reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

agula daj znac jak po dzisiejszym połówkowym
Kania78 gratuluje zdecydowanych ruchów maluszka :)
Królowa Dramatu póki to początek choróbska to się kuruj zeby sie nie rozwinęło. U mnie w domu juz tak śmierdzi czosnkiem ze sie przyzwyczaiłam wkońcu. Moze chociaz zdrowi bedziemy ;)
natalia88 ja mam badania na każdą wizyte przynosic. A mam co 3-4 tyg. Zawsze mocz i morfologia, a oprócz tego jeszcze kilka innych mi daje do zrobienia.. Spokojniej sie czuje majac to na bieżąco bo np jak mialam infekcje w moczu, od razu zaczęłam leczenie (a tak bym sie nie domyslila bo nic mnie nie bolalo).
kociatka nie daj sie zarazic!
aniulkas gratuluje pierwszych ruchów, cudowne uczucie :)
iza fajnie ze sie wyjazd udał. ja jeszcze licze ze zdążymy w październiku na jakis szybki wypad w gory.
Deizzi ja juz kilka razy w zyciu mialam robioną krzywą cukrową i za każdym razem piłam z wykrzywioną miną, ale bez przesady, do przejscia. Nie ma sie co delektowac ;)
anka26 moj maluch tez uwielbia późno wieczorne brykanie

wczoraj przed zasnieciem przy ogladaniu filmu, mąż bawił sie z małym w chowanego ;) smyrali sie nawzajem po moim brzuchu. Ale sie cieszyl.. (mąż ;) )
ja juz po porannych przyjemnosciach u kosmetyczki (choc sie dowiedzialam ze peelingu kawit. nie mozna w ciazy wiec zabieg mialam okrojony ;) ), gigantycznym sniadaniu (ale jak tu sobie odmówic swiezej chrupiącej bagietki.. Obiad zrobiony, biore sie za prace.

reklama
iza marina też mam takie uczucie jak by mi brzuch się cały czas ruszał, myślałam że to moze z powodu szybszego przepływu krwi...ale kto wie :?
To chyba nie dzidzia ...
Na pewno nie dzidzia, bo dzidzię czuję inaczej, dzidzia musiąła by mieć czkawkę 24h/d poza tym u mnie tak jak pisałam to jakby puls w brzuchu??? nie mam pojęcia czemu tak.

Ostatnia edycja:
I mąż się ostatnio ze mnieciągle śmieje, że mam mózg w ciąży;) Normalnie ciągle o czymś zapominam... np. średnio co drugi dzień piekę chleb (jak akurat się kończy) i już chyba ze 3 razy rano mąż musiał kobinować co wziąć do pracy bo wieczorem zapominałam, że się kończy albo dzisiaj już drugi raz zapomniałąm timera nastawić;) I wlewam wodę do czajnika, odstawiam ale włączyć już nie włączę;) Normalnie skleroza;) Mąż się śieje, że niedługo zapomnę jak się nazywam... masakra...

ja to nazywam kalafiorem ciążowym i niestety tez doskwierają mi te objawy ;)

betina podobno organizm sobie tak radzi i zabiera z tego co mniej ważne do tego co bardziej ważne... i mąż jak to usłyszał i to od lekarza kobiety (naszej znajomej) to miał ubaw po pachy że właśnie mózg jest tym mniej ważnym u nas;)
Jeżeli chodzi o ten test z glukozy to każdą z nas czeka przynajmniej raz... DLa pocieszenia ja napiszę, że nie słodzę ani herbaty ani kawy (bleeee) i w poprzedniej ciąży naczytałam się jakie to okropne, jak niektóre dziewczyny wymiotują i muszą przez to powtarzać badanie itp.... więc poszłam przerażona... Ale jak któraś z was napisała wcisnełam sobie soku z cytryny bo wolno i jak dla mnie to wcale to jakieś niedobre nie było... może samo...
A ad wymiotów to kurcze wczoraj się z kibelkiem po obiedzie przytulałąm:( w 17tc! kurcze no... A dzisiaj to samo na obiad i już się boję...

Hej hej

Ale się wczoraj namęczyłam po tym soku. To niestety było coś w rodzaju kolki jelitowej i trzymało mnie do wieczora...Ale płatki jęczmienne gotowane na wodzie i mięta pomogły. Jak mi przeszło to byłam tak głodna, że zjadłam sporą kolację :sorry:.

