reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy kulinarne

Składniki na spód
2 jajka
1 i 1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko wrzucam do miksera zeby sie połączylo jest dosc klejace ale takie ma byc

Składniki ser
1 kg sera z wiaderka ( nie więcej)
8 żółtek
1 budyń śmietankowy
Ok 400ml śmietany 30% ubić z 1/2 szkl cukru
8 białek ubić z 1 szkl cukru

Ser wymieszać z żółtkami i budyniem delikatnie wmiksować ubitą śmietane i na końcu ubite białka

Piec w 180 stopniach ok godzinki ale trzeba na czuja ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy sie upiekł

To jest przepis na dużą blache sernik rosnie wysoki jest puszysty delikatny najlepszy jaki jadłam
 
reklama
Ja polecam blog Link do: Qchenne-Inspiracje! Jak schudnąć bez jojo. Jak leczyć się dietą. można znaleźć wiele fajnych przepisów, poza tym uwielbiam Link do: Kwestia Smaku | Wyjątkowo na co dzień!.

Któraś z Was pisała o blogu Moje Wypieki i powiem szczerze że uwielbiałam ten blog, nadal z niego czasami korzystam ale wkurzają mnie przepisy ze składnikami które jedynie można dostać za granicą, poza tym są bardzo drogie. Wiele ciast które robiłam wychodziły bardzoooooo słodkie a wieczny krem z mascarpone już mi się znudził, ale na pewno jeszcze powrócę na ten blog.

Przeglądam Qchenne inspiracje i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba, to co tam widzę :D Jutro zapiekanka z bakłażana i papryki.
 
Lubicie bułeczki cynamonowe?
photo_2016-03-22_21-21-03.jpg photo_2016-03-22_21-19-02.jpg
 

Załączniki

  • photo_2016-03-22_21-19-02.jpg
    photo_2016-03-22_21-19-02.jpg
    116,8 KB · Wyświetleń: 257
  • photo_2016-03-22_21-21-03.jpg
    photo_2016-03-22_21-21-03.jpg
    101,5 KB · Wyświetleń: 256
Jakby ktoś miał ochotę :)

Składniki na ok 20 bułeczek - tak jak na zdjęciu pełna blacha:
600 g mąki pszennej (musiałam dodać więcej, bo ciasto się za bardzo kleiło)
100 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka

Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła (można dać mniej)
150 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu. Masło musi być bardzo miękkie, można je nawet roztopić.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiego rulonu. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce, na spodzie z ciasta. Powinno wyjść około 20 kawałków. Bułeczki nie muszą się stykać. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 230ºC.
Smacznego
 
reklama
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM

Składniki:
CIASTO:
750G mąki
3/4 szkl.cukru
3 jaja
2 łyżki masła
1 i 1/4 szkl. mleka
7,5 dag drożdży
szczypta soli

KRUSZONKA:
50g masła
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki cukru
1/2 szkl. mąki
1 jajo do smarowania

NADZIENIE:
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 l mleka

Przygotowanie:

Na 1 l mleka ugotować wg przepisu budyń. Wystudzić.
Podgrzać mleko -> dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki -> przygotowujemy rozczyn. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (ja przykrywam wilgotną szmatką)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 3/4 szkl. cukru, jajka, sól i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 2 części, rozwałkowujemy w prostokąt o gr. 0,5 cm. Kroimy paski o szer. 1,5 cm i ok. 20 cm długości. Każdy pasek skręcamy delikatnie jak śrubę, a następnie w "ślimaka". Układamy na natłuszczonej blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
W zagłębieniu na środku nakładamy zimny budyń i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 min w 180 st.C

Smacznego ;)
 
Do góry