reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Metotreksat - ciąża pozamaciczna

reklama
Właśnie nie wiem co myslec z tym czekaniem szczerze mówiac. W szpitalu zalecili 3 miesiace. Zadzwoniłam do mojego lekarza i on tez powiedział, ze po 3 miesiacach mamy sie starac. Ja mam juz 38 lat, wiec czas nas goni, a staramy sie juz od 4 lat.
3 miesiące to kategoryczny zakaz ciąży. Najlepiej liczyć 3 pełne cykle od spadku bety do 0. 6 miesięcy to zalecany czas odczekania
Mtx podobno w całości wypłukuje kwas foliowy z organizmu. A kwas foliowy odpowiedzialny jest za wady cewy nerwowej.
Tak, dlatego ważne żeby od razu po spadku bety suplementowac kwas foliowy

Tak, jestem tego swiadoma wiec na pewno bedziemy sie zabezpieczac. Zastanawiam sie tylko dlaczego w roznych krajach sa inne opinie na temat dlugosci czekania.
Zależy też od podanych dawek, czy jedna czy więcej. Czy beta spadała szybko czy były zawirowania. Dużo też zależy od organizmu.
Ja zaszłam po 5 cyklach w zdrową ciążę

Zależy też od podanych dawek, czy jedna czy więcej. Czy beta spadała szybko czy były zawirowania. Dużo też zależy od organizmu.
Ja zaszłam po 5 cyklach w zdrową ciążę
Gratulacje zdrowej ciazy! ❤️
3 miesiace to na pewno bede czekać, w sensie trzy cykle. Zastanawialam sie zskad rozbieznosc, ze w jednym kraju mowiac 3 miesiace a w drugim 6.
Czy badalas droznosc jajowodów?
U mnie na szczescie jedna dawka i beta w tamtym tygodniu spadla do 24. Jutro ide na kolejne badanie. Przestalam w koncu krwawic, wiec mam nadzieje, ze spadla do 0 🙏

Gratulacje zdrowej ciazy! ❤️
3 miesiace to na pewno bede czekać, w sensie trzy cykle. Zastanawialam sie zskad rozbieznosc, ze w jednym kraju mowiac 3 miesiace a w drugim 6.
Czy badalas droznosc jajowodów?
U mnie na szczescie jedna dawka i beta w tamtym tygodniu spadla do 24. Jutro ide na kolejne badanie. Przestalam w koncu krwawic, wiec mam nadzieje, ze spadla do 0 🙏
Miałam zaplanowaną drożność jajowodów na początek września a 19 sierpnia zobaczyłam pozytywny test 🫣 nie zdążyłam zrobić badania. Ale nie popieram! Lepiej zrobić dla swojego spokoju .

reklama
Do góry