reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

mgordon- wi widziałam to mięsko, ale z gerbera, to nie jest bio;-) tylko hipp i rossman mają bio, ale nie mają ( chyba) samego mięsa. O ile królika takiego bym zaakceptowała, to drób dla mnie musi być bio. Poza tym w tym słoiku tylko 40- 50% to mięso... Dzisiaj jeszcze zadzwonię do rolmięsu, może jednak mają drób w ofercie.

Mamusia- owocków może zjeść chyba max 150g - tak mi się kojarzy.

Kasiawilde- jeśli masz w domu małego alergika, to polecam kaszkę mannę z eko sklepu orkiszową ponoć jakoś łatwiej przyswajalna...
Kaszka orkiszowa - manna jasna BIO 500g Vis Vitalis
Tych mlecznych na bank nie możecie jak na nutrmigenie jesteście. Możesz jeszcze kupić zwyczajną mannę lub kszkę holle- dziewczyny polecały, do nabycia w piotrze i pawle.
CO do bananów itp- ja nie patrzę na etykietki tylko na schematy żywienia i Miesio banana jeszcze nie dostał :no: I w ogóle staram się mu dawać typowo polskie owocki tylko, więc w sumie najczęściej jabłko ,gruszka. Czasem do startego jabłuszka wrzucę mu do smaku słoiczkowej śliwki czy moreli. Jagódki też były:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Aestima gerber też ma niektóre bio, ja kupuję z gerbera dla Marysi słoik BIO marchewka, ziemniak i kurczak. Jedyny jaki znalazłam w mojej okolicy na prostych składnikach (alergik) bez soków winogronowych, groszków i innych takich, a wszystkie produkty są z rolnictwa ekologicznego. My też więksozść słoików z Hippa jemy ale niestety z Hippa takiego prostego z mięsem nie znalazłąm, a przynajmniej u nas nie ma.

Trasai , ja mam hippa dynia z indykiem, Marysia może dynię? W tesco Michał kupił. Zobacz jeszcze te rossmanowskie- są z mięskiem proste składniki. A gerberków bio nie widziałam, muszę poszukać. A Wy co ile jecie mięsko? Na, pediatra kazał codziennie, ale Miesio dostaje co 3 dni...

ja dopiero robiłam pierwszą próbę z mięskiem która trwała 3 dni żeby wykluczyć alergię. WIęc podawałam przez 3 dni codziennie coraz więcej mięska. Teraz mamy przerwę na brokuły a potem spróbuję królika więc znowu będzie 3 dni pod rząd. Ale docelowo zamierzam dawać dwa razy w tygodniu, na pewno w niedzielę żeby mieć gotowy słoik i nie gotować:)

co do dyni to nie wiem, bo próbowałam kiedyś dać Marysi ale jej strasznie nie smakowało i w ogóle nie zjadła. Muszę znowu spróować, nawet mam tą dynię z indykiem. Kupuję jak są promocje:)

Może komuś się przyda- właśnie znalazłam w necie- kwintesencja odnośnie podawania glutenu, bo sporo ciągle z tym wątpliwości:

"Dzwoniłam do centrum żywienia i:
- gluten należy wprowadzać w postaci kaszy mannej (2-3g na 100ml przecieru jarzynowego czyli pół łyżeczki ugotowanej kaszki mannej lub dwie płaskie łyżeczki kaszki mannej na mleku bobowity; tej nie trzeba gotować, ale należy ją dodawać do bardzo ciepłej zupki i jest to opcja dla karmiących mlekiem modyfikowanym),
- po dwóch miesiącach należy dawkę podwoić aż do końca 9 miesiąca i później można podawać gluten bez ograniczeń,
- nie należy podawać biszkoptu, bo okruszki mogą spowodować dławienie się dziecka oraz musi to być dokładnie okreslona dawka glutenu,
"

A ja znowu nie wiem, bo mała ciągle po wszystkim ma suche plamki na brzuszku i plecach, czasami na ramionkach. Rączki i nóżki nie maja plamek. Ona albo jest uczulona na wszystko do jedzenia albo to na jakieś roztocza czy kurz. Miała te plamy od urodzenia nawet po moim mleku, kiedy jadłam tylko marchewkę i ziemniaki. Dermatolog nic nie poradził, mówi, że to taki typ skóry i za wcześnie na podawanie leków. Mąż ma łuszczycę, ale za wcześnie na jej objawy u tak małego dziecka...

Agabre- u nas 7 suchych plamek ( i chwilami są czerwone):wściekła/y: Te na brzuszku i łokciach to wielkie plamy, a na buzi, rączce, nózkach małe plamki...

nie mam pojęcia co z tym robić, do kąpieli tylko oilatum, podobnie krem, smaruję ją całą i już pomału bankrutuję, bo to dość drogie jest, ale po innych plamy się powiększają

Agabre, spróbuj oliwkę z lipidami z emolium- na alegro tanio można dostać a Trasia polecała. My jeszcze stosujemy maść dermopanten- też Trasia polecała- 9 zł w aptece:-) I krem oilatum a do kąpieli emolium

reklama
Do góry