reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NASZE MAJOWE SLONECZKA!! Tu sie mozesz przywitac

dziecko jak sie nawet w anglii urodzi a zadne z rodzicow nie jest anglikiem lub nie posiada obywatelstwa to dziecko tez posiadac nie bedzie.wiem to na pewno bo sie dowiadywalam bo sama bylam w anglii i tam zaszlam w ciaze i tez myslalam ze dziecko bedzie miec obywatelstwo ale to by bylo za proste,a jesli chodzi o pieniazki to nie jestem pewna ale chyba mozesz tylko w anglii odebrac a w polsce juz nie ale nie wiem na pewno.wiec musisz sie dowiedziec a w sumie to przeciez ten tysiac jest dla wszystkich wiec powinnas dostac.bo powiedzmy ze np ja teraz sobie jade do anglii i nagle rodze to co nie dostane poniewaz dziecko sie tam akurat zdecydowalo powitac swiat.bez sensu co nie?wiec wydaje mi sie ze ten tysiac dla wszystkich to powinnas dostac ale musisz z odpisem skroconym urodzenia pojawic sie w danym urzedzie w przeciagu chyba 3 miesiecy.ale to moja wizja to nie jest nic co sparwdzilam tylko to z obywatelstwem wiem na pewno!!!

reklama
Tamarunia-ja wiem ze rodzac w Anglii naleza nam sie tutejsze benefity a co do polskiego tysiaca to chyba to jest tak, ze w przeciagu 3 miesiecy jak zjawimy sie w urzedzie w Polsce z polskim aktem urodzenia to tez dostaniemy.Ale jeszcze nie jestem tego na 100% pewna.Tez musze sie jeszcze podowiadywac.

Dzieki Lilith!!!!!:)Dziekuje mamie rowniez:)
Polski akt urodzenia problemem nie jest, bo wystarczy pojechac do polski i go wymienic, z reszta zeby dostac polski paszport musze miec polski akt urodzenia, wiec tak czy inaczej Fazilka bedzie miala polski akt urodzenia.
Zgadzam sie z Helunia, ze moze byc tak, ze "niechcacy"sie urodzi, np przed terminem, w obcym kraju, wiec to co piszesz, jest logiczne. W kazdym razie wiem na 100%juz ze trzeba tak czy inaczej zalatwic to w ciagu 3miesiecy. Jezeli sie uda to oki jak nie to tez bedzie dobrze:)
Aha co do obywatelstwa, to jest dokladnie tak jak Helunia pisze, ibywatelstwo dziedziczy sie po matce, a wiec nawet jak Anglik maz, to tez dziecko ma tylko stat.rezydenta, a nie obywatelstwo:) :p
zamotane to. W kazdym razie, po 4latach uzyskuje sie dopiero obywatestwo(z tego co pamietam, ale wezcie poprawke na to ze moge sie zamotac, hahaha!!!!:))

Zrobiłam nową listę imion, sama już nie wiem, które najlepsze dla mojego brzdąca:
- Aleksander, Bartosz, Błażej, Bruno, Hubert, Iwo, Jakub, Jan, Jeremiasz, Jędrzej, Joachim, Kajetan, Maciej, Marek, Michał, Miłosz, Oleg, Szymon, Tomasz, Witold, Wojciech.
I które tu wybrać? Może dam wszystkie 21? Kurde, a jak urodzę, to znowu dam nie to, co wybraliśmy (Piotrek miał być Tymoteusz albo Wojtek) :-)

Czesc Dziewczyny pozdrawiam wszystkie, dawno nie zaglądałam, dużo leże i nie bardzo mogę usiedzieć przy komputerze- te wszystkie "normalne dolegliwości" mnie wykańczają ale jeszcze trzeba wytrzymać. Trzymajcie się zdrowo i oby jak najdłużej czyli do terminu 2w1

abryz pisze:
Zrobiłam nową listę imion, sama już nie wiem, które najlepsze dla mojego brzdąca:
- Aleksander, Bartosz, Błażej, Bruno, Hubert, Iwo, Jakub, Jan, Jeremiasz, Jędrzej, Joachim, Kajetan, Maciej, Marek, Michał, Miłosz, Oleg, Szymon, Tomasz, Witold, Wojciech.
I które tu wybrać? Może dam wszystkie 21? Kurde, a jak urodzę, to znowu dam nie to, co wybraliśmy (Piotrek miał być Tymoteusz albo Wojtek) :-)

Mi się podoba:
Bartosz, Jakub (ale teraz co drugi chłopczyk to Kubuś), Jan, Maciej (jeśli drugie dziecko będzie chłopczykiem zostanie Maciejem, Marysia też miała być Maćkiem, hihih), Michał, Szymon.
Ale to oczywiście ty wybierasz.

reklama
O, Abryz, widzę że mamy podobne dylematy. My coprawda już skróciliśmy listę do 3 imion ale codziennie podoba nam się inne z nich: Radek, Tomek, Kuba. Z moją córcią nie mieliśmy aż takiego problemu. A co myślicie o imieniu Radek?
Maciej też jest fajne ale mój mężuś ma tak na imię a ja nie chcę juniora.

Do góry