reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Witam ja tez ostatnio jakoś nie mam weny do włazenia na net i siedzenia od rana do poźnej nocy, bo się wcześniej zdarzalo tzn przed ciażą. Boli mnie kość ogonowa siedzenie sprawia mi trudność i do tego latanie do wc i zgaga zyc nie umierać. W czoraj moj stwierdził, ze panikara jestem i on az się boi jak bede rodzila ze napewno cała wawa mnie bedzie słyszec :( trudno, jak będzie nic nie poradze mam b niski prog bolu

reklama
Dzień dobry :)
byłam dziś zmężem na zakupach, wydaliśmy 250zł a w reklamówce niewiele :-D ale mamy juz dla małego wszystko poza chusteczkami wilgotnymi wanienką i pampersami.
jak wychodziłam z apteki krzywo stanęłam i torebka stawowa mi poszla. trapi mnie ta dolegliwosc od 10 lat ale od 3 lat byl spokoj i dzisiaj niestety :( bolało jak cholera.

Dziewczyny, oglądaliśmy wózki 3 funkcyjne ale nic tańszego niż 1799zł nie było. Nie mam pojęcia czy one sa aż tak drogie? :( Bo na allegro znalazłam CHICCO TRIO EVOLUTION ZA 1299zł i do tego jeszcze letnia spacerówka gratis. chyba na ten się zdecydujemy bo dziadzio obiecał zasponsorować więc jest przygotowany na taki wydatek.

Hej

Troszke mnie nie bylo ale zescie stron walneły masakra musze nadrobic wtedy bede w temacie:tak:
Nie bede wymieniac co mamy a co brakuje bo tych pewnie brakujacych bedzie wiecej
Ale musze powiedziec ze wczoraj bylam na malych zakopach i skusilam sie i zrobilam pierwsze zakupy dla Martynki mianowice kilka par spioszków do tego body ale takie podobne cos jak kaftaniki zapinane na zatrzaski oraz kilka par skarpetek oczywiscie Kubus tez cos dostal zeby nie bylo
A dzis pojecha;ismy znowu na małe zakupy zrobiłe sie duzeeeee i dostał Kuba prezent juz na urodzinki a Dawid zasponsorował mi ciepły ciążowy płaszcz na zimę wyglądam jak w wirku ale hmmm takie uroki ciązy waże żeby było mi wygodnie i ciepło bo w tamtych juz sie ledwo co zapinałam
Katar juz sie konczy wiec jest dobrze tylko mam syf w domku a nie mam werwy by sprzatac:crazy:
12 mam wizyte wiec zobaczymy jak tam jest....:confused:..
Ogólnie czuje sie odbrze pominając bezsenne noce twardniejący brzuch bolące nogi plecy i to cholerne spojenie Co do apetytu mam miejszy nie jadam jak kiedys raczej małe porcje a tak od 18 to tylko jakis jogurt lub owoc bo nie chce miec zgagi czy niestrawnosci oraz nawet nie chce mi sie tak jesc:baffled:
Kilogramy leca a co tam:-D

A mi smutno i przygnębiona jestem, bo dużo słabiej czuję dzidzię już od ponad tygodnia. Tzn niby czuję ruchy co dzień, ale zdecydowanie nie są to energiczne kopniaczki tylko delikatne poruszanie się małej. Ostatnie mocniejsze kuksańce poczułam trzy noce temu, więc uspokoiłam się, ale od tamtej pory znów wyczuwam tylko delikatne ruchy i rzadkie. Wczoraj wieczorem pojechaliśmy na oddział, był taki dziwnie oschły pan doktor, zrobił mega-błyskawiczne USG i powiedział: widzi pani jak serce bije? Bije. A więc na tą chwilę wszystko jest w porządku. I dodał tylko, że Mała ułożona jest podłużnie miednicowo, ale jeszcze do 34 tyg może się prawidłowo odwrócić. Wszystko trwało ze 3 min. Niby odczułam ulgę widząc pikające serduszko, ale nadal się niepokoję, bo Mała nadal mało się rusza. Wieczorem kilka razy, w nocy ze trzy razy a przez dzień dziś też tylko kilka pojedyncznych poruszeń, bardzo delikatnych. I nie wiem, co mam zrobić. Wizytę u mojego ginka mam w piątek. I martwię się, zamiast cieszyć się Nowym Rokiem.

