reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze ciazowe dolegliwosci

reklama
Ewela-Twoje wyniki sa w normie ale z ta kanapka to dalas czadu, bo to badanie trzeba robic na czczo (po 12 godzinnej przerwie w posilkach). Powiedz lekarzowi o tej kanapce lobuziaku ;-)
Wyniki masz tak czy siak dobre (nawet z kanapka) wiec chyba nie bedzie problemu ale niech lekarz stwierdzi czy w ogole to zalicza czy nie, normy dla glukozy 75g:
na czczo 100 mg/dL
po 1h 180 mg/dL
po 2h 140 mg/dL

Kivinko-normy nie sa inne, wszedzie to badanie jest takie samo i analiza lekarza tez, chyba pomylilas z roznymi testami, bo robi sie glukoze 50, 75 lub 100 i dla kazdej normy sa inne. Wszystkie ciezarowki (lub tez znakomita wiekszosc) maja robiony test 50g, jak ten zle wyjdzie to lekarze kieruja albo na 75 albo na 100g. Poza tym czasami robia test obciazenia na 2 godziny a czasemi na 3 godziny i dlatego moga sie te wyniki mylic. Trzeba zwrocic uwage jaka jest waga glukozy i na jaki czas sie robi badanie. Mam nadziejeze nie zakrecilam.

Ostatnia edycja:
no ładnie ewela:) myślałaś, że to się ukryje:D hehe ale znam ten ból też nienawidze chodzić głodna rano :)

może ktoś odpowie na pytanie kliki o ten pas poporodowy też jestem ciekawa opinii

Kivinko-norma dla glukozy 75 po 2h jest na pewno 140 i nie ma tu dwoch zdan wiec ta twoja lekarka to na maxa zakrecona, a Twoj wynik jest dobry. Jakos nie mam zbyt zaufania do tego co ona Ci mowi, sorry, nie chce Cie denerwowac ale z tego co piszesz to nie za dobra jest.
Kiki, Agnes-jesli chodzi o ten pas, ja sama nie stosowalam wiec z wlasnego doswiadczenia nie powiem nic. Opinie slyszalam bardzo rozne, jedni byli zadowoleni inni mowili ze to gowno. W aptece jak pracowalam to pemietam tyle ze to trzeba zastosowac od razu po porodzie tzn. jak zaczniesz tego pasa uzywac po paru miesiacach to w ogole nie ma sensu. Takze jak sie decydujesz to od poczatku (tzn. jak juz sie rany zagoja i macica obkurczy nie mam na mysli godziny po porodzie). To tyle co ja wiem ale moze niech ktos sie wypowie kto to stosowal.

a ja dziś po wizycie u chirurga naczyniowego...
wg niego wszelkie maści/leki nic na żylaki nie pomogą; kazał dużo leżeć z nogami w górze i dostałam receptę na pończochy - będę miała podobno robione na wymiar, ciekawe ile będą kosztować :-(
pończochy tej firmy: JOBST • wyroby przeciwżylakowe: podkolanówki, pończochy, rajstopy • obrzęki limfatyczne • produkty dla kobiet po mastektomii: rękawy uciskowe, kompresyjne • Warszawa

a po porodzie i połogu kazał się zgłosić; zrobi mi wtedy usg i jeśli żylaki jak to określił "w jakiś cudowny sposób nie znikną" to czeka mnie operacja; no więc modlę się o ten "cud" ;-)

ja słyszałam , że tan pas to wielkie g....;-) rozleniwia mięśnie niesamowicie i tym sposobem nic nie pomaga. Trzeba cwiczyc , masować , ćwiczyć. Tyle tylko wiem. Nie spotkałam się osobą , której pas pomógłby

myself oby obeszło sie bez operacji!!!bolą Cię te żylaki?

reklama
martolinka- ja co prawda nie mam doświadczenia w tych tematach, ale ja nie wierzę, że takie proste rozwiązanie jak założenie pasa załatwi sprawę...Wydaje mi się, że jednak trzeba będzie włożyć nieco wysiłku,żeby powrócić do sylwetki sprzed ciąży

myself- nie ma co się martwić na zapas, może faktycznie po ciąży Ci zejdzie i nie ma co się stresować:tak:

Do góry