reklama
Ta dawka, która jest dostępna bez recepty to jest dawka "profilaktyczna", dla wszystkich - 0,4 mg. Są kobiety, które przyjmują wielokrotnie wyższe dawki na zalecenie lekarza - np. 5 mg. Są nawet tabletki zawierające 15 mg kwasu foliowego, czyli 1 taka tabletka ma go tyle, co 37 folików! Na pewno 3 tabletki Foliku nie spowodują przedawkowania. Na lekach zawsze jest napisane, żeby nie przekraczać zaleconej dawki, nawet jeżeli jest to Kinderbiovital w postaci żelków ;-).
A to ze strony producenta Foliku:
Dawkowanie kwasu foliowego![]()
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Profilaktycznie:[/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]w okresie prekoncepcyjnym - co najmniej przez miesiąc przed poczęciem i w pierwszym trymestrze ciąży, w okresie karmienia piersią - 0,4 mg dziennie. [/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Leczniczo: [/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]w niedokrwistości megaloblastycznej: 10-20 mg na dobę (dzieciom 5-15 mg dziennie) przez okres 14 dni lub do czasu uzyskania poprawy hematologicznej, następnie 2,5-10 mg dziennie.[/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]W niedokrwistościach hemolitycznych: 5 mg na dobę, lub co tydzień, w zależności od diety i nasilenia hemolizy.[/FONT]
Ja tylko głośno myślałam

Mag007 co to jest knyszya ?? pierwszy raz słysze takei danie

A ja zrobilam canellonni na obiadek ale zanim nadzialam je opierniczylam pół farszu i musze dorabiać warzywa przynajmniej bo mielonego juz nie mam

nom, a ja zrobiłam gar leczo na trzy dni, upiekłam muffinki (Olek chciał pomagać) i się spakowałam bo jutro lecimy :-) mam trochę pietra lecieć z Olkiem i na dodatek w ciąży..
ale mam nadzieje pójdzie lekko... najgorzej będzie chyba ubrać małego o 3 nad ranem (bo lot mam dość wcześnie)

ccaroline85
Mama Dawidka i Natalki :)
dziewczyny a o co chodzi z ta grupa zamknieta, bo szukam wstecz i nic nie moge znalesc.
mag349wszytskiego najlepszego
Zaproszenie już jakiś czas temu wysłałam
ccaroline dopiero się za nie zabieram - dam znać![]()
Ok czekam na relacje
Czarnuszka88
Mama Sebiego i Cristiano
Wrócilam.....a napisaly tyle ze 
moj pierwszy wazyl 3800
wyszlo tak ze do polowy glowy mialam proste od góry potem kawałek pokrecone i poten koncowki (dluzsze koncowki) proste....koszmar wlosy siano pol wypadło...i co trza bylo obciac...mam teraz do ramion troche ta trwała juz odrosla i nowa fryzura całkiem ladna ale z moich dlugich wlosow niewiele zostalo....szkoda....teraz czekam tylko az odrosna i nigdy w zyciu wiecej trwalej!!!!!!

poprostu źle była zrobiona i dlatego tak wyszlo.....

o joj i co urodzila te 4,5 SN?? bo ja sie wlasnie boje ze bede miala za duze dziecko do porodu naturalnegoAsiaKC - z ta cesarką przy 4 kg to nie była bym taka pewna. Moja kolezanka miął dzidzie 4,5 kg i 2 dni konsylium radziło czy cesarkę zrobić - bo to drugie dziecko było.
A mówiła lekarzom że pierwsze miało 3700 jakoś i były problemy z porodem...
- moja znajoma od samego poczatku ciazy brała 2 talbetki kwasu foliowego i niewiem czemu......no ale potem poronila w 12 tyg.....Wowmoze chodziło 3tabletki zelaza a nie kwasu foliowego i gin omyłkowo ci przepisał
bo anemia to głównie niedobór żelaza!! ale tez na każdym opakowaniu kw foliowego jest napisane 1 tabletka dziennie i żeby nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia!! Bo starsznie to dziewne bo wszytkie osoby które znam i mają anemię biorą spore ilości Fe a nie kw foliowego.
o Joj trwała...podziwiam hehe i jak ladnie zrobiona.... ja jeszcze pol roku temu mialam wlosy do pasa dlugie proste czarne i bardzo zdrowe......a tu nagle wzielo mnie na piękne cudniusie spiralki i zrobilam trwalaDziewczynki ja mam swoje proste:-) To była końcówka trwałej na zdjęciu
WOgóle odkąd na studniówke trwałą zrobiłam to normalnie tak mi sie podoba..
robiłam trwałą 3 razy i tak teraz się zastanawiam czy po porodzie sobie nie walnac;-) No ale wiadomo... włosy się niszczą i wogole.. eh już sama nie wiem
A na NK mam główne zdjęcie tez z koncówka trwałej
Taka mini pozostałośc
A prosze bardzo możesz odgapiac:-)

o widze wlasnie, bo ja slepa kura jestem ;-)i tak wysoko rzadko patrze.Zaproszenie już jakiś czas temu wysłałami nie widzę akceptacji
Zapraszamy!

Czarnuszka88
Mama Sebiego i Cristiano
A ja od dzisiaj pierdziele!!!! nie czekam na K z obiadem.....musze sie zdrowo odżywiac
a nie zeby przychodzil mi idiota i wyjadal co ugotwalam....jak zje to porcje K i wtedy moze cos zareaguje i powie mu.....

kasai a dlaczego ten dzidziuś zmarł w 39 tygodniu ciąży?
Ja mam swoje lekko kręcone, ale są okropne, jak je rozczesze to mam perz na głowie, dlatego wypadałoby wogóle nie czasać. Jak wetrę pianke, to mam fajne ale w ten sam dzień, a przeciez na drugi dzień musze rozczasać włosy, no i znów mam perz. Dlatego albo prostuje na szczotkę, ale zazwyczaj mi się nie chce, więc chodzę w spiętych
Ale jestem padnięta, pochodziłam po sklepach i ledwo żyję
Ja mam swoje lekko kręcone, ale są okropne, jak je rozczesze to mam perz na głowie, dlatego wypadałoby wogóle nie czasać. Jak wetrę pianke, to mam fajne ale w ten sam dzień, a przeciez na drugi dzień musze rozczasać włosy, no i znów mam perz. Dlatego albo prostuje na szczotkę, ale zazwyczaj mi się nie chce, więc chodzę w spiętych
Ale jestem padnięta, pochodziłam po sklepach i ledwo żyję
reklama
Agniesiak85
Fanka BB :)
Ja do kręconych polecam odżywkę Pantene (czy jak to tam się pisze) można spłukiwac i można nie spłukiwac
Po prostu cuuudo:-) i jakie super wlosy są... ah się rozmazyłam