Aestima - no tak, zaczęłam od łyżeczki, bo ja to tak trochę "na oko" podchodzę do takich spraw.. ;-) Ale teraz to już spokojnie do łyżki stołowej doszliśmy.. A basen super sprawa - polecam wszystkim! Antek ma straszną radochę, my też jakieś urozmaicenie codziennej rutyny.. no a dwugodzinna drzemka po basenie też jest nie lada gratyfikacją! ;-) Choć trzeba przyznać, że pół godzinki zajęć w wodzie, a w sumie ze 3 godz. przygotowań wyjściowo-logistycznych... ale się opłaca!
reklama
Aestima
To mozesz Miesiowi chwilowo dodawac
Delikatny indyk
lub
Delikatny kurczak
Ugotuj swoja zupe i dodaj pod koniec takie miesko.
Co do zółtka my zaczynamy pod koniec tego tygodnia - tylko nie wiem czy moje dzieci cokolwiek zje bo obiadków cały czas nie chce, a do kaszki czy mleka mu przeciez nie podam:-)
A o glutenie czytałam ostatnio, ze w 7-8 m. trzeba stopniowo zwiekszac ilosc do ok. 6g/100 ml posiłku w 8 m.
Wiec my od wtorku zwiekszamy gluten.
Ktos pytał swego czasu o danonki, przy Ameli po skonczonym 6 m. max dwa razy w tygodniu (najmniejszy kubeczek), oczywiscie zaczac stopniowo wprowadzac po troszeczku. Wiem, ze w zaleceniach jest jogurt dopiero w 11m, ale my Danonka tez przetestujemy niedługo moze to moje dziecko bedzie jadło.
Co do ryby to Oli dostawał juz gerbera z ryba i nic mu nie było - tylko to u niego sloiczek na 3 dni i takie tam udawanie.
To mozesz Miesiowi chwilowo dodawac
Delikatny indyk
lub
Delikatny kurczak
Ugotuj swoja zupe i dodaj pod koniec takie miesko.
Co do zółtka my zaczynamy pod koniec tego tygodnia - tylko nie wiem czy moje dzieci cokolwiek zje bo obiadków cały czas nie chce, a do kaszki czy mleka mu przeciez nie podam:-)
A o glutenie czytałam ostatnio, ze w 7-8 m. trzeba stopniowo zwiekszac ilosc do ok. 6g/100 ml posiłku w 8 m.
Wiec my od wtorku zwiekszamy gluten.
Ktos pytał swego czasu o danonki, przy Ameli po skonczonym 6 m. max dwa razy w tygodniu (najmniejszy kubeczek), oczywiscie zaczac stopniowo wprowadzac po troszeczku. Wiem, ze w zaleceniach jest jogurt dopiero w 11m, ale my Danonka tez przetestujemy niedługo moze to moje dziecko bedzie jadło.
Co do ryby to Oli dostawał juz gerbera z ryba i nic mu nie było - tylko to u niego sloiczek na 3 dni i takie tam udawanie.
kasiawilde
Fanka BB :)
hej kobitki!
a ja wrócę do tego nieszczęsnego glutenu... ja jeszcze nie zaczęłam go podawać małemu bo pediatra powiedział, żeby w naszym przypadku się nie śpieszyć (chociaż pewnie bardziej bo wyznaje starą szkołę ). W każdym razie chcę zacząć, młody kończy we wtorek 6 miesięcy. Tylko teraz tak, ja już nie wiem, jaką kaszkę mannę dawać, taką zwykłą? Bo specjalne dla niemowląt jak np nestle są mleczne, a mój łobuz jest na nutramigenie (nienawidzę tego smrodku grrr!). No i już totalnie zgłupiałam wiem, że już o tym było, ale to były Wasze rozmowy przy rozpoczęciu podawania...a teraz myślę, że już macie wyrobione zdanie na temat różnych produktów, więc proszę o konkretne podpowiedzi z góry dziękujemy
a ja wrócę do tego nieszczęsnego glutenu... ja jeszcze nie zaczęłam go podawać małemu bo pediatra powiedział, żeby w naszym przypadku się nie śpieszyć (chociaż pewnie bardziej bo wyznaje starą szkołę ). W każdym razie chcę zacząć, młody kończy we wtorek 6 miesięcy. Tylko teraz tak, ja już nie wiem, jaką kaszkę mannę dawać, taką zwykłą? Bo specjalne dla niemowląt jak np nestle są mleczne, a mój łobuz jest na nutramigenie (nienawidzę tego smrodku grrr!). No i już totalnie zgłupiałam wiem, że już o tym było, ale to były Wasze rozmowy przy rozpoczęciu podawania...a teraz myślę, że już macie wyrobione zdanie na temat różnych produktów, więc proszę o konkretne podpowiedzi z góry dziękujemy
