Cześć dziewczyny, to i ja dorzucę swoje przepisy - wersje bezmleczne i bezglutenowe
2 wersje i 2 pomysły na lukier
Pierniczki I
Składniki:
½ szklanki mąki jaglanej
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki skrobi kukurydzianej
2 łyżki siemienia lnianego
½ szklanki wody
5-6 łyżek oleju kokosowego / masła klarowanego
½ szklanki syropu daktylowego
2 łyżeczki karobu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli
Mąki połączyć ze sobą w misce, dorzucić małą szczyptę soli. W garnuszku zagotować ½ szklanki wody, dodać siemię lniane i gotować na niedużym ogniu przez około 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzać wybrany tłuszcz, syrop, karob i przyprawę piernikową. Wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić lekko, po czym połączyć zawartość obu garnuszków i zmiksować na gładką masę (można zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia).
W mieszance mąk wydrążyć otwór, wlać jeszcze ciepłą masę i wymieszać z mąką. Podsypać stolnicę mąką jaglaną i rozwałkować ciasto bardzo cieniutko (około 3-5 milimetrów). Wyciąć ciasteczka w dowolnych kształtach. Podważać płaskim nożem zdejmując z podłoża i układać na blaszce. Piec około 6 -10 minut (w zależności od grubości pierniczków) w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Pierniczki II
Składniki:
100 g mąki migdałowej
100 g mąki kukurydzianej
50 g zmielonego siemienia lnianego
60 g syropu daktylowego / miodu
50 ml oleju ryżowego / kokosowego
80 – 85 ml mleka roślinnego
1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około ½ cm i wykroić pierniki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut.
Kolorowy lukier do pierniczków
Składniki:
1 białko jaja
1 szklanka cukru pudru trzcinowego
sok z cytryny
Białko jajka roztrzepać mikserem, połączyć z cukrem pudrem trzcinowym (zrobionym w młynku od kawy) i sokiem z cytryny. Ucierać razem na jednolitą gęstą masę.
*Aby otrzymać lukier kolorowy dodać odrobinę:
- soku z buraków (lukier czerwony),
- soku z jagód (lukier niebieski),
- soku z marchewki (lukier pomarańczowy).
Kokosowy lukier do pierniczków
Składniki:
4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka wody
odrobina soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.