reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

Kupilam czapke na Allegro, a szalika nie biore na razie. noworodek ma za krotka szyje zeby go obkladac szalikiem. Wystarczy sam kombinezon i ewentualnie dokup jakis ciepły kaftanik ze stójką pod szyją.

Tak naprawde to jak sie ubierze noworodka w kombinezon i wlozy do gongoli to go w ogole nie widac :p Wiec na pewno nie bedzie mu zimno pod szyja. A i czapka wystarczy polarowa, no bo na to czesto daje sie kaptur od kombinezonu to jak dziecko lezy w gondoli to do niego zimno nie dociera.

reklama
mirelka ja mam Linomag zwykły a z cynkiem Sudocrem:-) Wybierz jedno z cynkiem, bo bez sensu powielać kosmetyki.

onanana Sudocremu urzywa sie w przypadku problemów, nie powinno sie go używać na codzień. A co na codzień? Zależy od dziecka - moze być Bepanthene, moze być Alantan i moze być zwykły Linomag, który tylko natłuści i uchroni przed wnikaniem drażniacych substancji. Trzeba wypróbować na ile wrażliwa dupcie ma nasze dzicko;-)Są takie, które kilka godzin przeleżą w mokrej pieluszce i ani razu nie zapłaczą, a są takie, które przy byle kropelce bedą lamentować:-)

Cocca, ja w C&A wypatrzyłam prześliczną zimową czapeczkę strasznie milutką od środka, nie mogliśmy się powstrzymać i kupiliśmy. Mamy też dwie takie cieńsze, na jesień z H&M.

Hej.
Ja zakupiłam Linomag zielony, to chyba bez cynku, alantan plus i sudocrem.Planuję używac linomagu i alantanu na zmianę a sudocremu tylko w przypadku gdy będzie jakieś odparzenie, bo on wysusza skórę więc nie ma chyba potrzeby codziennie wysuszac skóry dziecka. Jedni stosują codziennie sudocrem i chwalą, myślę że to również zależy od pieluszek jakie się stosuje, jedne barddziej chłoną inne mniej..

Mnie sie wydaje ze mozna stosowac Sudocrem przy kazdej zmianie pieluszki, wlasnie dlatego ze wysusza on skóre a co za tym idzie nie pozwala aby zsikana pielucha odparzyla skóre dziecka. Tak samo dzialaja masci z cynkiem. I chyba podobnie dzialal stary sprawdzony puder do pupy....

Kiedys jak pytalam w aptece to polecili mi masci natłuszczajace dopiero gdy odparzenie wystapi a zapobiegawczo wlasnie te w/w ktore nie pozwola podraznic skóry dziecka.

Przy Macku wystarczyl mi linomag (bez cynku) bo jego skóra unikala odparzen ;-)Tym razem zamieniam linomag na alantan plus i mam nadzieje ze takie natłuszczanie wystarczy.

A tak naprawde dobrze miec w zanadrzu rozne masci i probowac kazdej.

Dzięki dziewczyny! Wiecie, mam w sumie licząc z mojej strony 9 siostrzeńców, ale wszystkie kurcze od marca do lipca i dlatego nie mam się kogo poradzić :-) Masz rację nimfii, w kombinezonie mam nawet specjalnie pod szyjką zapięcie!

nimfii a ja z doświadczenia wiem, ze właśnie Sudocrem nie jest wskazany na co dzień, bo wysusza, a grubo nałozony nie przepuszcza powietrza. Natomiast tłusta maść czy krem stanowi barierę dla wnikania drażniacych substancji, a jednocześnie pozwala skurze oddychać. Poza tym cynk działa raczej jak lekarstwo, a lekarstw nie powinno sie stosować profilaktycznie. A są też dzieci, którym nie szkodzi nie stosowanie niczego. Dużo zależy od wrażliwości skóry.
No ale i tak kazda wypracuje swój sposób i będzie robić po swojemu;-)

Dziewczyny, wiem, że powielam pytanie, ale powiedzcie mi, ja już całkowicie zgłupiałam: W czym kąpać maleństwo i czym potem w końcu smarować? Bo np kupię oilatum emulsje do kąpieli, to potem ciałko całe smaruję jeszcze czymś (np kremem NIVEA), czy już nie, czy tylko jakiś lekki krem na pupcie jeśli nie oczywiści odparzeń??

reklama
Jesli chodzi o Sudocrem to wiem że są dwie szkoły jedni mówią tylko jak pojawią sie odparzenia inni stosują profilaktycznie doświadczenia?? moja koleżanka używała sudocremu przy każdej zmianie pieluszki mały nie miał nawet pół odparzenia i zdrowo się chował.
Co do ką pieli Gola podobno jak już wyką piemy w oilatum to niczym nie smarujemy dzieciątka że sama ta emulsja jest wystarczająco nawilżająca, ja też mam oilatum do mycia ale w oliwkę się zaopatrzę zapewne ale póki co nic nie kupuję zobaczę co w szpitalu zastosują

Do góry