reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

byłam dziś w aptece i 100% zaopatrzenia już posiadam :) w Biedronce była niedroga około 8,60 za 300 ml oliwka Bambino - poleciła położna ze SR.
Kupiłam majtki Hartmana-całkiem spoko się prezentują-faktycznie będą wygodne
oprócz tego pani w aptece poleciła inne majtki-miała takie pakowane w wielkim pudełku sprzedawane na sztuki. Kosztowały około 2,60/szt, miękkie, z bardzo rozciągliwego materiału, siateczkowe, też chyba wielorazowe (można prać)
W sumie z Hartmanem mam 8 sztuk-nie chcę prać w szpitalu :)
Octanisept kupiłam 250 ml za niecałe 40 zł, bo 50 ml kosztowało niecałe 30zł, a uznałam że w domu też się przyda do innych wymagających dezynfekcji części ciała niż pępuszek. Czy to się do zszytego krocza nadaje?

Leika napisz jak parzyć liście malin, jutro skończę 36 tydzień i idę do lekarza to się skonsultuję czy pozwala pić.

reklama
A ja myślałam że to nie szczypie :shocked2: ale by było...
tantum rosa kupilam tylko nie wiem jak w praktyce uzywac-jakas buteleczke musze zo soba miec zeby sporzadzic roztwór ? i czy taki roztwór w butelce moge uzyc kilka razy np w jeden czy dwa dni ?

Wiem, że można dokupić w zestawie irygator, chociaż któraś moja koleżanka po porodzie rozrabiała sobie właśnie w butelce (myślę, że tej mniejszej, nie 1,5 l :-)) i podmywała sie na zasadzie funkcji bidetu :-D Nie wiem tylko jak z trwałością, może roztwór z 1 saszetki na dzień wystarczy??

Ja używam tantumrosa jak mam jakieś podrażnienia. Rozpuszcza jedną saszetkę w połowie małej miski z ciepłą wodą i takim roztworem się myję. Jak dla nie 1 saszetka to jedno mycie. Środek bardzo skuteczny.

Dziewczyny chyba przesadzacie z ta dbałością o brak chemii dla naszych maluchów. Żyjemy w takich czasach wiec dzieci nasze tak czy tak bedą jadly prawie sama chemie. Ale ona nie jest taka zła. Bez nie całe jedzenie psuloby sie natychmiast. Nasze organizmy są do tego przyzwyczajone. I tak samo bedzie z naszymi skarbami.
Przyjaciółka moja tutaj jest z Indii i przez cała ciążę jadła mega ostre przyprawy w jedzeniu ( Hindusi jedzą naprawdę ostro). Położna jej kategorycznie zabroniła , ale ona to olala. Wychodziła z założenia ze jej córka i tak bedzie tak jadła wiec juz od życia plodowego sie przyzwyczaja. Teraz ma dwa latka, jest super zdrowa , normalna dziewczynka.
A jeśli hipp jest granulowana to po to by sie cała rozpuscila, żeby bobik jakimś fusrm sie nie zaksztusil.
Ja jem normalnie, czasem wypije pól kieliszka wina, nie biegam po zielarniach. Zobaczymy zatem co za potworek wyjdzie z brzucha mego.

Ja piłam herbatkę z liści malin,jadłam kapsułki z wiesiołkiem i masowałam krocze olejkiem rycynowym (niby na przyśpieszenie,ale też na roziągnięcie).Przenosiłam Maciusia tydzień,a mój poród trwał 18 godzin i nie powiem,ze nie bolało. A więc na dwoje babka wróżyła czy to wszystko pomaga czy nie.
Teraz sobie kupię tą herbatkę skoro przypomniałyście ;-),ale w sumie tak do popijania,bo co tu pic jak zimno nadchodzi,a zwykła herbata też szkodzi.

Dla małego przy wzdęciach(bo kolek nie miał,ale zawsze rano miał wzdęcia i go brzuszek bolał) miałam gripe water (woda koperkowa) to mu naprawde pomogło.Plantex też mieliśmy,ale ta woda była skuteczniejsza,więc polecam zamiast herbatek.
Chyba zaraz się zabiorę za zamówienie na doz.pl ;-)

O patrzcie na doz maja herbatkę i to całkiem tanią http://www.doz.pl/apteka/p47038-Lisc_maliny_herbatka_ziolowa_50_g

Ostatnia edycja:
Te herbatki to szukajcie wlasnie do zaparzania, nie granulowanych. Parzone torebeczki maja lepszy skład procentowy.
Z tego co sie orientuje Herbapol ma pełną game takich herbat i dla mamy i dla dziecka.

Mój synuś jak był maleńki i miał wzdęcia to mnie położna poleciła picie PLANTEX (karmiłam piersią i nie dopajałam dziecka smoczkiem) i działało.

Plantex i ja polecam.
U nas to był jedyny lek ktory dawal jakakolwiek różnice w odczuwaniu kolki malucha.

katerinka ten octanisept mozna stosowac tez na krocze i na inne gojące sie rany, takze po CC jak opisuje to producent.
Jednak ja zamierzam stosowac tantum rosa do przemywania krocza :tak: w pierwszym pologu mnie nie zawiódł - znieczulał i przynosił ulgę.
Tantum Rosa jedna saszetke rozpuszczalam w butelce po wodzie mineralnej (najlepiej z dziubkiem) i tym sobie podmywalam przy wizycie w WC. Stosowalam tak aby zeszla jedna saszetka na dzien.

angun tylko w pologu nie wolno stosowac irygatora - tak slyszalam. Samo podmywanie, wlasnie z butelki po wodzie jest najwygodniej, a w domu to juz mozna rozpuszczac w szklace wody.
Jedna saszetka na dzien mi starczala :tak: Rozrabialam proszek rano i zuzylam doi wieczora.

Jeśli chodzi o odżywianie się to też jem normalnie, ale wolę wybierać zdrowe rzeczy. Przed ciążą też tak miałam, nawet powiem że w ciąży zaczęłam jeść frytki-taka moja zachcianka, które wcześniej może z 3 razy w roku jadłam.
Co do herbatek to i tak muszę coś pić więc wolę jakieś mało nafaszerowane chemią rzeczy, bo i tak tej chemi jest wszędzie dużo.

Tantum rosa ja też używam, nawet teraz- nie codziennie ale raz na jakiś czas.Rozpuszczam jedną saszetkę w 500ml wody(dla mnie najlepsze jest butelka z dziubkiem) taki roztwór zużywam w ciągu max 2 dni.Irygatora nie można używać ani w ciąży ani w połogu!!

reklama
Ale ja własnie pomyślałam o irygatorze jako o pojemniku, który dawałby strumień, podobnie jak butelka :-)
Pewnie, że nie można nic tam pchać w okolice rany czy szyjki macicy. Nawet kąpiele w wannie w połogu są p/wskazane, żeby niczego nie wprowadzić do jamy macicy.

Do góry