reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarz, USG ...:)

No wiem wiem że lekarz wie co robi tym bardziej że wiem że ten jest dobrym specjalistą ale ja praktycznie nigdy nic nie pytam a jak już zapytam to zawsze głupio odpowiada.. zresztą mniejsza z tym...

Skrzat no właśnie nie ma ale zazwyczaj obraca swój tak że dość dobrze widzę a jak ma gorszy humor co zdarzyło mu się drugi raz...

Firana u mnie wczoraj było 33+3 także Twoja niunia jest naprawdę spora [emoji6] a ciśnienie lepiej kontroluj bo to jednak duże a od chodzenia to myślę że prędzej puls się zwiększa...

Katerineczka to właśnie że małą niedługo nie tylko zobaczę a i przytule to mnie bardzo pociesza [emoji2]

Joasia, Milia samych dobrych wieści na wizytach! [emoji6]

34 tc[emoji2] córeczka[emoji7] TP 06.11

reklama
Dziewczyny nie spalam pol nocy i chyba wiem dlaczego nie wydala tego zaswiadczenia! Moze chodzilo jej o to abym przyszla do niej na wizyte (takze prywatna). Tutaj gdzoe bylam ona wykonuje tylko echo serca i tyle zaplacilam 120zl. Moze ona wychodzi z zalozenia ze nie w jej gestii jest wydawanie tskich zaswiadczen skoro przychodzi sie tylko na badanie. Jak sie zapisywalam i powiedzialam ze chcialabym sie zapisac na wizyte i na echo serca do doktor K.to rejestratorka powiedziala ze "zebysmy sie dobrze zrozumialy, pani K.u nas wykonuje tylko echo serca". Zaczynam to wszystko skladac do kupy! Ale ja sobie nie wymyslilam zeby akurat tam dzwonic. We czwartek zadzwonilam do doktor i pytam czy moglabym sie umowic na echo serca to powiedziala ze tak, oczywiscie i kazala zadzwonic do tego centrum medycznego i tam sie umowic na poniedzialek. Tak tez zrobilam...

Dziewczyny caly czas mnie neci to czy zadzwonic do gina i mu o tym wyniku powiedziec czy spokojnie czekac do wizyty (czwartek 29 wrzesnia). Zaraz oszaleje z tego wszystkiego

Jestem w 33 tygodniu ciąży [emoji173]

Ostatnia edycja:
Princeseczko ale zaświadczenie to tak jakby zagrożenie życia pacjenta które bierze na siebie więc łaski nie robi czy na NFZ czy prywatnie...nie wiem sama już co myśleć

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

Aob- maluszek bardzo łądnie rośnie- super. Lekarze są różni - mój na szczęście żadnego pytania nie pozostawia bez odpowiedzi i zawsze spokojnie i dokładnie wszystko tłumaczy. Dlatego jest moim ginekologiem od ponad 7 lat i pewnie tak już zostanie.

Princeseczka- mnie się też wydaje, że ta lekarka powinna Ci wystawić to zaświadczenie bez żadnych dodatkowych kosztów. Ja mogę powiedzieć, co ja bym na Twoim miejscu zrobiła. Zadzwoniłabym do gina i powiedziała jak wygląda sytuacja, że tamta lekarka sugerowała cc ale nie masz na to żadnego żadnego zaświadczenia i zapytała czy będzie Ci takowe potrzebne i czy masz się umawaić kolejny raz do tamtej lekarki, czy nie jest to konieczne. Wytłumacz spokojnie, że nie wiesz co masz dalej z tym fantem zrobić , a boisz się o Twoje zdrowie, tym bardziej , że do porodu już niewiele czasu zostało.

Skrzat- Wg mnie Twój gin miał w 100% rację. Powiem szczerze, że też nie słyszałam o tym, żeby termin porodu zmieniać na podstawie pomiarów dziecka - zwłaszcza przy tak zaawansowanej ciąży. Dzieciaczki na tym etapie już rosną każde inaczej- we własnym tempie i nie można stwierdzić na podstawie wagi, czy innych wartości kiedy odbędzie się poród. Datę porodu wylicza się na podstawie terminu OM i ewentualnie wielkość dzidzi na samym początku ciąży. Teraz już mogą się zdarzać duże odstępstwa między wielkością dzieci- są przypadki hipotrofii(malutkie dziecko) jak i makrosomii(b.duże dziecko). Ciąża powinna trwać ok. 40 tyg. czyli jakieś 280 dni.Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby przy malutkim dziecku( o niskiej wadze) przedłużać ciążę do 43, czy 44 tygodni bo to pewnie skończyłoby się tragicznie. Z kolei dziecko o dużej wadze też nie może urodzić się zbyt wcześnie bo np. układ oddechowy może być jeszcze niedojrzały. Czasem robiąc USg lekarz ma taką funkcję wyliczenia daty porodu na podstawie biometrii płodu i wtedy pojawiają się herezje, bo może wyjść w data prawie o miesiąc wcześniej lub później niż z OM. Żaden lekarz na tym etapie ciąży już nie sugeruje się tymi pomiarami jeśli chodzi o datę porodu. Ona pozostaje niezmienna- wyliczona z OM.

Mamo czworki-dziekuje za rade :-* tak zaraz zrobie. Ehh tak sie stresuje ze masakra. Ciekawe co gin powie...

I ciekawe czy ona bedzie chciala w ogole takie zaswiadczenie wystawic jesli gin.powie zebym zalatwila to u niej...
Tak jak pisalam, juz wczoraj pytalam kto daje skierowanie na cc to powiedziala ze ginekolog prowadzacy ciaze...

Edit. Zadzwonilam. Uff uspokoilam sie po tym telefonie. Gin.powiedzial ze nie potrzebujemy zaswiadczenia od niej i ze rzeczywiscie jest tak ze szpital decyduje o tym czy cesarskie ciecie sie odbedzie mimo tego ze niektorzy maja zaswiadczenie na papierku. Zapytal czy ja chce ciecie. Powiedzialam ze doktor powiedziala ze to byloby lepsze rozwiazanie zwlaszcza dlatego tez ze dziecko ma byc spore. Gin.kazal prztjsc na wizyte z opisem wyniku. Powiedzial ze ok.2tygodnie przed porodem polozy mnie na oddzial, na patologie ciazy, zrobimy jeszcze jedno badanie kardiologiczne i zrobimy cc wlasnie ok.2 tygodnie przed terminem

Jestem w 33 tygodniu ciąży [emoji173]

Ostatnia edycja:
Milia Joasia kciuki :)

Princeseczka zazdroszczę ze wiesz już na czym stoisz. Ja dalej błądze jak we mgle :/

Jestem w 33 tc :-)

reklama
Firana super waga u mnie w skończonym 30tygodniu i n początku 31 moja dzidka ważyła ponad dwa kilo wiec pewnie idziemy podobnie, na kiedy masz termin

Aob super tez waga a lekarz to taki sam jak mój tez irytuje sie jak za dużo chce wiedzieć sądzi ze siedzę w internetach i wymyślam sobie pytania :laugh2:

Do góry