

Zgodze sue z Akutan, nabrac sie tego cholerstwa mozna wszedzie tam gdzie koty maja kontakt tz ich odchody. Ja toxo i cyto mialam robione na samym pocztaku ciazy. Moze przydaloby sie powtorzyc dla swietego spokoju.
A teraz z mojej strony dobre wiesci:) odebralam wyniki z krzywej cukrzycowej po 2h mialam 122 przy 75ml wiec jest dobrze. Mam ograniczyc ciasta, nie jest to problem bo nie lubie ich tak mocno, a owoce moge dalej jesc, a 1 podwyzszony wynik byl spowodowany swietami-obzarstwem.

reklama
Do góry