reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Witam po dlugiej nieobecnosci.

U nas ciezko z czasem wiec ciezko mi do was zagladnac.Przy trojce dzieci to ciagle jest jakas robota.Zazwyczaj w nocy do was zagladalam ale teraz cala noc pracuje wiec i to odpada.

Maly juz sie troszke unormowal.Teraz troszke wiecej spi tylko uwielbia mojego cyca i gdy tylko mnie widzi to juz szuka.Dostal sporo nowych zabawek(maty,hustawke i nowy lezaczek)
wiec troszke go oszukuje.Szczegolnie mata i slonik tak mu sie spodobaly ze przez godzine potrafi sobie z nim gadac.Wiec troszke moge w tym czasie zrobic.Zato ze starszymi coraz wiekszy problem bo zamiast coraz mniej interesowac sie bratem to jakies nadopiekuncze sie zrobily.Caly czas przy nim siedza.A do tego coraz bardziej przekorne i to napewno nie zazdrosc bo same powtazaja ze Maks jest najwazniejszy i najukochanszy.

Marcia mojemu ropialy i przemywalam rumiankiem i bylo ok.Podobno to przez nierozwiniete kanaliki lzowe ale zazwyczaj samo sie normuje tylko czasem trzeba interwencji lekarskiej.

reklama
ja jak moje dziecko bedzie mialo 6 miesiecy to wracam do pracy i wtedy na pewno nie bede juz karmic piersia, zamierzam tak do 5 miesiecy karmic cycem potem przez miesiac to tak sporadycznie zeby mi stopniowo mleko zanikalo, w sumie to nie wiadomo czy teorie na temat zywienia obecnie są słuszne czy nie bo my sie jakos wychowalismy i zyjemy i nic nam nie bylo dziecko jak przestalo byc karmione piersia to dostawalo mleko od krowy, a teraz pisza ze do 2-3 lat nawet nie powinno sie podawac krowiego mleka
tak sobie mysle ze jak ja jem normalnie i maly dobrze trawi i nie ma kolek to mozna mu wczesniej wprowadzac jakies nowe produkty, ale jeszcze musze to przemyslec, na pewno do skonczenia 3 miesiaca bedzie jadl tylko moje mleczko

Dziewczyny nie spieszcie sie tak z tym wprowdzaniem.Dziecku karmionym piersia wystarczy tytlko mleko do 5 miesiaca.Przecie tam sa wszystkie wartosci odzywcze.Dajcie sie dobrze rozwinac brzuszkom.Pediatra zawsze mi powtarzala ze na wszystko jest czas

Dzieciom butelkowym rozszerza się dietę po 4 miesiącu (czyli w piątym miesiącu), a piersiowym po 5 lub 6 miesiącu (czyli jak dziecko ma skończone pół roku!). I żadne sucharki ani biszkopty :szok:. Nie wiem dlaczego się tak śpieszycie :baffled:.

Zupełnie nie rozumiem podawania niemowlęciu cukru czy czekolady. Takich rzeczy w ogóle dziecko nie potrzebuje, a takie małe to już w szczególności.

Podpisuje się ręką i nogą pod tym co napisałaś:tak: I też nie rozumiem o co chodzi z cukrem i czekoladą- bez urazy:confused2: Ja mojemu akurat te rzeczy podam najpozniej, bo pozniej bedzie nalogowcem jak ja i bez czekolady zyc nie bedzie mogl:zawstydzona/y:

Mamuśki napiszcie mi co bardziej polecacie : nosidełko czy lepiej chustę do noszenia dziecka, bo zastanawiam się co kupić, gdyż mam już dość " dygania " z 3 piętra wózka a potem wnoszenia go - jest niepraktyczny a z maleństwem przy sobie można zrobić wszystko - wejść do sklepu, chodzić na spacery w lesie itp. Słyszałam, że praktyczniejsze i wygodniejsze w użyciu są chusty a nie nosidełka ale chciałabym znać także i wasze danie i wypowiedzi

Mamuśki napiszcie mi co bardziej polecacie : nosidełko czy lepiej chustę do noszenia dziecka, bo zastanawiam się co kupić, gdyż mam już dość " dygania " z 3 piętra wózka a potem wnoszenia go - jest niepraktyczny a z maleństwem przy sobie można zrobić wszystko - wejść do sklepu, chodzić na spacery w lesie itp. Słyszałam, że praktyczniejsze i wygodniejsze w użyciu są chusty a nie nosidełka ale chciałabym znać także i wasze danie i wypowiedzi

