reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

Zuzkon super ciasto:) mój mąż dziś tworzy ciasto z masą budyniową i jagodami ale końca nie widać.... ja też mam x-move'a pewnie dałby radę ale wygodniej jest z 3 -kołowym jak mówi liluu:)

Truskaffka ten Twój Mateuszek to kiedyś będzie ładny łamacz serc naszych córek.... czaruś jest pierwsza klasa;)

Madzia nigdy się nie docenia jak się ma to na wyciągnięcie ręki:) Mnie na mazury całe życie ciągnie:) może się jeszcze wybierzemy w tym roku jak pogoda we wrześniu dopisze:)

Liluu co do "katarka" to mam dwa;) jeden kupiłam jak Pola miała miesiąc (nawet na opakowaniu jest 1+), a drugi jak ostatnio byliśmy u teściów i po umyciu zostawiłam go na umywalce to po powrocie do domu szybko zasuwałam do super pharm'u po nowy. Ja używam z odkurzaczem a że nie pasuje mi idealnie do rury to i ciągnie gorzej, ustawiam na min odkurzacz i jest idealnie:) Poprawy humoru dla Dannego:)

Nomi to nie pierwszy przypadek wycofania partii euvaxu w Polsce, na całym świecie są jakieś problemy.... Jeżeli u Justynki po szczepieniu wystąpiły jakieś problemy to wasz lekarz powinien zgłosić niepożądany odczyn poszczepienny tzw NOP, samemu też chyba można zgłosić do podmiotu odpowiedzialnego za obrót w Polsce czyli LG Life Sciences Poland, dlatego ja szczepiłam engerixem jednak GlaxoSmithKline budzi we mnie większe zaufanie jeśli chodzi o szczepionki... Nic się nie martw bo nawet jeśli dana partia została wycofana w całości Wasza szczepionka mogła być ok i żadnych skutków ubocznych nie będzie!! raczej większość przypadków objawów niepożądanych występuje, w krótkim okresie czasu po szczepieniu!!

My korzystamy z ładnej pogody:) a od wtorku codziennie rehabilitacja przez 2 tygodnie....

reklama
Ja też mam zawsze dylematy w związku ze szczepieniami, prawda jest taka, że niestety ale te nierefundowane są zrobione częściowo z materiałów, które w większość krajów są nie dozwolone. My szczepimy 5w1 i tylko tyle, wszystkim dodatkowym podziękowałam.

Co do wakacji to jadę sama z dzieciakami i moją mamą, w październiku pewnie zorganizujemy jakiś wypad rodzinny. Teraz mamy zamiar uderzyć nad morze, ale ciągle jeszcze nie zaklepałam nigdzie miejsca...

We wtorek Gabin kończy 3 latka:)) W sobotę będzie imprezka więc obecnie jestem pochłonięta przygotowaniami:-)

witam wszystkie mamusie. Nie mam jak nawet was nadgonić :( jestem tak zmęczona i nie mam nawet czasu :( Alexowi idą ząbki więc mam krzyki cały dzień, w dodatku przeszliśmy skok rozwojowy i mały skumał że kładzenie go na bok dawanie smoka znaczy że ma iść spać. Nienawidzi tego! krzyczy aż się poryczy bidok :( nie wie że to dla jego dobra.

ala my też jedziemy nad morze za 2 tyg aż się boję że te ząbkowanie nie da się nam nacieszyć odpoczynkiem :/

Serdecznie was pozdrawiam i mam nadzieję że uda mi się udzielać częściej!

trytytka - no mam nadzieję , że ta szczepionka była OK i małej nic nie będzie :tak: Jutro będę dzwoniła do sanepidu może cos powiedzą

ala- no akurat to , że szczepionka na NFZ wcale nie gwarantowała, że nie można było nią zaszczepić ponieważ wiele dzieciaczków było szczepionych na WZW B w szpitalu po urodzeniu właśnie tą serią

