reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

Ala dzięki za przepis :)
Kiniusia niestety anemia w ciąży częsta sprawa, najważniejsze że badania na bieżąco robione, pod kontrolą jesteś, będzie dobrze :)
Betina relaksu życzę ;)
Żabka nie za wcześnie ;) maluch może tak ułożony że lepiej go czujesz ;)
Asińska Witamy :)
Asinka mam nadzieję że ucho nie męczy...zdrówka dla was
Kociatka fajnie opisane zalecenia;-)

Miłego wieczorku dziewczyny :)

reklama
Iza marina ja tez sie kiedys zastanawialam co z jajkiem na miekko bo bardzo lubie i kiedys mialam na nie straszna ochote ale nie wiedzialam czy mozna czy nie, czy jest traktowane jako surowe czy nie. Dlatego z wielkim smutkiem musialam sobie odmowic takiej przyjemnosci bo nic na ten temat nie znalazlam :(

Ala, zadnych plesniowych nie mozna jesc "bezpiecznie", czy z pasteryzowanego mleka, czy nie. Mozesz zapiec na grzance natomiast. Listerioza to rzadkosc na szczescie, ale jak juz dopadnie... a w ciazy ryzyko wzrasta ponoc dwudziestokrotnie.

Iza Marina, wszystkie zoltka w proszku itp sa zawsze pasteryzowane.

Spadam, bo jestem bardzo zmeczona... Dobranoc

Jeszcze tylko potwierdzenie tego, co powiedzialam o serach:

You can eat some cheeses when you're pregnant, and cheese is great source of calcium. However, some cheeses are not safe to eat. Unsafe cheeses are more likely to grow bacteria such as listeria, which can harm your unborn baby.

Soft, mould-ripened cheeses, such as brie, camembert and chevre (a type of goat's cheese) are not safe for you to eat in pregnancy. Soft, blue-veined cheeses such as Danish blue and roquefort are also not considered safe to eat in pregnany.

Hard, blue-veined cheeses, such as stilton, are less likely to contain listeria than soft, mould-ripened cheeses. In fact, the NHS says stilton is safe to eat when you're pregnant (Whitley et al 2001).

However, though the risk of listeria contamination in hard, mould-ripened cheeses is very low, it can't be ruled out. You may find it easier, and more reassuring, not to eat any blue cheeses, unless they're cooked.

Even if these cheeses are pasteurised, they still aren't safe to eat. That's because they are more moist and less acidic than other cheeses. It's this moistness and acidity which provide the perfect environment for listeria bacteria to grow.

If you become infected with listeria, you can get an illness called listeriosis. This causes flu-like symptoms which develop several weeks after you've been exposed to the bacteria. Even though listeriosis a fairly mild illness for you, it can cause serious health problems for your baby. It can even lead to miscarriage, or the loss of a baby at birth.

Read more: Is it safe to eat cheese during pregnancy?

Dzień dobry wszystkim.
Młody znowu przeboje ze spaniem odstawia nieziemskie i wysiadam już po którymś dniu z rzędu:-:)-(
a mi się tak chce spaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaćććććććććććććććć:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:
Mężu biedny znowu wrócił w środku nocy i a to herbatę mu zrobić a to pogadać choć chwilę bo cały dzień go nie ma i się zrobiła prawie 2.
obym mogła w dzień odespać:zawstydzona/y:

Iza Marina święta racja to wszystko przez niego :p
Kociatka zgadzam się w pełni co do serów pleśniowych. Ja jeszcze kiedyś słyszałam, że wątróbki nie można w ciąży jeść, ale nie szperałam nigdzie czy to prawda.
Banankowa współczuję, ja ostatnio strasznie senna chodzę, mimo, że przesypiam całe noce czasami bez popołudniowej drzemki się nie obejdzie.

No a ja znowu sama, M. pojechał na strzelanie dzienno-nocne więc wróci w piątek w nocy :confused2:...ehhh uroki.

Również się witam i zabieram za pracę, ale szczęśliwa bo już czwartek weekend prawie przedemną..u mnie w dodatku popołudniami remont pełną parą, w dodatku tak jak i u Kini i Ali ból głowy :/

Co do jedzenia to ja staram się jeść zdrowo, bez surowego mięsa, dokładnie myte warzywa i owoce, ale nie odmawiam sobie orzechów czy cytrusów, wszystko w granicach rozsądku i z umiarem. Jak czasem napije się coli, czy zjem coś słodkiego nic się dziecku nie stanie.

Dzień dobry "marcóweczki" , ja dzis zjadłam cos tam jakiś serek znowu i wypiłam kawkę, wstawiłam zupe grzybową (slinka mi leci juz chyba tydzień )i zabieram sie za mycie okien. Muszę to zrobić zaraz puki mam ochotę, jak na razie siła mnie rozpiera jak nigdy pozdrawiam i miłego ranka życzę :tak:

Dzien Dobry

U nas piekna pogoda, maly spal jak aniolek tej nocy - wiec i my jestesmy wyspani.

Banankowa
, wspolczuje kiepskiej nocki, moze sie uda odespac...

Kiniusia, z watrobka to prawda, zawiera ogromne ilosci wit A, a akurat nadmiar tej wit jest szkodliwy w ciazy.

Iwona, naprawde nie ma powodu, zeby unikac wartosciowych rzeczy jak orzechy i cytrusy, jesli nie ma w rodzinie historii uczulen. Warto kupowac orzechy niekonserwowane = nieobrane.

Co do jajek na miekko - naprawde nie wiem, bo nie jadam.

reklama
Witam :)
Mam terminek na 1 marca więc z jednej strony marcówka jestem a z drugiej mam przeczucie że urodzę przed terminem więc lutówka... Ale czy mimo to przyjmiecie mnie do swego grona i mogę tu popisać?

Do góry