kasiawilde
Fanka BB :)
aaaa tak w ogóle to czasem tu się przewijają pytanie jakie owocki/warzywa kiedy... znalazłam fajne stronki, tylko te akurat dotyczą wprowadzania pokarmów przy mm:
Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym | Porady Położnej
Schemat żywieniowy dla niemowląt karmionych sztucznie - Benc.pl
ale może komuś się przyda, bo szczerze mówiąc nie do końca się to zgadza z tym co mamy na słoiczkach... np banan jest od 4 miesiąca, a wg powyższych schematów np dopiero od 8 m.ż., to samo brzoskwinie.. i sama zauważyłam, że u nas mały gorzej znosił brzoskwinie i bananka niż np jabłko
Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym | Porady Położnej
Schemat żywieniowy dla niemowląt karmionych sztucznie - Benc.pl
ale może komuś się przyda, bo szczerze mówiąc nie do końca się to zgadza z tym co mamy na słoiczkach... np banan jest od 4 miesiąca, a wg powyższych schematów np dopiero od 8 m.ż., to samo brzoskwinie.. i sama zauważyłam, że u nas mały gorzej znosił brzoskwinie i bananka niż np jabłko
mamusia czerwcowa 2011
Mamusia Tymusia
dziewczyny ile można na raz dać maluszkowi słoiczka z owocami jak mu bardzo smakuje? ja wprowadziłam już jabłuszko, marchewkę, gruszkę Williamsa, delikatnego banana, i różne mieszanki ala jabłko i gruszka albo jabłko banan morele itd itp zupek żadnych mój nie lubi dławi się, wypluwa i duuupa, kupiłam już mu delikatne jeżynki z cielęcinką i 2gie z kurczaczkiem i mam zamiar pojutrze wprowadzić,
Kasiawilde byłam u pediatry i powiedziala mi ze powinnam wprowadzic gluten jak Wojtek skonczy poł roku ale ze jeszcze brakuje mu tydzien wec zebym nie przerywala i dawala dalej. Podaje pół lyzeczki kaszy mannej do zupki (pediatra powiedziałam ze bardzo dobrze).
Mamusia cz. ja mysle ze caly sloiczek mozesz dziecku podac na raz. Jak zna juz dany smak owocu to bez problemu:-)
Mamusia cz. ja mysle ze caly sloiczek mozesz dziecku podac na raz. Jak zna juz dany smak owocu to bez problemu:-)
Mamusia - mój mały zjada na obiadek duży słoiczek (190g) obiadku mięsnego lub bezmięsnego, a po południu w ramach deserku zjada cały mały słoiczek owoców. i czasem mu mało ;-) szczególnie jagody mu ostatnio zasmakowały i je aż się mu uszy trzęsą!
A tak w ogóle, to pytanie do Dziewczyn, które karmią butelką - ile Wasze maluch zjadają w ciągu dnia?
Bo u nas 2x butla mm 200ml i 7miarek, 1xbutla 220ml kaszki (przed snem), 1x 190ml obiadek i 1x mały deserek owocowy i ok 50ml herbatki popijanej w ciągu dnia. Zaznaczam, że to jest rozkład dziennego jedzonka, bo w nocy między 20.00 a 9.00 Antek już nie jada....
Czy u Was podobnie?
Bo u nas 2x butla mm 200ml i 7miarek, 1xbutla 220ml kaszki (przed snem), 1x 190ml obiadek i 1x mały deserek owocowy i ok 50ml herbatki popijanej w ciągu dnia. Zaznaczam, że to jest rozkład dziennego jedzonka, bo w nocy między 20.00 a 9.00 Antek już nie jada....
Czy u Was podobnie?
reklama
olga dobrze je :-) to bardzo indywidualne moj jak mial 3 mc zjadl iedys 360 ml a teraz jada roznie czasami 150 czasami 200 :-) kazda miarka jest dobra poki dziecko nie płacze z głodu
aestima - chyba sie udało ! wczoraj dałam młodemu 1 łyzeczke kaszy mannej do obiadku i kupy od razu nie było....dopiero rano zrobił ale nie była jasna i biegunkowa :-)
aestima - chyba sie udało ! wczoraj dałam młodemu 1 łyzeczke kaszy mannej do obiadku i kupy od razu nie było....dopiero rano zrobił ale nie była jasna i biegunkowa :-)