reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

reklama
nie, nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego;-) ostatnio szparałam w necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów i natknęłam się na kumin. O tak, kurkuma u mnie też i to dzięki Tobie!!! odkąd podałaś przepis na kartoflankę wg 5 przemian:tak::-) i imbir też dzięki Tobie:-p
 
Domowe słodkości dla malucha:

Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
15 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
odrobina startej laski wanilii
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Dla starszych dzieci – można umieścić w kulce migdał. Ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe lub schłodzone.


[h=2]Placuszki amarantusowe z owocami[/h]
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 3 łyżki stołowe naturalnego jogurtu
  • odrobina naturalnej wanilii
  • mała łyżeczka dobrego oleju
  • 4 łyżki stołowe słodu (syropu ryżowego, melasy)
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki płatków orkiszowych lub owsianych
  • 2 garści pokrojonych ma małe kawałki owoców sezonowych
Łączymy w misce wszystkie składniki po kolei. Jajko, mąka, mleko, wanilia, jogurt, słód, olej i mieszamy. Nie trzeba używać miksera, bo nie tworzą się grudki. Ciasto robi się bardzo szybko i pojawiają się w nim bąbelki powietrza. To od jogurtu, który sprawia, że placki są delikatne i puszyste. Dodajemy nasiona oraz płatki. Na końcu dodajemy pokrojone w płatki owoce sezonowe oraz amarantus. Delikatnie łączymy składniki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nie przywierającym dnem.


Ciasto marchewkowo-kokosowe
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego,
65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości,
130 ml syropu z agawy,
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii,
2 łyżeczki sody,
2 łyżki octu jabłkowego,
szczypta soli,
skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej.

Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Do drugiej miski wlać syrop z agawy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.
 
Nowy sprawdzony przepis...właśnie wcinamy z Szymkiem:)

Ciasteczka owsiane - proste, szybkie, zdrowe

Składniki

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mleka ryżowego (lub innego, u mnie jaglane)
5-7 suszonych śliwek
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
Płatki owsiane wsypujemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Śliwki kroimy na drobne kawałki. Do płatków dodajemy mąkę, ksylitol, sodę, cynamon, śliwki i dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, wychodzi 6-8 sztuk, dość dużych.

Pieczemy przez 15-20 minut. - moim zdaniem 15 min. w termoobiegu wystarczy!

Źródło: Kuchnia wegAnki - kategoria ciasta/ciastka - dziewczyna piecze istne cuda!
 
Ostatnia edycja:
Silva myślisz, że zamiast ksylitolu można dać miód? czy się konsystencja zmieni i ciasteczka nie wyjdą? mam fajny przepis na ciasteczka (też zdrowe) ale w domu, to też wkleję;-)
 
reklama
Do góry