reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Mój Adaś ważył dzisiaj 4910 g, czyli od najniższej wagi przybrał 1320 g (dzisiaj ma równy miesiąc). Karmię tylko piersią i czasem też się zastanawiałam czy młody się najada, bo np wszędzie mówią, że dziecko powinno ssać co najmniej 15 minut, a on się najada w 5 min :confused:. A tu proszę - waga mówi sama za siebie...

czyli nie zawsze to co wszedzie mowia okazuje sie prawdziwe:tak:

ja przez tydz tez mialam schizy co do tego ale potem okazalo sie ze mlody w tydz przybral 500g i az sie boje co okaze sie na nastepnej wizycie...;-) nadal czesto je, ale tez duzo spi wiec tlumacze sobie ze musi sobie odbic ten czas w ktorym nie jadl...;-)

edit: nie wiem jak to mozliwe zeby karmiac piersia robic przerwy 2,5-3 h miedzy karmieniami, jak to jest u was?? pytam bo w ksiazce "jezyk niemowlat" daja takie super rady:confused:

reklama
Widze ze nie tylko ja mam karmieniowe rozterki. Bo karmienie piersia poprostu jest duzo trudniejsze, a teraz wlasnie przed nami ten najgorszy czas bo dochodzi zmeczenie i marudzenie dziecka niewiadomo z jakiego powodu zazwyczaj. To ze dzieci po butelce lepiej spia to norma bo to mleko jest bardziej sycace i to nieoznacza ze sie ma jakis tam malowartosciowy pokarm. Wogole to nie wiem czy takie pojecie tak naprawde istnieje ? Ale jak sie teraz przetrwa bez dokarmiania lub jak w najmniejszej ilosci to potem bedzie z gorki.
Teoria teoria ale ja jednak ja sie dolacze do tych co maja dosc karmienia piersia. Mala zlapala jakiegos marudera popoludniami, wczoraj i dzis ,prawie nie spi, marudzi, dobrze chociaz ze ona nie drze sie bo bym zglupiala, dostaje butelke to sie uspokaja, chociaz wcale z niej duzo nie pije, ja poprostu nie wiem o co chodzi. Na dodatek mam dosc tego karmienia, ona sie przy piersi wnerwia i wez jej podkladaj tego cycka jak ona nie chce... kurna mac , ja nie jestem jakas krowa dojna... mam dosc. Na dodatek wlasnie dochodza wyrzuty sumienia zwiazane z ewemtulnym niekarmieniem piersia itd itp. Chora akcja generalnie. Padne chyba :-)

Hejka mamuśki:-):-):-)

Mój młody przy jednej piersi robi numery.
Jak mu daje prawą pierś najpierw robi kwaśną minę potem rwię się i szarpie i kwiczy:-D:-D:-D
No ale z niej strasznie leci jak z sikawki normalnie.

Ale ogólnie rzecz biorąc karmienie Błażeja sprawia mi o wiele mniej problemów niż karminie Igorka, może dlatego ,że mam już doświadczenie, na razie piersi nie sprawiają mi kłopotów. Także jestem mile zaskoczona bo spodziewałam się znowu kłopotów:eek::eek::eek:
Tamtego karmienia nie wspominam zbyt dobrze:no:

Ja nie mam problemów z piersiami ale jakoś wygodniej mi dać butle Małej.Wkurzało mnie,że w nocy gdy jestem zmęczona to Daga ma problem z chwyceniem cyca prawidłowo i czasami kilka minut nie mogłyśmy się dopasować...a wiadomo jak dziecko się wnerwia w takim momencie.Poza tym nie chcę ryzykować nocnych bóli brzucha(bo może akurat coś zjadłam co jej nie przypasuje) i od późnego wieczora do rana daję tylko butlę.Mąż wspomina,że tak pozbędę się mleka z piersi...wiem ale nie mam już takiego ciśnienia na karmienie jak w tedy gdy byłam w ciąży.Zresztą powiedzmy to głośno:w ciąży to byłyśmy mądre ale rzeczywistość okazuje się trudniejsza.

U mnie z kolei jest inaczej :p Ja chcę karmić piersią ale niestety muszę dokarmiać, a może stety bo dzięki temu mała jest spokojna, przez cały dzień z butli dostaje 4-5 razy i zjada po 80 ml, przez całą noc starczą jej cyce, także jestem zadowolona, inaczej bym musiała wstawać i robić mleko, a tak podaję piersi na śpiocha i w ten sposób się nie rozbudzam :)

Dzisiaj śliczna pogoda :) wybierzemy się na spacerek.

Witaminę K jeśli ktoś potrzebuję mogę oddać :) mam prawie dwa listki, dostałam w spadku od siostry, ale przy dokarmianiu nie można podawać wit K :)

Miłego dnia życzę!

czyli nie zawsze to co wszedzie mowia okazuje sie prawdziwe:tak:

ja przez tydz tez mialam schizy co do tego ale potem okazalo sie ze mlody w tydz przybral 500g i az sie boje co okaze sie na nastepnej wizycie...;-) nadal czesto je, ale tez duzo spi wiec tlumacze sobie ze musi sobie odbic ten czas w ktorym nie jadl...;-)

edit: nie wiem jak to mozliwe zeby karmiac piersia robic przerwy 2,5-3 h miedzy karmieniami, jak to jest u was?? pytam bo w ksiazce "jezyk niemowlat" daja takie super rady:confused:

ta.. ja karmie wylacznie piersia i gora pospi 2 godziny, ale baRdzo rzadko. Z reguly 1,5 h.

ja nie mam cisnienia ze sie nie najada, nawet jak chce cycka co godzine.
Ciesze sie ze karmie tylko piersia. Moj maly jak sie budzi i jest glodny to sie strasznie drze, wrecz piszczy bardzo glosno i nie wyobrazam sobie biegac w nocy po butelke. Wszystkich by pobudzil zanim ja bym mu przygotowala jesc.

Dzisiaj idziemy do pediatry. Ciekawa jestem ile wazy, bo widze juz po nim ze pucia sie robi no i reka dretwieje szybciej jak sie go trzyma :-)

ja tam cisnienia nie mialam od poczatku i w sumie to jestem zdziwiona ze mam pokarm w ogole :-D
No ale teraz jak od niedzieli nie przystawialam to jest go coraz mniej - sciagam i wylewam ale leci jakos okol o20ml... moze znowu sie rozkreci - wypadaloby bo kupilam wlasnie swoj laktator :-D i chcialabym go troche pouzywac zebym nie mialap oczuca ze kase wyrzucilam w bloto :-D A tak na powaznie to dla Adasia oczywiscie warto sie troche pomeczyc :-)

Juz pytalam ale nikt mi nie odpisal :-( Po jakim czasie od zaprzestania lekow na biegunke 9Laremid, wegiel, Enterol) moge znowu przystawiac do piersi???? Wie ktoras z Was????

moj mały tez tylko na cycu i w sumie nie mamy problemu z cycem.Ani razu jeszcze go nie dokarmialam,spi po 3 a nawet 4 godziny,wiec w sumie jest ok.Z sutkami tez problemu nie mam moj mały ladnie ssie.Jak na razie na butle sie nie piszę.Ale tak jak mówię Jaś nie ma problemu ze ssanie,ja problemu z piersiami więc nam tak jest wygodnie:-):-)wiadomo posiwecic się trzeba bo dzisiaj np przez godzinę jadł o 5 rano:szok::szok::szok:a ja na spiąco za bardzo nie umiem jeszcze bo nie umiem sie w lozku swobodnie przewrócic ,,rana bo cc ciągnie...Wiec karmię go na fotelu.

reklama
Do góry