reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

hej. cos kiepski dzien dzis mam :( za duzo problemow i czasmi mnie to przerasta...:(
Artkowi smakuje kazde mleko:)
Aniu dla mojego synka sloik marchewki to tez malo. dojada mlekiem:)
o widze ze chlopaki maja cos wspolnego
Nie dosc ze glodomorki to smaki im nie przeszkadzaja:-D
Mi jak braklo mleka w Polsce bo zostalismy dluzej niz planowalismy to kupilam mu Nestle NAN i pil bez niczego, tak jakby to bylo jego mleczko

reklama
lliluu przy wymiotach (nie ulewaniu) istnieje niebezpieczeństwo bardzo szybkiego odwodnienia. Musisz sprawdzić dziąsła Dannyego - czy są mokre, dotknij języka czy nie suchy, sprawdź ciemiączko czy nie zapadło się i złap palcami skórę na brzuszku i leciutko spróbuj skręcić - jak puścisz powinna od razu wrócić na swoje miejsce - jak nie to może znaczyć odwodnienie i wtedy trzeba jak najszybciej do lekarza albo szpitala. Odwodnienie jest bardzo niebezpieczne. Nam powiedziałą lekarka, że jeśli zwymiotuje po raz 4 to też do szpitala mamy jechać. Na szczęście to się nie stało. Tego samego dnia i następnego dałam jej do picia gastrolit (na receptę), jest to ohydne, sama spróbowałam, strasznie słone. Ale piła chętnie, chyba jej było tego trzeba :/

w piątek mamy usg jamy brzusznej. Trzymajcie kciuki! Wczoraj mieliśmy szczepienia - rota + pneumokoki. Lekarka obejrzała młodą, bez zastrzeżeń :)

a tak w ogóle to Wam się pochwalę - jestem z siebie niesamowicie dumna, że udało mi się wprowadzić rutynę w plan dnia mój i mojego dziecia.
Młoda budzi się ok 9, je, jest aktywna, ok 11 je znowu i w czasie tego jedzenia pada :) kładę ją do łóżka i śpi jeszcze do 13-14 (a ja mam czas dla siebie - nie robię w zasadzie nic pożytecznego w tym czasie, czytam książkę albo siedzę w necie), potem jedzonko, zabawa na macie (albo nie - w zależności od jej ochoty lub jej braku), jedzenie, spacer, jedzenie, kąpiel ok. 19.30, znów jedzenie i nocne spanie :) Co prawda budzi się w nocy raz albo dwa (zależy czy ma dzień litości dla mnie) ale i tak jakoś mi lepiej, mam więcej czasu dla siebie i łatwiej mi cokolwiek zaplanować bo wiem czego się spodziewać. Mój dzień jest bardziej przewidywalny ;)

czy Wasze Maluchy piją wodę? Nie wiem jak przekonać do niej moje dziecię :/

aaaa i jeszcze jedno - czy wypadają Wam włosy? Mi jeszcze nie i zastanawiam się kiedy mogę się tego spodziewać...

Żabka zatem poprawy nastroju życzę, a po ciąży normalne że włosy wypadają, także może zacznijcie coś brać?
Mnie też wypadają garściami, póki co prócz witamin nie biorę nic ale włosy też mam słabsze też po rozjaśnianiu.
Królowa Dramatu wierz mi że dzieci tak szybko się zmieniają, że nim się przyzwyczaisz do takiego rytmu to dziecko je zmieni za miesiąc/dwa. A co do wody, to Gabrysia pije wodę i herbatkę na przemian. Wierz mi, że jak będzie się dziecku chciało pić, to wodę chętnie wypije.
ANka moja Oliwia taka była, każde mleko mogła wypić, mimo iż była prawie 6 miesięcy na piersi, to czasami dokarmiałam a jak przechodziłyśmy całkiem na sztuczne to taka cwana była że samego mm nie chciała na początku w ogóle, jak jej pomieszałam z moim to wypiła, no i tak miarka po miareczce i się przekonała ;-) Z Gabi zacznę tak samo robić.

Spacer zaliczony, na obiad szybkie danie - spaghetti :-) Wszystko gotowe, pranie drugie już nastawione, Gabi śpi po spacerze :-) Stoję w kolejce do kasy, a panienka zaczyna kupę robić, padłam normalnie, jeszcze takie pierdy puszczała że kasjerka pod nosem się tylko śmiała. Wyszłyśmy i się przebierałyśmy pod sklepem w wózku, bo już zaczęło przeciekać.

Ostatnia edycja:
No to my już po szczepieniu, trochę się naczekałyśmy bo było wyjątkowo dużo dzieci, ale Gabrysia czekała spokojnie (wzbudzała tym ogólny zachwyt, nawet jeden chłopak próbował jej znienacka zrobić zdjęcie telefonem.:-D), gdy weszłyśmy do zabiegowego była już tak śpiąca, że zasnęła mi na rękach, przy wkłuciach płakała, ale krótko. Po włożeniu do wózka zasnęła od razu, teraz też śpi i na razie żadnych skutków ubocznych nie ma. Mam nadzieję, że tak zostanie... Waży teraz 5600g, a zmierzyć pani dr zapomniała:baffled:.

