reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

Madzia ja pamiętam ten twój tort pokazywałaś nam śliczny był :tak: a to nie wiedziałam że ten lukier robi się z pianek jojo:szok: wiem, wiem mało wiem:crazy:

ja to raczej będę zamawiać torta nie będę eksperymentować na te pierwsze urodzinki musi być wyjątkowy,:tak: wiadomo nie ma jak samemu upiec jak się ma takie zdolności tortowe to jak najbardziej jestem za,
no i te zachwyt gości - bezcenne:tak:

Julianna śliczny tort:tak: chodź ja bym niebieskiego nie wybrała nie mój kolor:-)

reklama
Julianna super tort.

my z mężem rozważamy zielony tort tzn. gumi misia bo mała za nim szaleje ale nie wiem czy w tej cukierni co my zawsze zamawiamy(sprawdzona) zrobiliby nam,bo owszem oni robią ale mają już swoje kwestia wybrania modelu.a do pieczenia ja jestem anty, a chyba bardziej leniwa

Nimfii jeszcze takich wymyślnych nie robiłam, bo ja to w sumie amatorszczyzna;-) , ale tak myślę,że można by było to auto płąskie zrobić "na leżąco" czyli z prostokątnego biszkopta wykroić kształt auta, chyba by trudne nie było,ewentualnie kupiś blaszkę w takim kształcie, kiedys tu widziałam,a le tanie nie było www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_ciastek_tortow/?srt=4&pp=a, potem biszkopt przekroic w poprzek raz czy dwa i przełożyć kremem. Na to lukier jednobarwny w zależności jaki kolor auta ma być i potem podoklejać okna, koła z lukru w innym kolorze. Taki na "stojąco" to chyba wyższa szkoła jazdy, trzeba by było już przełożonego biszkopta tak wykroić,a to chyba łątwe nie jest, bo pewnie się będzie rozjeżdzał.

Mirelka są różne przepisy na ten lukier, słyszałam,ze z planty też się robi. Mi ten z pianek podpasował, bo jak twardnieje to siup do mikroweli i znów jest mięciutki. Poza tym można kupić gotowy choćby na allegro ;-)

Ostatnia edycja:
madzia dzieki :tak: poszukam na necie moze jakis taki przepis znajde. Slyszalam od znajomej co jest cukiernikiem ze oni bardzo wiele tych tortow co sa w roznych ksztaltach ksztaltuja jedynie zxa pomoca tej masy wlasnie np taki tort jak jest na komunie w ksztalcie bibli, ale z prostokonta to takie cos jeszcze wydaje sie byc łatwe do zrobienia.

Jak chodzi o urodzinki Kuby to robie taki tort z z amyslem aby on mogl go jesc :) Wiec żadne kupne nie wchodza w gre tylko wlasnorecznie robiony biszkopt przelozony masa jablkowa, albo sernikowa (moze sernik homo. z kawalkami brzoskwin). Na wierzch najchetniej mase z bitej smietany (wlasnorecznie ubita ze smiet, 36%) ;-)
A na 4 urodziny Macka moze skusze sie aby zakupic jakis tort taki jak sobie wymarzyl. Co prawda drogie to no ale....

Ja tez chce wlasnie zrobic torcik bo chcialabym zeby mlody choc troszke ciasta sprobowal a te kupne sa strasznie slodkie no i sama chemia w nich jest :tak: a wiec Madzia jak masz jakis fajny i prosty przepis na torcik to wrzuc do ksiazki kucharskiej ;-)

Madzia dzięki, z tej stronki już brałam kilka przepisów i wiem ze są super.
nimfii takie auta to sie będzie normalnie piekło biszkopty i wiesz jak, pierwsza warstwa normalna, boki lekko skrojone pod skos, druga mniejsza, też skrojona i hop na to jeszcze jeden biszkopt lub masa od razu. Fajnie się gada haha

Onanana ale jeszcze przełożyć trzeba te biszkopty ;-), chociaż chyba pomysł dobry:tak:
Ja tą stronę z przepisami kocham! a właśnie taki tort znalazłam i chyba zrobię www.mojewypieki.com/post/tort-stracciatella-z-malinami. Jeśli u teściów nie będzie już malin za tydzień to zrobie z konfiturą wiśniową. Zawsze to jakaś odmiana, bo przeważnie to robiłam z tego przepisu co wcześniej wklejałam, tylko,ze z brzoskwiniami,albo z jagodami,ale własnie z brzoskwiniami był na chrzcinach i teraz tez musiałby być, bo z czym innym?

Ssabrinka to zaraz tam wkleję linki ;-)

Nimfii a tak jeszcze pomyslałam,ze może Maciek zadowoliłby się okrągłym tortem z jakimś opłatkiem np. z Mcquinnem czy Bobem?
ja w lipcu robiłam Maćkowi właśnie z zygzakiem,a opłatek kupiłam na allegro,sam sobie Maciuń wybrał.

34j1x8y.jpg

i jeszcze takie babeczki

2yy4dtw.jpg

Ostatnia edycja:
onanana wlasnie na pewno jakos tak jak to opisujesz :-) Heh ja jeszcze nigdy sama tortu nie robilam, zawsze z mama bo ona jest specjalistka, wiec najpierw musze sie podszkolic w standardowych okraglych.

madzia widzialam ale te oplatki te troche sobie kosztuja :sorry: moge zamowic taki w naszje cukierni za 15zl chyba... pomysle tez o tym, mam czas do lutego :) on pewnie jeszcze tysiac razy zmieni zdanie.

reklama
Madzia no jasne że trzeba przełozyć hehe, nie pisałam bo to oczywiste, tylko mi chodziło bardziej o kształt tego ciasta:-) Super wypieki kochana!! Masz talent!

Do góry