reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Moja córa to idzie spać wtedy kiedy mama się kładzie:D biorę ją do łóżka przytulam cyc do buzi jak uśnie przenoszę od łóżeczka i wtedy śpi dobrych kilka godzin :)

reklama
dziewczyny mam pytanie. Jak to u was jest z okresem, bo u mnie zaczął się 9 tydzień po porodzie a okresu ani rusz ( nie karmię piersią ) a od jakiegoś czasu mam lekko czerwonawy śluz. W poniedziałek idę dopiero do gina i mam nadzieję, że wszystko jest w porządku. Może ta krew to od przemęczenia ( oprócz opieki nad dzieckiem znoszę i wnoszę codziennie na 3 piętro wózek )

a my wlasnie wrocilismy ze spaceru bylismy malemu wyrobic ksiazeczke zdrowia , aaa dziewczyny chcialam wam napisac zebyscie pamietaly ze musicie swoje dziecko do ktoregos z rodzicow zglosic do ubezpieczenia do zusu
Myśmy już w szpitalu przy wypisie dostali książeczkę, a ubezpieczenie załatwiła na pierwszej wizycie położna.

Nasz ortopeda również mówił aby nie kłaść na boku, aby mała spałą na podwyższeniu, jak najwięcej ma leżeć na brzuszku i nie nosić córci :) A z bioderkami ma wszystko ok, dawał tylko takie wskazówki.

Jesteśmy po szczepieniu i ważeniu córeczka waży 5200 :)

Dlaczego masz nie nosic corci?
nosicie swoje pociechy na prosto (oczywiscie podtrzymujac glowke)?bo moja olenka lubi ostatnio w takiej pozycji zwiedzac dom.

01588rib32tk4nwm.png
[/url]

książeczke dziecka też dostałam , chodzi mi o taką z receptami, a ubezpieczenia nie mogła załatwić ci położna ( położna zapisała was zapewne do ośrodka zdrowia) bo ubezpieczenie to musi zakładać pracy zgłosić do zusu oni składają wniosek o dopisanie dziecka do ubezpieczenia i dostajesz potwierdzenie na odpowiednim wniosku z pieczątką pracodawcy i podpisem , u nas tylko na podstawie tego druku wystawili mi książeczkę zdrowia taką z receptami gdzie można wypisać,. taką jaką my dorośli mamy. niewiem ale może faktycznie ci załatwiła i się mylę :)

Dlaczego masz nie nosic corci?
nosicie swoje pociechy na prosto (oczywiscie podtrzymujac glowke)?bo moja olenka lubi ostatnio w takiej pozycji zwiedzac dom.

01588rib32tk4nwm.png
[/url]

Ja noszę tak, bo najlepiej się uspokaja w takiej pozycji. Głowę trzyma pięknie sama już.

Nam ortopeda polecił nosić przodem do siebie, z nóżkami na żabkę. A o leżeniu na boku nic nie słyszałam.

Na boczku nie zaleca się kłaść, bo się źle nóżki układają i może się panewka zniekształcić... I to właśnie słyszałam żeby min przez pierwsze 3 mies NIE kłaść - i weź i bądź tu mądra.
Nasz też kazał nosić z nóżkami szeroko, układac dużo na brzuchu, nóżki na żabkę itd, a wszytko jest w porządku...

książeczke dziecka też dostałam , chodzi mi o taką z receptami, a ubezpieczenia nie mogła załatwić ci położna ( położna zapisała was zapewne do ośrodka zdrowia) bo ubezpieczenie to musi zakładać pracy zgłosić do zusu oni składają wniosek o dopisanie dziecka do ubezpieczenia i dostajesz potwierdzenie na odpowiednim wniosku z pieczątką pracodawcy i podpisem , u nas tylko na podstawie tego druku wystawili mi książeczkę zdrowia taką z receptami gdzie można wypisać,. taką jaką my dorośli mamy. niewiem ale może faktycznie ci załatwiła i się mylę :)
Zgadza się - dziecko musi zgłosić do ZUSu pracodawca któregoś z rodziców na tym druku RMU-A :tak:. A książeczki z receptami u nas (w malopolsce) nie ma.

reklama
no nie żartujcie :) to jak wam wystawiają recepty? nam na mleko kazała zrobić recepty i nawet jest kartka na drzwiach że obowiązkowo musi być książeczka zdrowia rumowska , a jak idziecie do lekarza na służbę zdrowia to co wtedy? u nas wyrywa sobie karteczkę. wogóle nie macie książeczek rumowskich?

Do góry