My dzisiaj cudnie wakacyjnie i relaksacyjnie - bylismy z mała w ogrodzie botanicznym, kwiatki porwała i do buzi ;-) na szczęście refleks mamy szybki:-D

Zajefajnie :wściekła/y:
Teraz to wyjdę na matkę jędzę bo ja się na tych szczepionkach zupełnie nie znam... Szczepimy tylko tymi darmowymi a nawet nie wiem co to... nosz kurde:wściekła/y:
Zawsze ufałam swojej dr i nawet nigdy nie spytałam co to jak to zaraz lece do książeczki sprawdzać mam nadzieję że tam coś mądrego i nr i serie i nazwy są wpisane... teraz z nerwów nie będę mogła zasnąć bo mały był szczepiony w tym tygodniu i na nóżce co dostał żółtaczkę nie ma nic a na drugiej bąbel i czerwone czy mam lecieć do lekarza bo jak na razie myślałam, że to tak jak przy tej na rączce i zejdzie za jakiś czas...
ależ teraz jestem wściekła na siebie:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Nosz kurde oczywiście musiało na nas trafić :wściekła/y: w Książeczce stoi jak wół że EUVAX B UFA 12001 :wściekła/y:
i co teraz mam zrobić??
A jak się piguła pomyliła i wzw mu dała w tą nóżkę co jest bąbel a nie DTP :-(
Czy może u was po DTP utrzymywał się bąbel taka grudka pod skórą i czerwony placek na skórze??
Szczepiony był dokładnie 16.07...

Sprawdziłam, moja malutka dostała właśnie tą serię w szpitalu, potem w przychodni już inną ...
jestem tak zła że gdybym mogła urwałabym komuś za to odpowiedzialnemu łeb :wściekła/y:
minęły 4 ms od tego szczepienia, mam nadzieję że gdyby miała coś złego zdziałać to już by były jakieś sygnały ?
Nie mam ochoty już wcale jej szczepić, a już na pewno nie zaszczepie jej już nigdy tym Euvaxem, kupie następnym razem tą nierefundowaną ... choć czy to gwarantuje że sytuacja się nie powtórzy :baffled:
Przed nami niedługo druga dawka 5w1 Infanrix IPV HiB ...

dziewczyny panikować za bardzo nie możemy bo panika nie pomoże. Trzeba na spokojnie logicznie pomyśleć i mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Ja mam nadzieję , że z tymi szczepionkami było tak, że pielęgniarki w porę zauważyły nieprawidłowy wygląd i nikt nia nie został zaszczepiony. Mam także nadzieję , że to, że gdzieś zauważono nieprawidłowość szczepionki nie dotyczy wszystkich z danej serii tylko ewentualnie kilku sztuk a całą partię wycofano profilaktycznie.
Ja na pewno jutro pójdę do swojej przychodni zgłosić , że moja była tą szczepionką zaszczepiona i chciałabym uzyskać jakąś informację co dalej.
llilu - ja na twoim miejscu poszłabym do przychodni zgłosić fakt, że dziecię tą szczepionką było ukłute i pokazałbym lekarzowi tą zmianę poszczepienną
03.2013- nie pociesze cię Infanrix dość często był też wycofywany ze sprzedaży.

Prawda jest taka , że odpłatność za szczepionkę nie gwarantuje nam pewności , że wszystko jest ok. Z tego co dzis czytałam najczęściej sa wycofywane ponieważ wytrąca się osad spowodowany złym przechowywaniem to z ceną czy nazwą szczepionki nie ma nic wspólnego. Takie ryzyko. To cos jak z jogurtem. Jak go będziesz trzymać na słońcu to ci się zepsuje, tyle , że jogurt otworzysz i widzisz , że coś nie tak a szczepionkę podaje pielęgniarka, która może nie zauważyć innego koloru czy konsystencji szczepionki, a my pacjenci z reguły się na tym nie znamy i na ręcę piguły nie patrzymy.

