reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Ja też obiadek podszykowany :-) Będzie wczorajsza pomidoróweczka tzn. przerobiona z rosołku a na drugie udka z kurczaka, ziemniaczki i sałatka grecka. Mniam już bym wszystko pochłonęła, ale M wraca dopiero po 18.

U mnie hemoglobina 12,1 - nie biorę dodatkowego żelaza ani nawet tych zbilansowanych witamin. Przyjmuję tylko magnez i kwas foliowy.

reklama
AsiaKC Tyle kwasu foliowego, bo anemia mi wyszła z morfologii.

Wow :szok: moze chodziło 3tabletki zelaza a nie kwasu foliowego i gin omyłkowo ci przepisał :rofl2: bo anemia to głównie niedobór żelaza!! ale tez na każdym opakowaniu kw foliowego jest napisane 1 tabletka dziennie i żeby nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia!! Bo starsznie to dziewne bo wszytkie osoby które znam i mają anemię biorą spore ilości Fe a nie kw foliowego.

z tego co widze to ja mam z was wszystkich najniższą hemoglobinę , ale zastanawiam sie dlaczego????? wszystko jem co powinnam i w ogóle :-(

a ten twardniejący brzuszek to ja sądzę że to mały tak sie do przodu pleckami wypycha i wtedy chwile takie twarde co ?

Wow :szok: moze chodziło 3tabletki zelaza a nie kwasu foliowego i gin omyłkowo ci przepisał :rofl2: bo anemia to głównie niedobór żelaza!! ale tez na każdym opakowaniu kw foliowego jest napisane 1 tabletka dziennie i żeby nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia!! Bo starsznie to dziewne bo wszytkie osoby które znam i mają anemię biorą spore ilości Fe a nie kw foliowego.
Kwas foliowy wspomaga procesy krwiotwórcze, więc to ma sens jak najbardziej.

Wróciłam z zakupów. Chciałąm kupić dzidzi taki większy kocyk, taki gruby, ale były tylko albo różowe albo niebieskie. No i radziłam się sprzedawczyni który kupić, i ina powiedziałą że lepiej neutralny, czyli taki niebiesko zółty z Kubusiem puchatkiem, bo jej koleżanka jak rodziła, to do statniego usg miałą być dziewczynka, jeszcze 2 godziny przed porodem miała robione i urodził się chłopczyk:)
No ale w końcu żadnego nie kupiłam, tzn. kupiłam ale cienki polarowy, ale ten gruby to i tak musze kupić

Kwas foliowy wspomaga procesy krwiotwórcze, więc to ma sens jak najbardziej.

Rozumiem ze wspomaga bo anemia to tez niedobór kw foliwego ale myślisz ze 3 tabletki to ok skoro na każdym opakowniu kwasu foliwoego nie zaleca się "przedawkowania" tego leku?? Czyli branie 1 tabletke dziennie;-) Nie jestem lekarzem ani farmaceutą tylko chemikiem i nie bede się spierać z fachowcami ale dla mnie to zastanwiające:sorry:

Agniesia mnie znów sie wydaje ze te kolorki ktore sa na dole sa odpowiednie, jak najedziesz myszka na kolor to w lewym dolnym rogu pojawia sie numerek. Ale nie jestem pewna do konca...
Gaba ja tez wcinam dziennie kilo mandarynek a bedzie dziewczynka:) nie ma reguły na te wszystkie przesady ;-)
U mnie dzis gołąbki przepychotka:-)

wydaje mi sie, ze Dronka ma racje..pierwszy raz slysze zeby az tyle kwasu foliowego brac..moze jest on polaczony z żelazem w jednym secyfiku w jakis malych ilosciach..? zreszta ja lykam zelazo i zelazo jest tez w gruncie rzeczy raz dziennie (lub nawet co dwa dni)..kto wie, rozne rzeczy w sumie sa na rynku farmaceutycznym:)

reklama
Do góry