Maryńka, coś w tym jest, że znienawidzone wcześniej wizyty u gina stają się największą przyjemnością. Teraz stres przed wejściem do gabinetu jest inny - troska o zdrowie maluszka, obawy czy wszystko jest ok. Przedtem zapewne wygrywała niechęć do samego badania i pobytu w gabinecie.;-)
Agula, moje piersi co chwilę się odzywają..A to jakaś wysypka, a to pobolewanie, skóra faktycznie wysycha i niestety odzywają mi się rozstępy...:confused2:
Kania, niestety dziś się upewniłam, że to sok... tak dla sprawdzenia napiłam się go dosłownie 2 łyczki, żeby nie przesadzić tak jak wczoraj i niestety czuję podobny ból i kłucie. Na szczęście tylko troszkę, więc liczę, że wkrótce mi to przejdzie. Na szczęście pomarańcze jako całe owoce spokojnie mogę jeść.
No i gratuluję ruchów maluszka, teraz już będzie Cię podkopywał codziennie :-).
Asinka, odpocznij trochę ;-).
Natalia, ja na ostatniej wizycie dostałam skierowanie na krew i mocz po raz drugi od początku ciąży. Poprzednio było wszystko ok, więc lekarz stwierdził, że nie ma potrzeby powtarzania tak szybko. Za każdym razem oprócz morfologii i badania og. moczu dostaję też polecenie wykonania różnych innych badań (po pierwszej wizycie toxo, grupa krwi, wr, biochemia, teraz bedę robić na anty HBS, anty HCV i anty HIV). Ale przy krwi w moczu hmm..wydaje mi się, że powinnaś jak najszybciej powtórzyć badanie. Co lekarz powiedział na wyniki?
Kiniusia, tylko pozazdrościć męża ;-)
Kociatka, nie daj się wirusisku i dzielnie o siebie walcz. Mam nadzieję, że reszta rodzinki szybko dojdzie do siebie.
Aniulkas, gratuluję pierwszych ruchów :) Fajne są takie zabawy z maluszkiem :)
Iza marina, super że z dzidziolem wszystko w porządku. Mnie też czasem pulsuje brzuch, ale miałam tak również przed ciążą - prawdopodobnie tętnica brzuszna. Może jakiś ucisk? Ja tak miałam jak się za dużo najadłam :-D:-D.
Betina, zazdroszczę takiego poranka i przedpołudnia :)
Basieniak, betina, mam dokładnie to samo - a w pracy to się już ze mnie śmieją :zawstydzona/y:.

Zdrówka dla chorowitków!!!
Odkąd młody zakończył żłobkowanie u nas póki o cisz a w chorowaniu uff:-)

Ja jesteem zakręcona jak domek ślimaka i on stop czegoś zapominam ale tłumacze sobie,że najwidoczniej to nie było super ważne:tak:
Na glukoz dostałam skierowanie i muszę zaopatrzyć się w wodę z cytryną bo zwymiotuję...ja generalnie nie przepadam za bardzo słodkim a to już dla mnie ekstremum:szok:

Test obciążenia glukozą bleee nie wspominam tego miło, a jak robiłam w pierwszej ciąży jeszcze na dodatek nie wiedziałam, że mogę się ratować cytryną :eek: i miałam nie 50g tylko 75g, bo podejrzewali cukrzycę ciążową, blleeee, ale cóż trza przeżyć dziewczyny.
A wiecie co jest najlepsze ja po tym teście jak wracałam do domu zarzekałam się, że do końca życia już nic słodkiego do ust nie wezmę, a w domu zaraz wciągnęłam wieeeelką czekoladę milkę :-p
Kurczę położyłam się na chwilkę i mi się kimnęło obiad na biegu robiłam :-p Teraz czekam na M. za parę minut powinien być ;) Od piątku go nie widziałam, stęskniłam się troszkę :cool2:

ale jak robicie z ta cytryna? wyciskacie sok do tej glukozy czy zagryzacie w trakcie picia?
ja zawsze szlam na hardcora czyt. bez zadnych polepszaczy smaku ;)

hej
Normalnie okropnie sie dzisiaj czuje :( pogoda beznadziejna, caly czas pada, ciemno i nic mi sie przez to nie chce oprocz spania ale nie klade sie bo co bym w nocy robila. Ja badania robilam 2 razy jak narazie bo pierwsze dobrze wyszly, za tydzien mam wizyte to zabaczymy czy kaze mi doktorowa znowu powtarzac. Pani w laboratorium mowila mi ze jak bede miala robic test obciazenia glukozom to zebym przyszla wczesniej albo zadzwonila to mi wszystko wytlumaczy jak z ta cytryna i ile jej przyniesc bo wlasnie tak poleca paniom w ciazy zeby sie bardzo nie meczyly przy piciu tego.

Makunia a moze to nie reakcja na sam sok z pomaranczy tylko jakis skladnik skoro cale pomarancze mozesz jesc. Bo w tych kupnych sokach to akurat tam jest pelno wszystkiego tylko nie tego owocu z ktorego powinien byc zrobiony. A mialas wczesniej przed ciaza cos takiego?

Iza marina ja tez wczesniej czulam takie pulsowanie jak jeszcze nie mialam takiego widocznego brzuszka. Na poczatku myslalam ze to moje tetno czuje jak przykladalam reke ale moj Ł tez to czul jak przykladal mi swoja dlon i gdzies wyczytalam ze to moze byc wyczowalne tetno dziecka ale nie mam pojecia czy to prawda. Ja wolalam myslec ze to tetno dzidzi przynajmniej nie martwilam sie ze moze byc cos nie tak :)

reklama
Anka26,07 mam pytanko jak zwracacie sie do corci Laury? Bo u nas tez ma byc Laura bo moj maz wybieral imie zeby sie nie zdrabnialo a ja bym chciala jakos tak zdrobniale do niej mowic przynajmiej na poczatku jak bedzie malutka a Laurka (jak to niektorzy zdrabniaja) jakos mi nie pasuje. Bardzo podoba mi sie to imie ale jakos do takiego maluszka mi tak powaznie brzmi :)

Do góry