reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Larvuni, to chyba kwestia indywidualna... Nam pediatra zabronił kaszek, bo mały ładnie przybiera i nie ma sensu go tuczyć. Lepiej warzywka i owocki w niego ładować. A manną dodajemy tylko ze wzgl. , że trzeba wprowadzić gluten, ale to tylko pół łyżeczki do zupki...

reklama
Aestima dzieki
musze gdzies zwazyc mloda dawno nie wazylam i nie wiem czy przybiera czy nie, choc sadze po ciuszkach to tjaaaa ;-)

larvunia ja tez nie łapie z tym glutenem, u nas z dominika bylo tak ze wszytsko szlo po kolei i nigdy o specjalnym podawaniu glutenu nie slyszalam:baffled:

teraz więcej się mówi o alergiach niż jeszcze kilka lat temu. Celiakia chyba taka częsta nie jest a mimo to tak restrykcyjnie każą ten gluten podawać... Ja będę uważać, bo Marysia ma alergie chyba na wszystko, jak mi jeszcze dojdzie celiakia to nie uwierzę :-( Póki co boję się zaczynać i wstrzymuję się z glutenem aż nie zejdzie jej wysypka. Odstawiłam też Marysi wszystkie słoiki, obiadki, deserki. Jem tylko marchewkę, indyka, ryż, swój pieczony chlebek pełnoziarnisty i swój pieczony schab na chlebek. Jak po tym nie zejdzie jej wysypka to ręce mi opadną.

A ja jak teraz byłam u lekarza to zaraz zapytała lekarka czy gluten już wprowadzony...wiec może faktycznie trzeba

Dziewczyny, są słoiczki z gerbera z kaszką manną - te małe są akurat z jednodniową porcją kaszki, np. jabłuszko albo zupka jarzynowa. Te większe z hippa zawierają większą porcję glutenu, ja daję wtedy max 1/3 takiego słoiczka.
Aestima patrzyłam wczoraj w rossmannie na kaszki wielozbożowe i one są po 6 m-cu, więc Wy już możecie. Ale nie mam pojęcia co lepsze. Wydaje mi się, że te wielozbożowe są dla dzieci z problemami brzuszkowymi - tak coś mi po głowie chodzi

Mrsmoon - dzięki za popowiedź, ja chyba tak zrobię, że te słoiczki będę podawać...

Trasia - witaj w klubie. Ja już nie wiem czy jest coś co nie uczula Szymka:( jeszcze ani razu nie udało mi się wyleczyć go całkowicie, bo co chwilę ma jakieś "nowości" na buźce. Pod paszkami i kolanami non stop rany. Naprawdę ręce opadają. Też się boję tego glutenu jak ognia!

Silva ja albo słoiczek albo gotuję kaszę na wodzie(3 min) i pół łyżeczki daję
moja Mama wczoraj dała Mai chrupka kukurydzianego, pomemlała i jej zabrałyśmy, bo miękki się zrobił. Ale był krzyk!!!

MIsia, no trzeba, nasz pediatra powiedział, że to profilaktyka przed celiaklią i że 6 m-c to już pora.Warto podawać też po lub przed cycem- wtedy ponoć mniejsza szansa, że uczuli. Za miesiąc mamy dawać pół zółtka co drugi dzień i chrupki. Dzis kupiłam kaszkę mannę bio w eko sklepie, ale tma jest napisane, że ona razowa, mogę taką podać??

Mrsmoon
, gdzie te słoiki z kaszką gerbera?? Nigdzie nie widziałam:(

reklama
ja również strachliwa, choć moja mała nie jest na nic uczulona (na szczęście:-)), to zanim coś wprowadzę czytam, myślę i jeszcze raz myślę :-)
co do glutenu to tak, jak pisałam wcześniej, podaję Emilce zamiast kaszki manny - kaszkę Nestle, tak jak wspomniała mrsmoon są one po 6-tym m-cu, jest to kaszka zbożowa z lipą z serii Zdrowy Brzuszek,
kaszka ta ogólnie jest do mleka modyfikowanego, więc gotować nie trzeba, ja podaje bezpośrednio do zupki bądź deserku;
mojej małej nie zasmakowała wczorajsza herbatka, także dziś kolejna próba wdrożeniowa :-)
Silva jak tylko będę miała dłuższą chwilkę zrobię suwaczek (bo nie mam o tym zielonego pojęcia)

Ostatnia edycja:
Do góry