Witam,
ViKamcia, u nas z zasypianiem też różnie ... ale ewidentnie ma to związek ze spaniem w ciągu dnia ...
najlepiej, jak Zuzu w południe pójdzie na krótką drzemkę, wtedy nie marudzi po południu a wieczorem kąpiel, dobranocka, kołysanka, buziak i w miarę ładnie zasypia i śpi od 19.30-20 do 7 ... ale muszę pilnować, bo jeśli śpi za długo, to wieczorem potrafi wracać jak bumerang po kilkanaście razy i domaga się 100 kołysanek
a jak nie śpi w cale, to od 16/17 jest meeega marudna ...
mała jest aktualnie zachwycona poziomem własnych umiejętności ruchowych i z każdego miejsca próbuje dać nogę ... nawet przy karmieniu uprawia gimnastykę ;-) na nią najlepszym sposobem jest wózek - potrafi kilkanaście razy wstać w łóżeczku a włożona do wózka zasypia w 5 sek. ...
Nickie, nie wiem co poradzić z tą pieluchą ... a może na początek sadzaj małego na nocnik/wc z założoną pieluchą, żeby się stopniowo oswajał
albo po prostu jeszcze trochę poczekaj - każde dziecko ma swój czas ;-)
my próbowałyśmy, jak Zuzu miała 18 m-cy i kompletna klapa ... a 4 mies później zaskoczyła w kilka dni i teraz zakładam pampki tylko na wyjścia z domu, bo na tym mrozie nie chcę ryzykować, że jej się zachce ...
no i na noc jeszcze też, ale te są coraz częściej suche, bo mała budzi się na siku ok 3/4
Lila ma też już za sobą pierwsze przygody nocnikowe
straaaaaszliwie stęka przed zrobieniem kupki i chyba niezbyt jej wygodnie w pampersie, bo pozy przyjmuje cyrkowe ... a na nocniku 10 sek i po spawie
chyba pozycja bardziej sprzyjająca ;-)
Dominika, haha ... kolejna dwójka rok po roku wydaje się rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem po kilku latach przerwy ;-)ale 4 to już poważna gromadka ...
no i mi się zawsze marzyło wyjście z pieluch do 30-tki ;-) no ... ale plany zawsze można zmodyfikować :-)
Sencilla, musisz koniecznie zdać raport, jak Twoje dziewczynki przyjmą siostrę :-) chociaż zapewne musi minąć kilka lat, żeby można było powiedzieć coś więcej o ich relacjach ...
u nas dziś znów zimnooooooo, ale świeci słonko, więc może chociaż na chwilkę uda się wyjść ...
miłego dnia