reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NASZE MAJOWE SLONECZKA!! Tu sie mozesz przywitac

reklama
Fajna strona no u mnie by się prawie zgadzało na 19 maja a według długości cyklu na 21 maja zobaczymy jak wg gina będzie

Lilith ja miałam bardzo długi cykl, dzisiaj 42 dc, owulację miałam 29 dc. Gdybym liczyła od ostatniej miesiączki to termin na 19 maja. Stronka fajna, tez mi wyszedł 2.06 pod względem długości cyklu

Cześć dziewczynki wczoraj odebrałam wyniki badań, okazało się że mam straszną anemie. Nie wspomne już o okropnym wyniku moczu. Matko jestem przerażona. nie jestem koścista jem dużo a tu takie cyry. na dodatek pochłaniam kwas foliowy w ilości 15 mg dziennie, przed zajściem w ciąże jadłam żelazo. Sama nie wiem co mam robić. Wizyte u gin mam na 11 pażdziernika. Co jeść żeby anemia złagodniała?

nadiaw - a nie mozesz isc do lekarza ogolnego - moze on ci poradzi jakis zestaw witamin z zelazem do brania, tylko powiedz mu o ciazy :)
a moze mozesz przyspieszyc wizyte u gina ?

tak czytam te wszystkie posty o witaminkach i zastanawia mnie jednostka dotyczace kwasu foliowego; na moich witaminkach (prenatal) jest napisane ze jedna tabletka zawieta 0,8 mg kwasu; a wszyscy na forum posluguja sie jednostami 10 razy wiekszymi :( pisza ze biora od 5 do 15 mg - nic juz nie rozumiem ...

Nadia jedz duzo buraczkow!!! ja tez mam anemie caly czas wiec teraz napewno jest wieksza!!!! ale sie tak nie martwie:)

idz do lekarza ogolnego jak radzi Idzia!!!

A co do kwasu tez sie juz pogubilam...ja jem 5 mg :( przed ciaza jadlam 0.4 albo 4 :( no i sie pogubilam!

Nadia.... ja z zalecen lekarza na anemie (oprocz zelaza) mialam pic sok z buraczkow (polecal z hortexu... no chyba, ze masz sokowirowke) i duzo zielonych warzyw (zwlaszcza brokuly.... takie tylko delikatnie zblanszowane).... Po chyba dwoch, albo trzech tygodniach takiej diety (zelazo bralam tylko tydzien, bo mialam po nim bole brzucha, zatwardzenie etc.), mam juz dobre wyniki :-)
A na mocz..... pietruszka (i natka i korzen), sok brzozowy (u mnie jest normalnie w pawilonie) i mozesz sama kupic sobie w aptece urosept (takie ziolowe tabletki, mozna w ciazy) trzy razy dziennie po jednej tabletce... i duuuuuuuuuzo pic :-)
Dietke zalecam profilaktycznie rowniez reszcie :-)

nadiaw79 moja koleżanka na anemię jadła (oprócz tego co pisały Dziewczyny) nie do końca dopieczoną wątróbkę i kaszankę. Ja na brak żelaza miałam polecenia jedzenia szpinaku, co przyznaje zupełnie mi nie przeszkadza i knosumuję do dnia dzisiejszego z wielką przyjemnością.

Pozdrawiam :D

reklama
Czesc dziewczyny!!!Jesli chodzi o kwas foliowy to ja biore 400 mikrogramow, czyli 0,4mg(folik popularny).
Zupelnie nie wiem jak mam policzyc w koncu termin porodu i tak na prawde to czekam na wizyte we wtorek. A dlaczego nie wiem?Boz ost mies wynika ze mam miec 22kwietnia, ale to nie prawda, bo moj cykl trwa od 35 do 45 dni. Jak bylam w szpitalu dwa tyg temu na usg, to mi pani powiedzila, ze napewno nie jest to ciaz tak dojrzala, jak ja myslalam, co wynikalo z obliczen z ost miesiaczki, tylko ze jest to ciaza 5,5tygodniowa. wynika ze dzis jest to ciaza7tyg, ale nie spytalam sie-bo bylam w kompletnym szoku, jak ona to lizcy?wg wielkosci plodu, czy jak?tak wiec mam doliczyc te dwa tygodnie czy nie?no sama nie wiem, jak bede nastepnym razem to musz sie dopytac juz dokladniej.szczegolnie o termin porodu. no i no wlasnie ja nie wiem co mam pytac, zwsze jak juz jestem twarz w twarz z lekarzem to zapominam wszytko,a teraz tez nie wiem ,c o mam sie spytac, w ogole to czuje ze mi nerwy puszczaja, i caly dziec rycze nie wiadomo czego!!!wszystko mnie wkurza!

Do góry