reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Monia :*Zgorzelec i Szczecin drogie bo miasta graniczne i sąsiedzi zza rzeki kupuja wszystko u nas, stąd windowanie sztucznie cen i zycie drogie.Tu w Zielonej troche lepiej.Najwiecej nie płacimy ale sie targowalismy.Wynajelismy na podstawie kilku telefonów i zdjęc w necie,zależało nam na czasie.Przyjechalismy z graciarzem i Milenka dzień po ospie a tu zamiast 3 pokoii to w najwiekszym aneks kuchenny.Pogmatwało nam to i ciagle klniemy bo brakuje nam pomieszczenia.Moze jak cos sie trafi znowu bedzia przeprowadzka .Nie mówie ze nie.chcemy cos znależć takiego na dłuzej, bo jak synek zacznie szkołe nie będę mu zmieniac.I tak juz w przedszkolu opowiadął ze mielismy duzo mieszkań i ulice wymieniał:(Też dziecko przeżywa takie akcje niestety...:(
Marciaa ale cudne miejsce na wesele zaklepaliscie:)Super!

Ostatnia edycja:
reklama
Dobry wieczór:)

Bartus spi,dzisiaj była z niego maruda,ostatnio od kilku dni mi marudzi,moze kolejne ząbki,a drzemki trwają 1 godzink.Tak go chwaliłam ze sam potrafi sie bawic,jak mnie widzi to na rączki,a jak nie to pisk na całe mieszkanie.

Ja dopiero zaglądam teraz a tu pewnie powolutku się zbieracie spać.:-)
Ja wynajmowałam mieszkanie 8 lat ale jako panna. Po ślubie zamieszkałam u teściów. Nie jest ogólnie źle. Robię co uważam za słuszne,po swojemu. No ale czasem "dobre rady" teściowej mnie nieźle wkurzają ale co robić.:-(

My mamy mieszkanie na zasadach TBSu. Tzn to nie jest dokładnie TBS, tylko mieszkanie spółdzielcze, ale finansowane z tego samego funduszu i na tych samych zasadach. Mamy 67 m2 i płacimy 1000 zł, ale to jest już z mediami - wodą, ciepłą wodą i centralnym ogrzewaniem, dopłacamy tylko za prąd. Te 1000 zł składa się z dwóch elementów - połowa to jest normalny czynsz z tymi właśnie mediami, taki sam jak za mieszkanie własnościowe, a druga połowa to kredyt. Czyli nasza opłata za TBS wynosi tak na prawdę ok 500 zł. Nie wiem ilekosztuje w Krakowe wynajęcie mieszkania o takim metrażu, ale na pewno co najmniej 4 razy więcej... Kredyt komercyjny też by nas pewnie kosztował ze 2000. A czy nie będą TBSy przechodzić na własność to tego nie wiemy, bo już była propozycja zmiany tej ustawy.

Dodam jeszcze, że mamy normalne mieszkanie, w normalnym bloku, a nie w jakichś slamsach ;) Mamy dużą jasną kuchnię, 3 pokoje, łazienkę i oddzielną ubikację, dwa balkony. Zresztą w naszym bloku są też mieszkania własnościowe. A dodatkową zaletą jest to, że mieszkanie się dostaje gotowe do zamieszkania - z panelami, płytkami, pomalowanymi ścianami, wanną, zlewem, bateriami, itd. A jak się kupuje od dewelopera, to to wszystko trzeba sobie kupić samemu.

Ostatnia edycja:
monia- trudna sytuacja, moze faktycznie na poczatek cos wynajmijcie, dla mnie to te ceny sa jak z kosmosu , u mnie to za mieszkanie max z 800 zł z opłatami by było za wynajem . No ale nie ukrywam to dziura ;)

a i te co pamietaja gosie- dzis kończą roczek jej córeczki ;) no i teraz to juz sie posypią urodzinki niewiadomo kiedy ;) aby Nikoś trochę poczeka ;)

My mamy mieszkanie na zasadach TBSu. Tzn to nie jest dokładnie TBS, tylko mieszkanie spółdzielcze, ale finansowane z tego samego funduszu i na tych samych zasadach. Mamy 67 m2 i płacimy 1000 zł, ale to jest już z mediami - wodą, ciepłą wodą i centralnym ogrzewaniem, dopłacamy tylko za prąd. Te 1000 zł składa się z dwóch elementów - połowa to jest normalny czynsz z tymi właśnie mediami, taki sam jak za mieszkanie własnościowe, a druga połowa to kredyt. Czyli nasza opłata za TBS wynosi tak na prawdę ok 500 zł. Nie wiem ilekosztuje w Krakowe wynajęcie mieszkania o takim metrażu, ale na pewno co najmniej 4 razy więcej... Kredyt komercyjny też by nas pewnie kosztował ze 2000. A czy nie będą TBSy przechodzić na własność to tego nie wiemy, bo już była propozycja zmiany tej ustawy.

