reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MULTIMAMY - wątek główny

maks_olo ... u nas można się w każdym momencie w roku zapisać na listę kolejkową ... nie wiem, jak to działa :confused2:po prostu poszłam i zapytałam, czy mogę zapisać :sorry: w obydwu żłobkach nie było problemu :tak:

a dzieci chciałabym posłać razem, żeby mieć je w jednym miejscu kiedy pójdę do pracy ... zawsze mogę pierwszy miesiąc czy 2 być jeszcze w domu i odprowadzać je na początek na kilka godzin ... wszytsko wyjdzie w praniu ...
na razie nie wyobrażam sobie dojazdów do pracy, odwożenia jednej do żłobka, drugiej do przedszkola :baffled:

a gdybym chciała to rozłożyć w czasie, to Zuzu musiałaby iść do żłobka już od września (jeśli się dostanie) ... szkoda mi jej posyłać, kiedy ja będę z małą w domu ...
pomijając już względy finansowe ... co prawda państwowy to 'tylko' 300 zł, ale trochę pieluch można za tą kasę kupić ;-)

na-tuska , a Filip ma jeszcze smoczka ??? może termometr w smoczku by mu spasował ...
my dostaliśmy taki zestaw Philips Avent Termometr i smoczki !! polecam (1423178277) - Aukcje internetowe Allegro
co prawda smoczka prawie nie używałam, bo młoda zawsze wypluwała, ale sprawdzałam i jest wiarygodny :tak:

reklama
a dzieci chciałabym posłać razem, żeby mieć je w jednym miejscu kiedy pójdę do pracy ... zawsze mogę pierwszy miesiąc czy 2 być jeszcze w domu i odprowadzać je na początek na kilka godzin ... wszytsko wyjdzie w praniu ...
na razie nie wyobrażam sobie dojazdów do pracy, odwożenia jednej do żłobka, drugiej do przedszkola :baffled:

a gdybym chciała to rozłożyć w czasie, to Zuzu musiałaby iść do żłobka już od września (jeśli się dostanie) ... szkoda mi jej posyłać, kiedy ja będę z małą w domu ...
pomijając już względy finansowe ... co prawda państwowy to 'tylko' 300 zł, ale trochę pieluch można za tą kasę kupić ;-)

właśnie dużo Mam tak myśli i nie wiem dlaczego:confused2: przedszkole, to nie zło konieczne. Dzięki przedszkolu mój synek może się bawić, rozwijać, poznawać - nie jest "skazany" na mnie i braciszka.
Ja to widzę tak, że będąc z nami w domu nie nauczy się tyle i nie rozwinie się tak bardzo jak w przedszkolu. W domu, kiedy próbuję układać z nim puzzle, lepić ciastolinę, bawić się w domino - ZAWSZE przychodzi Młody i wszystko rozwala, rozrzuca po pokoju - Maks się wtedy denerwuje...
w przedszkolu może robić tyle ciekawych rzeczy, których nie jestem mu w stanie zapewnić w domu, więc nie rozumiem, że może być szkoda dziecka posyłając je do przedszkola...

ja jak pójdę do pracy to też będę miała je w jednym miejscu, ale uważam, że będzie im łatwiej, bo Maksio będzie wsparciem dla braciszka, bo adaptację ma za sobą

Ktoś może patrzeć na to tak, że jestem wyrodna i wyrzucam kasę skoro i tak siedzę w domu z Młodszym, ale to ja znam moje dziecko i wiem ile zyskało będą w przedszkolu już teraz. Poza tym - jest w domu koło 15 i mamy mnóstwo czasu dla siebie - na wspólną zabawę, wygłupy, przytulanie:-)

no ale to tylko moje zdanie
;-)

Maks_olo, ja też uważam, że przedszkole to super sprawa i na pewno dziewczynki poślę :tak: niani nawet nie biorę pod uwagę !!! chcę, żeby miały kontakt z dziećmi, uczyły się samodzielności i tych wszystkich przedszkolnych piosenek, wierszyków, zabaw itp :-)
ale we wrześniu Zuzu będzie miała trochę ponad 1,5 roku i uważam, że jeśli nie ma takiej konieczności, to mogę poczekać do przyszłego roku, kiedy będzie miała 2,5 :tak:
wtedy, nawet jeżeli będziemy mogli sobie pozwolić na mój dalszy pobyt w domu z małą, Zuzu na pewno gdzieś poślę poślę :tak:
a jeśli będzie trzeba iść do pracy, to pójdą obydwie ... chociaż nie ukrywam, że małej w wieku 15 m-cy trochę będzie mi szkoda ... może się mylę, ale na razie uważam, że tak 2 latka to najlepszy wiek na rozpoczęcie żłobka czy przedszkola ...

może się mylę, ale na razie uważam, że tak 2 latka to najlepszy wiek na rozpoczęcie żłobka czy przedszkola ...
nie mylisz się!!! tzn ja myślę tak samo!!! ;)
mój synek poszedł mając 2 latka i 5 mscy - uważam, że to była baaardzo dobra decyzja, dlatego Młody też tak pójdzie, chyba, że go przyjmą już w kwietniu jak skończy 2 :)

chodziło mi tylko o to Twoje zdanie, że dziecko SZKODA posłać do przedszkola, skoro Mama i tak w domu ;)

heh ... no mi osobiście 1,5 rocznego 'szkoda' ... ale po dzieciach znajomych widzę, że te pół roku to dużo i 2 latki są już o wiele bardziej samodzielne i gotowe na przedszkole :tak:

moja Zuzu niestety jest ze stycznia, więc mamy do wyboru żłobek w wieku roku i 8 m-cy albo rok później, w wieku 2 i 8m-cy prywatne przedszkole (chyba, że jakimś cudem dostanie się do państwowego) albo jeszcze żłobek

Ja nawet jakbym chciala to nie mam kasy na prywatne przedszkole dla dzieciakow, i wole oszczedzic tak i byc z nimi w domu... ehhhhhh niz dalej ciagnac i byc pod kreską.... choc tez sie juz troszke boje tego ze hania od wrzesnia ma isc do tego przedszkola... ehhhh

JoL, ale mi chodziło o to zdanie w kontekście ogólnym, a nie dziecka 1,5rocznego, bo takiego też bym nie dała do przedszkola ;-)
na Twoim miejscu wysłałabym w wieku 2,8.. ;-)

Eliza, ale kwestia kasy, to już zupełnie inna bajka... gdybym nie miała płatnego wychowawczego, to też nie dałabym Maksa do przedszkola. Poza tym przy naszych długach - 500zł nie robi żadnej różnicy :-(
a dlaczego boisz się? o Hanię?

Hej mamusie ja tylko na chwilkę bo z czasem jak na razie to u mnie kiepsko mam pytanko w co ja mam wejść na forum żeby zmienić suwaczek bo mój komp ostatnio ciągle strajkuje i ciężko cokolwiek na nim zrobić

reklama
Jol tak moja córcia też ze stycznia :-)
A do przedszkola zapisuję ją teraz w marcu (u nas od marca zapisy) i jak się uda do państwowego (prywatne za drogie) to pójdzie jak będzie miała 2 latka i 9 mies. a wydaje mi się, że już jest gotowa :)
Z młodszą i tak będę w domu, ale przedszkole dużo da i Kini i mnie ;-)

Elizka to od kiedy jest obowiązkowe przedszkole, od 5 latek?

Do góry