Kaniu, u mnie też dziś obiad na szybko - poszłam po najmniejszej linii oporu i kupiłam gotowe pierogi;-). A z Gabi niezła akcja w tym sklepie. Ja ostatnio miałam trochę podobną przygodę - nosiłam małą po jedzeniu na rękach, żeby jej się odbiło. Podeszłam z nią do lustra w przedpokoju, zaraz obok drzwi wejściowych... i wtedy wydobyła z siebie potężny bek (takiego jeszcze nie słyszałam).. I nagle słyszę z klatki jakiś męski głos: "Ale ludzie mają kulturę!". Myślałam, że padnę ze śmiechu:-D.
Królowa, moja Gabi pije czasem wodę, ale lekko jej słodzę bo jakiś czas temu nie chciała samej wody. Muszę znowu spróbować dać jej bez słodzenia, bo jak chce jej się pić to potrafi wypić ok. 100-120 ml.
Aniu, ćwiczyłam jogę przed ciążą i całkiem nieźle mi szło:-). Instruktorka śmiała się, że jestem do niej stworzona, bo na pierwszych zajęciach robiłam asany jakbym ćwiczyła co najmniej kilka miesięcy.:-) W ogóle przez ostatni rok przed ciążą bardzo dużo ćwiczyłam i mam nadzieję, że teraz uda mi się do tego wrócić.
Zuzkon, to mieliście naprawdę intensywny dzień :)

anka u nas mlody zjada na raz 1/3 malego słoiczka i potem pierś. ale to są jego początki z nowym jedzeniem. myśle ze pozniej bedzie jadl wiecej sloiczka a mniej piersi..
a Ethan ma widocznie większy apetyt. przeciez jest pod kontrola lek wiec na pewno wszystko jest ok
Madzia super ogródek, tylko pewnie duzo pracy potrzerba zeby wyglądał tak ładnie jak u Was
liluu co do macierzynskiego to jestem na bierząco bo wlasnie w pracy bylam w tej sprawie w tym tyg ;) przed końcem kazdego urlopu mamy 2 tyg na zlozenie wniosku o kolejny. czyli najpierw podst macierzynski, potem wniosek o dodatkowe 6 tyg a potem dopiero o rodzicielski (ten ostatni mozna dzielic jak sie chce albo np z tata)

Krolowa moje wlosy jak narazie ok
Co do wody to daje Ethanowi a dzis nawet pomieszalam z sokiem jablkowym. Nie wiem jaka wode podajesz ale ja musze miec ciepla bo zimnej mi nie wypije
Kania nawet nie mow o kupach bo my mielismy to samo:tak:
Makunia oby tak dalej!!! Powodzenia

Pochwale sie Wam:
Ostatnio bylam z Ethanem na zakupach i zaczepila mnie kobieta wskazujac na Ethana pytajac czy to dziecko jest moje. Ja w szoku i mysle kurde co ona chce od niego. Wiec odpowiadam tak moje! Na to kobieta mi mowi: to az niemozliwe ma Pani piekna figure:-D:-D
Dobrze ze nie wiedziala ze mam juz dwojke bo by jeszcze w kompleksy popadla:-D:rofl2:
Calkiem mila sytuacja i podbudowala mnie:-)

hej dziewczyny!

dziękuję za słowa otuchy :zawstydzona/y:
mimo wszystko zmotywowałam się do umycia głowy:-) Mały wylądował w bujaczku na pralce i patrzył jak mama myje głowę:-)

Co do reszty weny nie mam odkąd zostałam sama:-( mój narzeczony (ech narzeczony owszem oświadczył się ale to było tak przez telefon... pierścionka nigdy nie zobaczyłam) jak się dowiedział, że jestem w ciąży upił się z kolegą... myślałam normalne czasem muszą odreagować...ale okazało się,że to był wstęp do uwertury:-( zaczął pić coraz więcej... coraz częściej był nerwowy i dochodziło do sprzeczek pocieszałam się, że starsza córka tego nie widzi...
Później doszło do rękoczynów:sad: i tak kilkarotnie wylądowałam w szpitalu z zagrożeniem poronienia a później zawczesnego porodu :sad: Jak doszło do awantury na oczach mojej córy powiedziałam dość... i od tamtej pory jestem sama z dziećmi...
Zatem przykro mi anka26,07 nigdy się nie dowiem czy jestem dobrą żoną:sad:

Ech ciężko mi o tym pisać... ale okropnym dla mnie jest to że ojciec dziecka nawet nie widział małego... zupełnie tego nie rozumiem:no:

Jednak staram się z całych sił zostać dobrą mamą :-)
Dlatego lecę na tańszym prądzie pranie nastawić wreszcie ;-) i może uda mi się odkurzyć bo mały jeszcze nie śpi:rofl2:
A no i kwiaty bo bój się Boga 2tyg H2O nie widziały :rofl2:

odezwę się jak skończę

reklama
królowa mi jakiś miesiąc temu zaczęły wypadać i wychodzą garściami dosłownie i walają się po całym domu niestety. Przy Wiki też w podobnym czasie zaczęły i jak skończyła pół roku to się unormowały.... mam nadzieję, że teraz też tak będzie. Mi po pierwszej ciąży fryzjerka tłumaczyła dlaczego po ciąży wypadają włosy, i żeby się nie rozpisywać to po ciąży wypadają włosy które ze względu na ciążę nie wypadły wcześniej mimo, że była ich pora na to. A jeżeli chodzi o wodę to jeszcze nie dawałam i dam dopiero jak mały zacznie jeść inne rzeczy a teraz przy upałach jak potrzebuje to się upomina częściej o jedzenie. Przy biegunce czy wymiotach żeby unikać odwodnienia można też podawać orsalit który jest bez recepty tylko często a po 2-3 łyki, żeby dziecko nie zwymiotowało znowu. Ad. planu dnia to ja też jak Kania pisała zawsze powtarzałam przy Wiki, że tylko w końcu obczaję i przyzwyczaję się do jej planu dnia to nadchodzi czas na jego zmianę...;)

Do góry