reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

uwielbiam grudki w kaszy mannej, mniam!

Leo ma za sobą pierwsze warzywne zupki robione przeze mnie; jeszcze chwila i będę mu gotować na wywarach mięsno-kostnych i wtedy moje "oba dziecki" będą jadły to samo, tyle że Leo miksowane;

reklama
Hipp też ma obiadki z kasza manna, dzisiaj bylam w Rossmannie i sprawdzalam! Ale maly wybor.AgatkaT - na poczatek powinno się dawac kilka lyzeczek, ja też dalam za duzo i skonczylo się zaparcim:( nam na zaparcia pomaga Gerberek jablko+sliwka:)Trasia - ja ostatnio jem na sniadanie platki kukurydziane z mlekiem ryzowym (waniliowym). Fajna odmiana od kanapek! Wszystkie inne platki sniadaniowe uczulaly Szymka a te nie:) Napoj ryzowy polecam firmy Rice Dream - niestety karon 1l kosztuje w markecie 10 zl. No ale nie mozna sobie odmawiac niektorych przyjemnosci!

Silva napój ryżowy? hmmm koniecznie muszę spróbować, bo od miesiąca nie mogę pić mleka- organizm odrzucił (czyt. faaaatalne samopoczucie!)

Andariel, wczoraj czytałam, że dziecko do roku nie powinno jeść zupki na mięsie, ale zupkę z mięsem (czyli mięsko gotujemy osobno). Ja Miesiowi też gotuję, wczoraj nawet dodałam do zupki troszkę eko groszku łuskanego- nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale w zupce jarzynowej hippa jest groszek. Ale tak co 3 dzień Miesio dostaje słoiczek a czasem dostaje trochę mojej zupki a trochę słoiczkowej (taka mieszanka):-)

Andariel, a gluten jak wprowadzasz? Bo coś mi się kojarzy, ze zamiast mannej chciałaś coś innego Leosiowi podawać?

Andariel, wczoraj czytałam, że dziecko do roku nie powinno jeść zupki na mięsie, ale zupkę z mięsem (czyli mięsko gotujemy osobno).

dlaczego? ja podalam brokulowa na miesku z kury gotowana i Misiuli nic nie bylo i nie jest dwa dni dopiero jada zupke... wczoraj nie, tylko jabluszko.

Aestima - ja "jadę" wg rozkładu z mojej guru-książki o 5 przemianach dla dzieci, a tam po kilku tygodniach od wprowadzenia łagodnych zupek jarzynowych można podawać zupki właśnie na wywarach m-k (gł. są to zupki na cielęcinie i indyku - z kostką); Nina na tych zupkach rosła pięknie (a atopik i skóra nadwrażliwa), więc jeśli nam z Leo jakieś nietolerancje nie powychodzą, to się tego będę trzymać; a zalecenia z kuchni wg 5p bardzo czesto różnią się od tych lekarskich (np. jak pediatra usłyszała, że podaję atopikowi-Nince cielęcinę to mnie wzrokiem zgromila, ale ja ją w nosie miałam, bo dzięki temu nie musiałam zyrtecu podawać, a skóra śliczna była - strasznie długie zdanie mi wyszło:-p );

wiesz co, chciałam gluten pod postacią owsianki (też tej 5 p) podawać, ale Leo wzgardził, więc odroczyłam to w czasie; trochę i tak przemycam mu w zupkach jarzynowych, bo do nich się dodaje płatki owsiane (np. łyżka na pół litra wywaru);

Aestima
JA TEZ Z TEGO CO CZYTAŁAM (I ZAPAMNIETAŁAM) :-) WIEM ZE NAJPIER ZUPKI BEZ MIESA, POTEM Z MIESEM GOTOWANYM ODDZIELNIE A POTEM NA WYWARZE - AMELA WEDGUG TABELI MIALA ROZSZERZANA DIETE (PIERWSZE DZIECKO, TO TRZYMALAM SIE SCHEMATOW;-)) I ZUPKI NA WYWARZE JADŁA JAK MIALA OK. 8 M.

Larvuniu, tak przecyztałam w książce. Wkleję fragment
Pamiętać tylko trzeba o gotowaniu go osobno (nie w
zupie dziecka), rosoły bowiem mają silne działanie uczulające. Przez cały pierwszy
rok Ŝycia lepiej jest dawać zupę jarzynową z mięsem, a nie na mięsie

Jak Misi nic nie było to chyba ok, ja będę póki co gotować osobno.

reklama
u nas kaszla nestle z malinami uczulila mlodego :confused2: czyli maliny i dynia u nas odpada :) za to wołowine jadłby na kilogramy hihi :)

wazymy juz 8 kg :) 50 centyl a pani mowi ze ponad norme? dziwna jakaś:baffled::eek:

Do góry