reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

ja karmie butla częścij niż co 3 godz. , przeważnie co 2 godzininki , bo maly głodny..
a na dworzu karmiłam i tak wyszło że na przystanku autobusowym i cyc na wierzchu bo musialam się wytrzeć :// ale ludzi nie bylo na szczęście:sorry:

..a i mój ciemienuchę dostał jutro posmaruję mu olejem ze słodkich migdałów lub oliwką z oliwek zobaczymu czy mu pomoże , jak cos mam jeszcze specjalny krem musteli w razie czego

reklama
Tabasia - nie wydaje mi się, żeby to była skaza, bo krostki są na buzi i szyi tylko. No, ale może i na to Bebilon pomoże...

A to lekarka po samych krostkach stwierdzila, ze to skaza? Bo my mielismy o wiele wiecej objawow...
Nutramigen smierdzi o wiele bardziej niz pepti, ale pomaga i to najwazniejsze :)

candy wiesz, z tego co czytałam na opakowaniu mleka, to modyfikowanym nie karmi się na żądanie, tak jak cycem, bo to może do otyłości u dzieci później prowadzić. Ale lepiej niech się wypowiedzą butelkowe mamy, bo oczywiście mogę się mylić. A jesteś pewna, że mały głodny? Może się po prostu czułości domaga, albo mu niewygodnie? :eek:

A na ciemieniuszkę polecam olejuszkę Skarbu Matki:tak:

W sumie, to ona nie powiedziała, że to skaza, tylko że może być spowodowane mlekiem. Na razie mamy 2 opakowania Bebilonu do przetestowania.

potwierdzam - na ciemieniuche dobry jest ten Skarb Matki - "Olejuszka" :-)

Mlekiem modyfikowanym powinno sie karmic raczej tyle razy ile jest napisane na puszce - ja sie tego od samego poczatku trzymam i to bardzo rygorystycznie :-D 3 godziny przerwy w dzien miedzy karmieniami mialam, chyba ze spal to czasem i 5. W nocy roznie - nie budzi sie czesciej niz co 3 godziny, ale i 6 potrafi przespac :-) Nie wiem jak to jest z karmieniem mieszanym:confused2:
Jak Adas krzyczy miedyz karmienami i domyslam sie ze to z glodu (w koncu ma facet apetyt) to oszukuje go woda - na spacerze skutkuje i potem zasypia :-D a w domu roznie - czasem jak za wczesnie krzyczy to go jakos zabawiam, nosze itp.

tak czy naczej trzymamy sie tabeli - jesli chodzi o czestotliwosc karmien - zwykle wypada nam 6 na dobe. jesli chodzi o wielkosc porcji to roznie - czasem wypije tylko 120ml, ale czasem jak robie 150 (tyle robei zawsze) to jest to za malo i 30 jeszcze musze dorobic :-D Tak wiec to sa normy juz dla 3-miesieczniaka...

z jednej strony m itroszke przykro ze nie kamrie piersia (Adas ma jeszcze nawyk "szukania cyca" jak jest na rekach u mnie) ale z drugiej to jednak butelka to dla mnei naprawde wygoda - zwlaszcza na spacerach - nie wyobrazam sobie karmienia piersia przy kimkolwiek. Jasne ze mozna sie jakos pozaslaniac, ale balabym sie ze mi sie i tak odsloni itp - taka wstydliwa jestem :-D A tak to jak szlam dzis z chlopakami sama na plac zabaw to wzielam mleko do butelki ,w odpowiedniej chwili wzielam Adasia na rece , szybko wypil i po sprawie :-)

No - Nutramigen smierzi potwornie i smakuje tez strasznie... Ale dzieci sa dzielne, ze to pija, co??? :-)
Moj starszy synek z powodu uczulen byl na Nutramigenie rpzez rok, ale potem jzu przeszlismy an zwykly Nestle junior i bylo ok. A jeszcze wczesniej jakoes Danonki i jogurty mu wprowadzilam i tez bylo oki, wiec skaza to na pewno nei byla. W sumie to nie wiaodmo co..
Adas na policzkach tez ma takei krostki - mial potowki, a teraz ma takei szorstkei policzki troche - zobaczymy co lekarka powie.

zgadza sié, mieszanką karmi się co 3 godziny, bo inaczej mleko w brzuszku nie jest przetrawione (jest bardziej kaloryczne niż z cyca i dlatego dzieci dłużej po nim spią), więc jak damy częściej, to mogą wystąpić bóle brzuszka itp, a tego nie chcemy :)
ja czasem daję częściej, np. co 2,5godziny, ale tylko kiedy wiem, że poprzednio Olcia zjadła bardzo mało. pomiedzy karmieniami daję jej herbatkę, a zresztą już widzę, kedy marudzi z głodu, a kiedy z nudów ;)
tutaj macie schematy żywienia dzieci, podane orientacyjnie ile ml mleka i kiedy jakie produkty stałe.
uważam, że dla początkujących mam bardzo przydatne :)
NUTRICIA - Odżywki dla dzieci i niemowląt oraz żywienie kliniczne

reklama
Do góry