Dodam jeszcze, że mamy normalne mieszkanie, w normalnym bloku, a nie w jakichś slamsach ;) Mamy dużą jasną kuchnię, 3 pokoje, łazienkę i oddzielną ubikację, dwa balkony. Zresztą w naszym bloku są też mieszkania własnościowe. A dodatkową zaletą jest to, że mieszkanie się dostaje gotowe do zamieszkania - z panelami, płytkami, pomalowanymi ścianami, wanną, zlewem, bateriami, itd. A jak się kupuje od dewelopera, to to wszystko trzeba sobie kupić samemu.

Blu U nas w Poznaniu TBSy są zarąbiste "jakościowo" tzn. piękne, nowe budownictwo, często na osiedlach strzeżonych. Tak jak piszesz wyposażone w wykończenia, które normalnie kosztują nie mało. TBSy obecnie można dziedziczyć, jedyne czego nie można to wziąć na nie hipoteki i sprzedać. Jak dla mnie super rozwiązanie a mieszkania jak marzenie. Akurat u nas temat na czasie bo ostatnio tak z rodzicami gadaliśmy i musimy się zorientować co i jak. Bo jak patrzyłam na wymogi to spełniamy. Zorientować się warto, co prawda nas nie przyciska do muru bo rodzice często wyjeżdżają bo mają dom na wsi ale jednak co swój azyl to swój. Pomyślimy.

A w ogóle witam na chwilkę.;-)

Wczoraj byliśmy na roczku mojego chrześniaka. Super było. Bo czworo maluchów, miało być jeszcze jedno dzieciątko ale się przeziębiło:-(. Imprezka udana. Oczywiście w wolnej chwili wkleję zdjęcia. Kupiłam na prezent cuś takiego EDUKACYJNY NAMIOT DOMEK DELUXE DISCOVERY TOMY (1428440653) - Aukcje internetowe Allegro i naprawdę ekstra. Bardzo się podobało, no i nam też się spodobało więc trzeba kogoś naciągnąć na taki prezent dla Marcelka.:-D Ja oczywiście pracy sporooo że tylko Was podczytuje a na pisanie już brak sił. Bardzo dziękuję tym co się interesowały moim problemem;-) jak znajdę więcej czasu i sił to jutro wieczorkiem napiszę wszystko co i jak. Ogólnie meksyk ale chyba najgorsze już za mną.

Polusia odnośnie książek, dziś klientka poleciła mi "dlaczego mężczyźni poślubiają zołzy", nie wiem dlaczego jak usłyszałam tytuł momentalnie pomyślałam o Tobie ,szanownym i Pani L.....:-D:-D:-D

dzieki dziewczyny za opinie.
ja nie slyszalam o TBSach u mnie w miescie. Narazie to sa tylko plany jezeli chodzi o wynajecie, bo nie mamy ani grosza odlozonego, wiec nie mielibysmy z czego oplacic czynsz.

Blue, wydaje mi sie ze za takie mieszkanie wcale nie placicie duzo. moja mama ma chyba 64 metry , mieszkanie spoldzielcze i placi 460 zł czynszu, no i wszystkie media na swoj rachunek, co pewnie lacznie daje jeszcze wiecej niz 1000 zł.

no nic, zaczynamy odkladanie. :-)

Hej Kochane! Wpadam na momencik w trakcie śniadanka! Młody już ma dość fotelika i wzywa matkę! Spaliśmy do 7.40, więc extra:-)
ajentka supet ten namiot!
Do potem!
Miłego dnia:-)
edit: w ddtvn Liszowska mówi o swojej ciąży

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
pewnie moniska odłóżcie sobie jakąś kasę, bo nie ma jak na swoim chociażby narazie wynajmowanym, masz święty spokój bynajmniej.

my za 55 m2, płacimy 350 zł :) w tym jest czynsz i te inne pierdołki remontowe itp. ogrzewanie i woda. to jedne z tańszych bloków w naszym mieście. także tylko się cieszyć.

moniska a jak noce pawełka?

ja dziś w miare wyspana, jedna pobudka w nocy, teraz czekam na pobudkę, pewnie zaraz się obudzi.

Do góry