reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Midnight nie martw się, ja myślę, że Twoja koleżanka przesadza. Mocna kawa nie jest wskazana w ciąży. Lepiej zjeść coś słodkiego i się położyć i czekać czy ruchy są. Ale jak mówisz,że mały się rusza to pewnie wszystko dobrze. Co lekarz mówił na Twoje ktg?
Ja nie jestem dobrym przykładem odpowiadania na pytania dotyczące ciąży, bo to moja pierwsza i sama wielu rzeczy nie wiem. Może bardziej doświadczone mamusie zaraz się wypowiedzą i cię pocieszą. Nie stresuj się.!!!!

reklama
magmil - nie wiedziałam, że masz tak blisko do szpitala :)

a mnie dopadła jakaś chandra dziwna, miałam wysprzątać sypialnię ale odebrałam jeden głupi telefon i szlag trafił wszyskie moje chęci. :-(

Otóż znajoma, uznająca się za mądrzejszą ode mnie postraszyła mnie z tymi ruchami dziecka. Mówiła, ze ona z pierwszym dzieckiem też miała nie za specjalnie ruchy i poszłana szpital, tam siedziała kilka dni na oksy aż w koncu cesarką się skonczyło a mało brakowało i dziecko byłoby niedotlenione.

Mnie teraz straszy i radzi abym załatwiła sobie skierowanie na szpital, powiedziała, że mi psycha siada, że dziecko sięnie rusza i żeby mi wywołali...

Ale przecież dziecko się rusza, ale jak ktg mam zawsze o 7mej rano to bidulek sobie śpi... dlatego zapis zawężony... po południu się rusza. a dzis rano i popołudniu się ruszało, nie wierzga aż tak mocno, widocznie ejst spokojne.
Znajoma kazała mi wypić mocną kawę...boszzzz. przecież ja wcale kawy nie piję, jak przed ciążą wypiłam to miałam serducho jak na sprężynie...

Już miałam chęć jej powiedzieć, ze przez takie tel. to mi psycha siada :-(następnym razem chyba nie odbiore tel. z takimi radami.
Co mam robić? dziewczyny poradźcie...bo się bardzo martwię.

Przecież nie jedna osoba przechodzi ciąże i rodzi po terminie ale to nie powód by iść na szpital i błagać o oksy!!!Chyba, ze ja się mylę...Ja zawsze miałam cykle dłuższe niż 28dni więc moze dlatego przenoszę ciążę... już sama nie wiem...

Znajoma mówiła,że jak bedzie w 38 tyg to bedzie chciała jak najszybciej wywolac poród. czy to jest dobre dla maluszka? Moze on sam ma swój czas?Tak na sile go wypychać? Ja rozumiem, ze dwa tyg po terminie ale zeby przed?

Midnight, znajomą się nie przejmuje, takie glupoty kobecie w ciazy gadac!! Ja jestem po terminie i na KTG mam sie zglosic 5 dni po terminie, czyli we wtorek. Dzidzius moj tez jest spokojny i mniej sie rusza niz wczesniej - no ale ile mniej ma miejsca!! I tez ma swoje pory, raczej wieczorem niz rano.

magmil - nie wiedziałam, że masz tak blisko do szpitala :)

Midnight w zasadzsie tylko przez park musze przejsc:)

A jesli chodzi o wywolywanie to ja bym sie tak z tym nie spieszyla. Z jakiegos powodu dzidzius jeszcze spobie siedzi w brzuszku. A poza tym jak przychodzi dzien terminu to potem codziennie (lub niemal codziennie) powinno sie byc na kontrolnym ktg wlasnie zeby uniknac niedotlenienia dzidziusia.

Takze uwazam, ze nie powinnas sie przejmowac tym co mowi kolezanka.

Mi polozna jeszcze powiedziala, ze ruchy dziecka najlepiej mierzyc na lezaco dwadziescia minut po posilku. Jak wtedy jest mniej niz 8-10 ruchow to nalezy pojsc na kontrolne ktg.

Trzymam zatem kciuki i nie stresuj sie:)

Midnight ja również uważam, że koleżanka przesadza- nie wszystkie bobaski bombardują mamuśki od środka:-)
A z tym wywoływaniem porodu po 38tc to chyba nie najlepszy pomysł:baffled:, jak dzidzi będzie gotowe wyjść to wyjdzie:-)
Zawsze mnie wkurzały mądrzejsze koleżanki, ciotki itp...
Nie denerwuj się bo to teraz ostatnia rzecz jaka jest Ci potrzebna, przecież jesteś pod opieką lekarza i jakby coś było nie tak wiedziałabyś o tym.

Midnight nie martw się! Takie wyganianie Maluszka na siłę wcale dobre nie jest.

Ja też przez ostatnie dwa dni mniej czułam Gabrysię i troszkę się niepokoiłam, ale za to dziś istna wariacja!!! Szaleje jak na aerobiku:-D

Każdy Maluszek ma swój rytm aktywności dobowej i swój charakterek. Nie wszystkie dzieciaczki są tak bardzo ruchliwe zwłaszcza w tak zaawansowanej ciąży. Zresztą jesteś mamą i sama najlepiej znasz tryb aktywności swojego dzieciaczka.

dziękuję dziewczyny. Ja byłam w poniedziałek na ktg, lekarka kazała przyjść na drugi dzień bo wynik zawężony - dziecko za spokojne. na drugi dzień też o tej samej porze wynik ktg był lepszy niż w poniedziałek ale też nie super. myślę, ze po prostu spało i żadne pukanie,trząsanie na niego nie działało...Lekarka kazała cały zcas liczyć ruchy jak się tylko zacznie dziecko ruszac mam się położyć i liczyć, wtedy kiedy zaczyna sie ruszać to i nawet 10 ruchów w ciągu 5 min mam ale sa takie godziny, ze wogóle sie nie rusza..

lekarka powiedziala tez jakby nie było ruchow zawsze moge jechać na pogotowie i tam za 60 zł mi zrobia ktg a jkby nic sie nie dzialo kazala mi przyjechać w ten poniedziałek na kontrolne ktg.

dziś wyjątkowo rano się ruszało, później po spacerku jak się położyłam również.Nie wiem czy jechać na to ktg czy poczekac i po terminie codziennie chodzić...

Ostatnia edycja:
Midnight a dlaczego maja kazac Ci placic za ktg 60zl? Na kazdej izbie przyjec powinni to zrobic za darmo (oczywiscie jesli masz ubezpieczenie).

Ja wczoraj mialam takie obawy i pojechalam (dla sowjego spokoju). Teraz jest juz ok. Mysle, ze jesli ktg ma Cie uspokoic to mozesz jechac.

Dziewczynki, chyba coś się dzieje, mam skurcze, jeszcze nieregularne, ale są, a do tego nie wiem czy to wody mi się posączyły, czy takie upławy lekko żółtawe, ale leżałam wtedy więc mogły to byc wody. Spakowałam już torbę i czekam na rozwój wypadków:-D

reklama
Do góry