Miotlica, nie martw się. Jeśli lekarz powiedział, że jest ok to tak musi być. Dzidzia robi się coraz większa a miejsca zaczyna być już mniej więc pewnie dlatego ruchy czujesz jako słabsze. Gdy dzidziuś jest mniejszy to kopie wtedy z większym "rozpędem". Ja też wystraszyłam się że moja mała tak jakby lżej mnie kopała czasami ale dzwoniłam do mojej lekarki i ta mi właśnie tak odpowiedziała. Nawet mówiła mi, że jeśli ruchy staną się bardzo mocno odczuwalne, coraz częstsze, pojawi się aż ból przy tym to właśnie wtedy mam zacząć się niepokoić i od razu zgłosić się na oddział. Druga sytuacja to wtedy, gdy mniej więcej w ciągu godziny, przy położeniu się na lewy bok nie wyczuję minimum 10 ruchów to też troszkę alarm. Właśnie dziewczyny, czy Wy też dostałyście od swoich lekarzy takie coś co nazywa się "karta monitorowania ruchów płodu"? Ja od 28tyg mam rano zapisywać o której wstałam i zaznaczać do której godziny naliczę właśnie 10ruchów.

nika....nie smutaj...szkoda zycia na smuteczki...

dziewczyny a jak jestescie na L4 i sie konczy te 182 dni to jak ze skłądaniem wniosków o swiadczenie rehabilitacyjne...u nas w zusie juz 3 osobom panie nie przyjeły mimo ze zmienione przepisy nie obowiązują jeszcze..

Witam
Chyba w każdej firmie i każdym ZUSie jest inaczej, ale ja słyszałam, że od stycznia (czyli już) miały wejść przepisy o wydłużeniu tego okresu 182 dni, tak, że nie będzie trzeba się starać o ten zasiłek rehabilitacyjny. Wiecie coś o tym? Bo mi 182 dni mijają ok 26 stycznia i nie wiem co robić.

miotlica ja tez czuje dzidzie slabiej niz wczesniej,ale mysle ze nasze bobaski sa juz duze i maja coraz mniej miejsca zeby mocno dawac o sobie znac.
Malo tego ja mam dosc maly brzuszek a jak wykazalo ostanie USG dosc duza dzidzie.
Ogarnelam domek zjadlam obiad a teraz troszke poleniu****uje haha a co nalezy mi sie!!!:-)

kroza ja w piątek oddawałam papiery do zus-u a 182 dni miałam do 6 lutego i pani przyjmując moje papery powiedziała że wydłużył się okres dla nas ciężarnych tylko że ja zrozumiałam że o jakieś 30 dni a na necie pisze że łapiemy się na 270 więc nie wiem.Bynajmniej powiedziała że ze względu na zmianę przepisów dostanę decyzję odmowną informującą mnie jednocześnie o zmianie tych przepisów.Acha i kazała mi się upewnić czy w pracy u mnie kadry są o tym poinformowane i że lekarz będzie wystawiał mi zwolienia do samego prawie porodu tj 27 marzec.

No ja tez mniej czuje malutką ale za to bardziej mocniej kopie i czasem sie wypina nie wiem czy to nozka czy cos innego poprostu czuje ja i to ze jest wieksza tez teraz mnie pod zebramiszczegolnie po prawej stronie tam najczesciej cos kombinuje nieraz jest tak wysoko ze zoładek mi az do gory idzie i tchu brakuje strasznie a nieraz jest gdzies gdzie pecherz i kopie miłosiernie hmmm 10 ruchow w ciagu godziny nie liczylam nigdy
Ja nie mam ksiazeczki by zaznaczac ruchy płodu moze pozniej dostane lub w ogole:confused:

reklama
Dziewczyny ja na zwolnieniu jestem od 6tyg,poszłam jak się tylko dowiedziałam nie mogłam ryzykować bo jedną już kruszynkę straiłam w 12tyg. Ale i tak bym szybko z tamtąd zwiała pracuje w firmie która robi wiązki do samochodów i nie jest zawsze kolorowo choć lubię tą pracę.
Piszecie że jesteście już po zakupach ja mam na szczęście wszystko po starszym synusiu od wanienki po wózki i ciuszki, a do tego moja siostra ma 10msc dziewczynke więc i ciuszki takie jak śpioszki są nowiutkie choć ja spodziewam się synusia .Myślę żęjeszcze trochę i ja zabiorę się za jakieś pranie, mój Nikuśto wcześniaczek więc kto wie?.:-)

Do góry