reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

dziewczyny a o co chodzi z ta grupa zamknieta, bo szukam wstecz i nic nie moge znalesc.

mag349 :-Dwszytskiego najlepszego

reklama
Ta dawka, która jest dostępna bez recepty to jest dawka "profilaktyczna", dla wszystkich - 0,4 mg. Są kobiety, które przyjmują wielokrotnie wyższe dawki na zalecenie lekarza - np. 5 mg. Są nawet tabletki zawierające 15 mg kwasu foliowego, czyli 1 taka tabletka ma go tyle, co 37 folików! Na pewno 3 tabletki Foliku nie spowodują przedawkowania. Na lekach zawsze jest napisane, żeby nie przekraczać zaleconej dawki, nawet jeżeli jest to Kinderbiovital w postaci żelków ;-).

A to ze strony producenta Foliku:

Dawkowanie kwasu foliowego
st_new.php

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Profilaktycznie:[/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]w okresie prekoncepcyjnym - co najmniej przez miesiąc przed poczęciem i w pierwszym trymestrze ciąży, w okresie karmienia piersią - 0,4 mg dziennie. [/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Leczniczo: [/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]w niedokrwistości megaloblastycznej: 10-20 mg na dobę (dzieciom 5-15 mg dziennie) przez okres 14 dni lub do czasu uzyskania poprawy hematologicznej, następnie 2,5-10 mg dziennie.[/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]W niedokrwistościach hemolitycznych: 5 mg na dobę, lub co tydzień, w zależności od diety i nasilenia hemolizy.[/FONT]

Ja tylko głośno myślałam :-D nie widzialam na kw foliowym zaleceń leczniczych dlatego te moje przemyślenia:-)

Mag007 co to jest knyszya ?? pierwszy raz słysze takei danie:sorry:

A ja zrobilam canellonni na obiadek ale zanim nadzialam je opierniczylam pół farszu i musze dorabiać warzywa przynajmniej bo mielonego juz nie mam:-D Mąż znowu powie ze: "jakies warzywne a nie mięsne mi wyszło" :-D Ale ja nie moge się oprzeć i zawsze podjadam:):)

nom, a ja zrobiłam gar leczo na trzy dni, upiekłam muffinki (Olek chciał pomagać) i się spakowałam bo jutro lecimy :-) mam trochę pietra lecieć z Olkiem i na dodatek w ciąży.. :sorry: ale mam nadzieje pójdzie lekko... najgorzej będzie chyba ubrać małego o 3 nad ranem (bo lot mam dość wcześnie)

dziewczyny a o co chodzi z ta grupa zamknieta, bo szukam wstecz i nic nie moge znalesc.

mag349 :-Dwszytskiego najlepszego

Zaproszenie już jakiś czas temu wysłałam :D i nie widzę akceptacji :p Zapraszamy!

ccaroline dopiero się za nie zabieram - dam znać:-D:-D:-D

Ok czekam na relacje :) u mnie pachnie kurczakiem, mam nadzieję, że mąż przyjdzie na czas :p

Wrócilam.....a napisaly tyle ze :szok:

AsiaKC - z ta cesarką przy 4 kg to nie była bym taka pewna. Moja kolezanka miął dzidzie 4,5 kg i 2 dni konsylium radziło czy cesarkę zrobić - bo to drugie dziecko było.
A mówiła lekarzom że pierwsze miało 3700 jakoś i były problemy z porodem...
o joj i co urodzila te 4,5 SN?? bo ja sie wlasnie boje ze bede miala za duze dziecko do porodu naturalnego :( moj pierwszy wazyl 3800

Wow :szok: moze chodziło 3tabletki zelaza a nie kwasu foliowego i gin omyłkowo ci przepisał :rofl2: bo anemia to głównie niedobór żelaza!! ale tez na każdym opakowaniu kw foliowego jest napisane 1 tabletka dziennie i żeby nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia!! Bo starsznie to dziewne bo wszytkie osoby które znam i mają anemię biorą spore ilości Fe a nie kw foliowego.
- moja znajoma od samego poczatku ciazy brała 2 talbetki kwasu foliowego i niewiem czemu......no ale potem poronila w 12 tyg.....

Dziewczynki ja mam swoje proste:tak::-) To była końcówka trwałej na zdjęciu:tak: WOgóle odkąd na studniówke trwałą zrobiłam to normalnie tak mi sie podoba..:-D robiłam trwałą 3 razy i tak teraz się zastanawiam czy po porodzie sobie nie walnac;-) No ale wiadomo... włosy się niszczą i wogole.. eh już sama nie wiem:) A na NK mam główne zdjęcie tez z koncówka trwałej:tak: Taka mini pozostałośc:-D

A prosze bardzo możesz odgapiac:-)
o Joj trwała...podziwiam hehe i jak ladnie zrobiona.... ja jeszcze pol roku temu mialam wlosy do pasa dlugie proste czarne i bardzo zdrowe......a tu nagle wzielo mnie na piękne cudniusie spiralki i zrobilam trwala :eek: wyszlo tak ze do polowy glowy mialam proste od góry potem kawałek pokrecone i poten koncowki (dluzsze koncowki) proste....koszmar wlosy siano pol wypadło...i co trza bylo obciac...mam teraz do ramion troche ta trwała juz odrosla i nowa fryzura całkiem ladna ale z moich dlugich wlosow niewiele zostalo....szkoda....teraz czekam tylko az odrosna i nigdy w zyciu wiecej trwalej!!!!!!:no::no::no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: poprostu źle była zrobiona i dlatego tak wyszlo.....

kasai a dlaczego ten dzidziuś zmarł w 39 tygodniu ciąży?
Ja mam swoje lekko kręcone, ale są okropne, jak je rozczesze to mam perz na głowie, dlatego wypadałoby wogóle nie czasać. Jak wetrę pianke, to mam fajne ale w ten sam dzień, a przeciez na drugi dzień musze rozczasać włosy, no i znów mam perz. Dlatego albo prostuje na szczotkę, ale zazwyczaj mi się nie chce, więc chodzę w spiętych
Ale jestem padnięta, pochodziłam po sklepach i ledwo żyję

reklama
Do góry