Podobno chusty są lepsze dla dziecka niż nosidełka. No, ale jest z nimi mały problem trzeba je umieć wiązać. Sama zakupiłam chustę, niby nauczyłam się kilku wiązań, ale jeszcze nie nosiłam w niej mojej Małej, bo jakoś nie mogę się przełamać :(

Witam dziewczynki długo mnie nie było ale troszke czasu zajeło mi dojście do siebie po cc :tak: i opanowanie sytuacji baby w domu :tak: nie omineła mnie też mała deprecha :zawstydzona/y:
Teraz juz jest lepiej chociaż kolejny tydzień znów przyniesie sporo emocji i stresu, pamiętacie jak w ciązy moja niunia miała stwierdzona wade układu moczowego, niestety we wtorek jedziemy na diagnostyke do szpitala w Krakowie i prawdopodobnie operacje :-(
To takie dziwne bo na zewnątrz wogóle nie widać żeby Olci coś dolegało, jest jak każdy dzieciaczek, je, śpi, płacze, kupka, rośnie :tak: no ale niestety operacja jest konieczna i im szybciej tym lepiej. Pozostaje wierzyć że operacja będzie pomyślna i moja córeczka szybko wróci do siłek i zdrówka ale nie zmienia to faktu że strasznie sie o nią boje, jest jeszcze taka malutka a tu 2,5 godzinna operacja, narkoza :-(
Z tego całego stresu niestety pokarmu dalej mam nie wiele i Olczi jest na butli ale najważniejsze że rośnie i przybiera na wadze :tak:
Pozdrawiam Was mamuśki i marcowe dzieciaczki :tak:
Moni, przede wszystkim gratulacje :-) I oczywiście dużo zdrówka dla Malutkiej!!! Wiadomo, że operacja, zwłaszcza na takim maleństwie, jest bardzo nieprzyjemna, ale na pewno pomoże:tak:

Nosidełka nie są dobre dla stawów biodrowych, zdaje się.
Ja zamierzam kupić chustę, ale to chyba dopiero, jak Kuba sam zacznie trzymać główkę. Teraz się jeszcze boję jakoś. A też mam problemy z wózkiem:baffled:

A ja znów jestem przeziębiona. Nie mam pojęcia jak i gdzie to złapałam, ale leje mi się z nosa i kaszlę jak stary gruźlik:crazy: Dziś mój M i moja Mama zabrali z domu Kubę na cały dzień, a ja się jakoś kuruję. Nie chcę, żeby znów miał przeze mnie katar:no:

mam pytanie do mam karmiących tylko piersią, myslalyście juz kiedy zaczniecie podawac dzieciom jakies inne jedzonko np soczki
moja mama mi mowi ze ja jak mialam miesiąc to juz mi podawala swiezo wyciskane soki z marchwi i twierdzi ze za miesiac Krzysiu (czyli jak bedzie mial 3 miesiące) juz moze dostawac soczki, nie wiem czy to nie za szybko

Ja karmię tylko piersią i jeśli się uda to chce do 5 lub 6 miesiąca tak dociągnąć, wcześniej nie chce niczego innego podawać, mam nadzieję, że się uda:)

ufff, juz myslalam ze jestem jakas dziwna ze chce czekac...

ja pewnie bede musiała rozszerzac diete w 5/6 mies, ale to dlatego ze moje dzieci drobne i na samym cycu stopowaly z waga ok 6 m-ca.

Katrinka a nie bedziesz karmic rano i wieczorem? Chcesz definitywnie zakończyć cycowanie? No i na pewno bedziesz musiała wprowadzić mleko modyfikowane, więc tak czy inaczej bardzo wczesne rozszerzanie diety nie jest niezbędne.

reklama
A mój ma dzisiaj dzien spiocha normalnie grzeczne dzieciatko.Chciałam go kąpac ale mi usnoł.Chyba go przebudze chociaz po spaniu nie jest dobrze odrazu kąpac,ale co zrobic mam jak wczoraj nie był kąpany,a dzis to by był drugi dzien bez kąpieli:sorry:

Do góry