reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

No u nas juz wiekszosc z tych wymienionych i dostepnych w tym okresie produktow juz wprowadzilismy, w kolejnych dniach chce cos zrobic z kapusty. No ale my jestesmy niealergiczni, wiec nie ma stresu.

reklama
Fikusowo już gdzieś pisałam, że słoiczki mam 200 ml zwykłe, takie jak po małym majonezie pomorskim. Jeśli obiadek jest za gęsty to wtedy nie daje całego słoiczka tylko troszkę mniej i rozcieńczam przegotowaną wodą. A te trzy rodzaje obiadków to za każdym razem inne np. używam piersi z indyka, kurczaka, cielęciny, królika, z ryb na razie tylko dorsza, marchewki, pietruszki,selera, buraczków, groszku z puszki, kalafiora, brokuła, ziemniaków, ryżu i kaszy mazurskiej. np. zrobię z ryżem, kurczakiem , marchewką i groszkiem, następne z dorszem, ryżem i marchewką i z kaszą, buraczkami i cielęciną. Daję maluchowi na zmianę dla urozmaicenia. i jak jeden rodzaj mi się kończy robię jakieś inne. Jeśli chodzi o proporcje to np. jeden woreczek ryżu, pół piersi z kurczaka, ze 3 marchewki, 1 pietruszka. Z tego wychodzi ok. 4 -5 słoiczków ( ale, że obiadki są gęste to rozcieńczam i wychodzi z tego 6- 7 posiłków). Teraz już nie rozdrabniam blenderem, tylko maszynką do mięsa na dużych oczkach, żeby były grudki. No i słoiczki trzeba zagotować, żeby trzymały, a jak ostygną wstawić do lodówki. I już :)

Nie wiem Czy wcześniej dziękowałam więc robię to teraz :D

Znalazłam sposób na jedzenie mleka przez moje dziecko, co prawda nie na soku jabłkowym jak radziła Silva, ale na bananowym wypaliło. Zjadła 150ml mm bez mrugnięcia okiem!!!

Beni juz zaczyna podjadac bardziej dorosłe jedzonko :) dzis zjadł 2 duże łyżki ziemniakow tłuczonych z dodatkiem masełka, gotowane warzywa z mrozonki i troszke sosiku na jogurcie z koperkiem :) no i warywka w kawałkach nie tłuczone :-D bardzo ładnie gryzł groszek i marchewke :tak:

ironia... aż wstyd się przyznać, ale mój Antek ostatnio zjadł całkiem sporo makaronu ze szpinakiem, śmietaną i Gorgonzolą.. :szok: No nie mogłam go od talerza odgonić! I nic mu nie było, Żarłokowi małemu... :tak:

Moj tez juz kilka razy jadl nasze jedzonko (ziemniaki z jajkiem i sosem koperkowym, udziec z indyka pieczony z warzywami, zupa brokulowa) i musze przyznac ze smakuje mu to duzo lepiej niz mdle sloiczki.

mój bije ostatnio rekordy w nocnym jedzeniu - po kąpieli wypija 260 mm z kaszką i potem w nocy ok 1-2 budzi się na kolejne 160 mm + kaszka, jestem w szoku :szok: ciekawa jestem ile mój klopsik już waży :-)

Edgar zjadł dziś pierwszy raz makaron ze szpinakiem - i czosnkiem! :-) Smakowało!
Podgotowałam porcję mrożonego szpinaku [tę kulkę jedną] z przeciśniętym przez praskę malutkim ząbkiem czosnku. Dodałam makaron i odrobinę oleju. Gotowałam, aż makaron będzie bardzo miękki. Ale pałaszował! :-) Synuś mamusi ;-)

u nas kurczak z cebulką i batat był :D

a na jutro albo zupka ze słoika albo makaron z jabłkami i cynamonem ;-)

a do kiedy dziecko ma pić mleko? moj w ogole nie chce butli :-( je tylko w nocy i na kolacje kaszkle mleczno -zbożową.... a tak to np dzis zjadł 3 małe kanapeczki z masłem i serkiem zołtym i 1 palsterek ogórka... a jak widzi mleko to sie wyrywa :baffled::nerd:

reklama
Ironia - może mu nie smakuje, a może mu szkodzi? Moja siostra tak samo się zachowywała na widok mleka - dopiero po latach okazało się, że mleko jej szkodzi... Może pogadaj z pediatrą?

Do góry