reklama
andariel
mama super dwójki :]
Felkaa akurat kuminu nie używam;-)u nas króluje kurkuma dodawana chyba do wszystkiego prócz herbaty i kawy, a jak coś z mięsem to m.in.kminek. A Ty używasz?
nie, nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego;-) ostatnio szparałam w necie w poszukiwaniu ciekawych przepisów i natknęłam się na kumin. O tak, kurkuma u mnie też i to dzięki Tobie!!! odkąd podałaś przepis na kartoflankę wg 5 przemian:-) i imbir też dzięki Tobie
andariel
mama super dwójki :]
Felkaa - "andariel, ta od kurkumy i imbiru"
Domowe słodkości dla malucha:
Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
15 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
odrobina startej laski wanilii
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Dla starszych dzieci – można umieścić w kulce migdał. Ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe lub schłodzone.
[h=2]Placuszki amarantusowe z owocami[/h]
Ciasto marchewkowo-kokosowe
Składniki:
Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
15 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
odrobina startej laski wanilii
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Dla starszych dzieci – można umieścić w kulce migdał. Ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe lub schłodzone.
[h=2]Placuszki amarantusowe z owocami[/h]
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 3 łyżki stołowe naturalnego jogurtu
- odrobina naturalnej wanilii
- mała łyżeczka dobrego oleju
- 4 łyżki stołowe słodu (syropu ryżowego, melasy)
- 1 łyżka sezamu
- 3 łyżki płatków orkiszowych lub owsianych
- 2 garści pokrojonych ma małe kawałki owoców sezonowych
Ciasto marchewkowo-kokosowe
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego,
65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości,
130 ml syropu z agawy,
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii,
2 łyżeczki sody,
2 łyżki octu jabłkowego,
szczypta soli,
skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej.
Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Do drugiej miski wlać syrop z agawy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.2 szklanki wiórków kokosowych,
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego,
65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości,
130 ml syropu z agawy,
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii,
2 łyżeczki sody,
2 łyżki octu jabłkowego,
szczypta soli,
skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej.
Polecam też stronkę zdrowyprzedszkolak.pl - są tam fajne przepisy na śniadania, zupy, itd... a tu słodkie podwieczorki:
Podwieczorek - Zdrowy Przedszkolak
Podwieczorek - Zdrowy Przedszkolak
Nowy sprawdzony przepis...właśnie wcinamy z Szymkiem
Ciasteczka owsiane - proste, szybkie, zdrowe
Składniki
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mleka ryżowego (lub innego, u mnie jaglane)
5-7 suszonych śliwek
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Płatki owsiane wsypujemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Śliwki kroimy na drobne kawałki. Do płatków dodajemy mąkę, ksylitol, sodę, cynamon, śliwki i dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, wychodzi 6-8 sztuk, dość dużych.
Pieczemy przez 15-20 minut. - moim zdaniem 15 min. w termoobiegu wystarczy!
Źródło: Kuchnia wegAnki - kategoria ciasta/ciastka - dziewczyna piecze istne cuda!
Ciasteczka owsiane - proste, szybkie, zdrowe
Składniki
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mleka ryżowego (lub innego, u mnie jaglane)
5-7 suszonych śliwek
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Płatki owsiane wsypujemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Śliwki kroimy na drobne kawałki. Do płatków dodajemy mąkę, ksylitol, sodę, cynamon, śliwki i dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, wychodzi 6-8 sztuk, dość dużych.
Pieczemy przez 15-20 minut. - moim zdaniem 15 min. w termoobiegu wystarczy!
Źródło: Kuchnia wegAnki - kategoria ciasta/ciastka - dziewczyna piecze istne cuda!
Ostatnia edycja:
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 51 tys
- Odpowiedzi
- 35
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: