reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

nie czytam w stecz widze ze o mleczku piszecie
gotuje zupke brokulowa na kurczaku..... czy moge mlodej juz podac ja? oczywiscie osobno jej odloze bez przypraw...
zageszczac mama dodatkowo czyms? to same warzywa gotowane na kurczaczku....
mysle by jej to zmiksowac i podac ze dwie lyzeczki... niech probuje
do tej pory zajadala jabluszko, marchew i banana... i troszke ziemniakow z obiadu ;-) + ciagle cycuś

edit:
podalam jej, zajadala az si euszy trzesly jak lyzeczke widziala to az sie cala trzesla i mi ja zabierala by sobie do buzi wsadzic ;p
zobaczymy czy brzusnio nie bedzie bolec... puki co najedzona i szczesliwa ;)

Ostatnia edycja:
reklama
u nas juz mlody wiekszosc rzeczy jada :) i duzo mu smakuje póki co nie lubi rosołku z ryzem

no i mam eko warzywka i ciocia kuraka zabiła dla benia ;)

moja kruszyna jest na cycu :-) gdyby nie powrót do pracy (styczeń:-() to nie wprowadzałabym innych pokarmów a tak to jak mała skończyła 4 miesiące zaczęłam podawać po kolei: marchewkę, jabłko, zupka jarzynowa, banan (oczywiście słoiczki). Emilka zjada 5-6 łyżeczek i potem koniecznie jeszcze cyc:tak:
Od tygodnia podaję również gluten; po radzie koleżanki, zrezygnowałam z gotowania kaszy manny na rzecz kaszki Nestle 5 zbóż.
Wczoraj zakupiłam butelki i smoczki (Tommee Tippee) i dziś będzie pierwsza herbatka (Ułatwiająca trawienie Hipp) a za parę dni wprowadzam pomalutku kaszkę mleczno-ryżową (Bobovita).
Myślałam jeszcze o zagęszczaniu zupki kleikiem ryżowym, ale z tym się wstrzymam, bo nie ma co przesadzać z nowościami dla malucha:tak:

no właśnie, ten gluten... każdy ma trochę inną metodę na podawanie glutenu. jak to jest z tą ilością? pół łyżeczki czy łyżeczka czy więcej ugotwanej na wodzie kaszy?

martadelka, koniecznie zrób sobie suwaczek z wiekiem Emilki:) a jak za pomocą tej kaszki się wprowadza? można tą kaszę na wodzie robić? ile się daje?

Zapomniałam dziś podać gluten ( bo podawałam zupkę u mgordon). Co teraz??? ugotować mu teraz i podać na kolację oprócz cyca- proszę Was o szybką odpowiedz, bo mały właśnie będzie jadł na noc!!!!!!!

kto mi wytlumaczy o co chodzi z tym glutenem?
moj fruciu poprostu, powoli zaczol dostawac nasze posilki, nie patrzalam zeby zageszczac cos itp
pil mleczko do 2 lat, pozniej przeszedl na krowie.... nigdy kaszki nie pil, nie lubial a ja go nie zmuszalam
teraz jada wszystko, bez wybrzydzen ;-)
po 3 mies przeszedl na modyfikowane mleko... i szlam wg wskazuwek na sloiczkach, pracowalam nie zawsze mialam czas uotowac mlodemu obiad, moj zjadl fast fuuuda i bylo git, ale dla synka sloiczki szly gotowce. W weekendy gotowalam dopiero i czasami w tyg jak sie udalo.

u Misiuli sloiczki tez, beda ale pewnie w mniejszej ilosci.... jestem w domu na codzien wiec bede gotowac ;)

larvunia nie chodzi o samo zagęszczanie, ale żeby obserwować 2 m-ce reakcje na gluten ( to ważne, bo często alergizuje i ze względu na tą chorobę -celiaklię)
poczytaj
Ekspozycja na gluten - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
Gluten w diecie niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

Ja też mam pyt.- zaczęłam gluten podawać w formie zwykłej kaszy manny, a wiem, że niektórzy podają jakąś kaszkę nestle zbożową i inne rzeczy. Co lepiej podać???

no dobra to jak ja karmie tylko cyckiem i zaczelam dopiero wprowadzac pokarmy stale w porze obiadowej to co i w czym powinnam podac ten gluten?
mam mlodej robic kaszke manne czy co? hhmm...
mam zupke zageszczac glutenem czy na modyfikowanym mleku kaszki manny robic jak ona na cycku?? nie czaje tego...

reklama
a jak butelkowe beda wprowadzac kaszki manne na noc albo mleczko zageszczac to my cycowe to co w tedy?? coiagle tylko cycek?

Do góry