Natomiast czy prawdą jest , że szczepionki zostały wycofane ze względu na złe przechowywanie i tylko ze względu na niewłaściwy wygląd ? tego sie pewnie nie dowiemy. szczepionka Euvax jest produkcji Koreańskiej, jak sie okazuje od dawna jest wiele zastrzeżeń do niej skierowanych . Może byc nawet zanieczyszczona jakimś świństwem ... ale czy dowiemy sie jak jest ? wątpię .

Dzisiaj jak sie dowiedziałam , że moja córa została nią zaszczepiona to tak się zdenerwowałam , że logicznie myślec przestalam. Poszłam na spacer z moją gwiazda i mężem do Botanika , troszke ochłonęłam i teraz muszę się zastanowić co dalej , poszperać troszkę po necie i sledzić jak temat się rozwija

Ostatnia edycja:
Bry :-)
Madzia83
jak urlopik u rodziców? Odpoczywasz? Naładuj akumulatorki na plaży:-) Zapraszam w Bieszczady, ode mnie to już rzut beretem:-)
Truskaffka Ty to będziesz miała dobrze z synkiem, prawdziwy romantyk:-)
Zuzkon oj jakie pyszne ciacho:-) mnie daleko do takich specjałów.
Lliluu poczytałam trochę temat, też jestem oburzona niektórymi wypowiedziami. Jeżdżę póki co po małym miasteczku Krosno:-) Fajnie, że córcia już wróciła, do tego zadowolona. Pomaga Ci przy Danielu? Gadanie ludzi po prostu zlej, moja też ostatnio w wózku histerie mi urządza i płacze, ale ja mam ludzi gdzieś...i ich głupie komentarze. Super, że Daniel na rehabilitacji współpracuje z uśmiechem na twarzy :-) Kupki mogą być zielonkawe po kaszce, z tego co wie jak dodajesz dziecku coś nowego to zapach, konsystencja i kolor kupki może sie zmienić, bo układ pokarmowy się musi przyzwyczaić że dostaje coś innego niż tylko mleko. I trwa to do 2 tygodni. I co z tą kobietą co Ci furkę przestawiła???
Trytytka a jak nocki??? mężowi ciasto wyszło?
Patula a u Was???
Ala-84 najlepszego dla Gabrysia.
Nimitii jak Alex? U nas też ząbkowanie i dużo kup przy tym.
NomiMalone fajnie, że udało się odpocząć i zrelaksować na łonie natury.

Gabi też została po ur zaszczepiona tą szczepionką, w przychodni już Infanrixem, dziś idziemy na pneumo to dopytam co i jak z tą poszpitalną. Weekend minął szybko, ale na miejscu, zwiedzaliśmy okoliczne placyki zabaw, wypad do parku, miasto, lody, zakupy itp :-) Autko odpoczywało, ja słabo odpoczęłam, bo Gabi daje mi popalić ostatnimi nocami...jestem totalnie zmęczona...w sierpniu mamy zaklepany termin na domki w Bieszczadach, krótko na 4 dni ale to zawsze odskocznia, zmiana otoczenia:-):-):-) aaa i dziś świętujemy 5 miesięcy Gabryni:-) Z tej okazji będziemy marchewkę próbować :-)

reklama
hejo powiedźie mi jak nosicie swoje dzieci? Bo ja przyłapałam się na tym że noszę małego na biodrze od jakiegoś tygodnia stawy2.jpg coś takiego tylko ja bardziej na biodrze tzn. boku i jedną ręką bo mały świetnie sobie radzi w pionie. Czytałam że to dobra pozycja bo kształtuje stawy tylko ze trzeba pilnować zmian stron. Mimo wszystko mam wątpliwości...

Załączniki

• stawy2.jpg
    stawy2.jpg
    10,9 KB · Wyświetleń: 32
Do góry