reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Wy Mamusie jesteście szalone ! o 7 rano wstajecie i tyle Wam się chce ;)

My dzisiaj spaliśmy od 22 aż do 3 - zaczynają się rekordowe drzemki Antonia ;D

Zaczynamy gaworzyć, a u Was jak z komunikacją?

Korzystając z przerwy Antka na sen pije kawkę i powolutku dochodzę do siebie do nocnych karmieniach ;)

Kaczorek tez gaworzy,rozpoznaje głosy i ładnie głosno sie smieje duzo by tu pisac.Jest słodziutkim dzieciaczkiem:tak:

reklama
Z tym karmienem butelka to u nas jest roznie... Przewaznie co 2,5 - 3h. Ale wieczorami Mlody je na raty i sie karmimy od 18 z przerwami do 21. Wypija wtedy okolo 150ml. Nie podoba mi sie to, ale on tak ma i naprawde ciezko to zmienic. Ale jak juz usnie to budzi sie dopiero o 2-3 w nocy.
U nas mniej wiecej wychodzi 7 karmien po 120ml. A na opakowaniu jest 5 po 150ml. Czyli w zasadzie na dobe wypija podobne ilosci, tylko ze czesciej.
Wiadomo, ze trzeba uwazac i nie przekarmiac, ale kazde dziecko jest inne i jednemu wystarczy 150, a inne bedzie wolalo o jeszcze i niczym sie go nie oszuka.
Wode tez pijemy i ciesze sie, ze mu "smakuje".

A wiecie, ze wyczytalam ostatnio w ksiazce, ze jest nowa tendencja karmienia butelka na zadanie?!?!?! :szok:

a ja czytalam ze butelka sie tez karmi na zadanie, wszystko zalezy od dziecka, i ze jak pije 100-200 ml wiecej niz na zalecaja to tez nie musi byc problem - wszystko zalezy od jego wagi i tego jak przybiera, a to najlepiej moze pediatra ocenic.
zauwazcie ze dla dziecka w drugim miesiacu zycia zaleca sie 6 porcji dziennie po ok 120 ml wg opakowan mleka, czyli wiecej sporo niz co 3 godziny, bo co 3 wychodzi 8 porcji.
moj chce jesc mniej wiecej co 3 godziny, w nocy czasem co 4-5, ale bywa ze nie zawsze zjada wszystko z butelki.
jesli uda sie dziecko oszukac woda czy herbatka to ok, ale jak jest glodne to trzeba mu dac jesc, a nie trzymac sie rygorystycznie godzin.
moj maly jest w sumie praiwe od poczatku na butli, ma teraz 6 kg i jest na 97 centylu wg wagi - ale glowe ma na 90 centylu, wiec nie znaczy to ze jest gruby tylko ze duzy - do tego mierzylam go i mniej wiecej ma 66 cm. jesli waga, wzrost i obwod glowki ida w miare rowno to nie ma sie czym przejmowac - co innego jak wzrost i obwod by byl np na 50, a waga na 90

Ja mojego karmie co 3godz zdarza sie co 2 jak mały mało wypije,a tak nawet dłuzej wytrzymuje bez mleczka.Karmie go jeszcze herbatką na kolki.

No właśnie zapomniałam napisać że ten Bebilon Pepti przepisała mi lekarka bo malutkiej wyszła straszna wysypka na twarzy i do dzisiaj nie chce jej zejść ( 7 dzień od zmiany mleka ) ale podobno na efekty trzeba długo czekać więc jak na razie czas pokaże czy to prawda. Tak poza tym smaruje Zuzkę kalią bo tak kazała lekarka i te krostki czerwone zrobiły się strasznie wyschnięte i jakby utworzyły się czerwone strupy. Nie wygląda to najlepiej. we wtorek idę z małą na szczepienie to zobaczę co lekarz powie

A jeśli chodzi o spanie to Zuzia już 3 noc przesypia 6 godzin i zazwyczaj budzi sie o 3-4 na karmienie a pozniej ok 6-7. Kochana :)

u nas dzis tez Olcia rekord w spaniu pobiła :) jak poszła spać o 21, to spała do 4:30 :) szok, aż sie sama obudziałam wcześniej, jakbym to ja była głodna, hehe ;) a ona w najlepsze spała :)
no ale za to później obudziłą się o 7:30 i tyle ;) zaczęliśmy dzień ;)

u nas tez sie pojawiają czasem pryszczyki, ale ja nic z tym nie robię i raz dwa samo przechodzi :)

ooo, obudził się ktoś :) po 30 minutach drzemki, hehe ;)

hej:0 ale dzis sobie pospalismy:-) cala nasza trójka do 10 spala - oczywiscie w 1 wyrku:sorry: ale zauwazylam ze jak ja nie wstaje to i niusiek spi dopoki ja leze w lozku a wystarczy ze wstane to i ona od razu wstaje... a dzis wkoncu tatus ma wolne i pozwolilysmy sobie na dluzsze lezenie;-)

mysza m mojej tez zostala po krostkach taka nie ladna szorstka skóra i slady przyschnietych starych krostek:eek: nie sa juz czerwone i zaognione ale cieliste i normalnie pod slonce widac taka tarke na buzi małej...boje siie ze jej to nie chce zniknac:-( dzis juz rowno 2 tyg ma ta wysypke:baffled: a smaruje tylko 3aktywnym emolium i physiogelem....szczerze to chyba bym wolala jakos masc sterydowa zeby jej to szybiej zlikwidowac a nie czekac az samo zniknie...bo sie chyba nie doczekam:crazy:

reklama
Tabasia ja widziałąm pepti w aptece!! o połowę mniejsze puszki!
Ale bebilon czyli aptamil?? ja pytalam w 3 aptekach i nie maja w ogole :(
A na str. aptamil jest napisane, ze dostepny tylko w irl. polnocnej i anglii na recepte :/
U nas jest tylko cow&gate pepti... A tak by mi zalezalo na tym bebilonie tudziez aptamilu...

Do góry