reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

my chrzcimy a czerwcu i też na bank w knajpie

ja też karmię butlą, mleko mi zanikło samo, na poczatku ściągałam cudowałam herbatki itp. a teraz z dnia na dzień zanikło i już teraz tylko bebilon

reklama
Dziewczyny, nie wiem, czy była już o tym mowa, ale czy szczepicie dzieci na te całe pneumokoki itp? Bo ja w przyszłym tygodniu muszę się zdecydować, czy brać od lekarki receptę, bo po 22 czeka nas szczepienie.
I ile to mniej więcej w Waszych miastach kosztuje?
Wiesz ja też mam szczepienie za 2 tyg. i nie wiem co robić. Mam starszą córkę, ktora chodzi do przedszkola,moja Lila jak będzie miała pół roku to pójdzie do żłobka i teoretycznie powinnam malutka zaszczepić na wszystkie mozliwe szczepionki, ale bardzo sie nad tym zastanawiam. rozmawiałam z kierowniczką żłobka i mówiła, że bardzo mały procent rodziców szcepi dzieci na te szczepionki. naprawdę nie wiem. A pediatrze nie wierzę w zalecenia, bo niew wiem czy nie ma w tym jakiegos interesu. Tak wogóle to nie powinnismy jako rodzice nie miec takich dylematów, bo u większości nie sa one związane ze szkodliwością szczepionek, tylko z ceną tych szczepień.
Postaram skontaktować się ze znajomą, która jest pediatrą, ale mieszka ode mnie daleko co o tym myśli to dam Wam znać.

Na rotawirusy i pneumokoki podobno warto jak dziecko będzie w żłobku lub przedszkolu. Szczepionka jest dość droga, ale na zdrowiu nie będę oszczędzać. Jedyne co mnie niepokoi to ewentualne powikłania. Tego boję się najbardziej, ale to dotyczy wszystkich szczepionek, a szczególnie krztuśca. A jak Wasze pociechy to przeszły jeśli któraś jest już po.

Witam :) u nas szaro buro :)

Malutka grzeczna, ale coraz częściej się złości i chce być na rączkach :/ mam nadzieję, że jej to przejdzie.

Mam do was pytanie zastanawiałyście się już nad chrzcinami?? Kiedy chrzcicie maleństwa?

My chrzcimy 23 maja. Obiad robimy w restauracji, szkoda pracy w domu, a poza tym za duzo ludzi- 17 osób.
Powiem Wam , ze planowałam chrzcić 9 maja, ale tych komunii wszędzie tyle, że nie mozna się z rodziną dogadać. Ale koniec maja już nie jest taki przepełniony.

Witam :) u nas szaro buro :)

Malutka grzeczna, ale coraz częściej się złości i chce być na rączkach :/ mam nadzieję, że jej to przejdzie.

Mam do was pytanie zastanawiałyście się już nad chrzcinami?? Kiedy chrzcicie maleństwa?

my jakoś w lipcu albo sierpniu bo mam ubranko do chrztu po sebusiu a on mial 7 mc jak go chrzecilismy pozatym w lato zrobimy imprezke w ogrodzie obok domu. Ale to moje plany. ZObaczymy co z tego wyjdzie.

Karolajn a ja u Was z karmieniem ?? nadal sie dokarmiacie??

Mój starszy zawsze dostawał pojedyncze szczepionki i nigdy nie było żadnych problemów - ani gorączki, ani wysypki. Raz tylko wykupiłam 5 w 1 jak już był starszy i bardziej świadomy. Reakcja alergiczna pojawiła się tylko po szczepionce skojarzonej na odrę, świnkę i różyczkę - mega wysypka i biegunka.

Madzia84

Ile w Palestynie Żydow
Ile w Rosji wszów i gnidów
Tyle szczęscia i slodyczy
Czarna z dziećmi dziś Ci życzy.

Wszystkiego najlepszego kochana!!! Dużo zdrówka dla Ciebie Twojego męża i Bartusia, Duzo szczescia, Pieniędzy i duuuuuuużo duuuuużo miłości.;-)

dronka83
Ja sama pije herbatke ułatwiającą trawienie 3xdziennie a na brzuszek i koli podaje BOBOTIK tylko to można stosować jak dzidzi skończy 28 dni.ja podawałam po 8 kropelek 3 x dziennie przez pierwszy miesiąć jak pojawiały się kolki teraz tylko jak widze że Marcinek się męczy.
co do cyca to też karmie na żądanie czasami co pół godziny a lekarka powiedziała że to jest ok normalne-więć nie rozumiem tej położnej

Co do werandowania to masz racje ja po 2 tygodniach od razu wyszłam na spacerek w prawdzie na początku na 15-20 minut (a mały urodził się 7 lutego w największe mrozy)
pozdrawiamy

U nas zaczął sie czas kolek bo moja niuska ma bardzo twardy brzuszek. Zaczelam jej podawac od pn Espumisan 2xpo4-5kropelek i widze poprawe bo mala juz tak nie prezy sie i nie placze a jedynie steka jak cos formuluje:) zastanawia mnie jedynie to czy dobrze robie bo lek jest od 1mca a ja podaje go juz rutynowo czy powinnam podawac go tylko kiedy sa problemy z brzuszkiem czy systematycznie rano i wieczorem?? i tak zmiejszylam dawke o polowe ze wzgledu na to ze mala ma dopiero 2 tyg a wy jak podawalyscie leki na kolki przed 1mcem???

i jeszcze jedno pytanko do was bo Hania jest bardzo silna od 1 tygprzekreca glowke jak lezy na brzuchu i wogle dlugo utrzymuje w powietrzu glowke! Ale polozna na wizycie powiedziala ze to zwiazane jest z napiciem miesniowym i to jest nie dobrze ze taka silna jest :/ ale wiecej nic nie powiedziala wiecie moze o co chodzi?? i czy powinnam sie martwic

i polozna mnie opiepshyla za karminie na żądanie!! bo powinno byc na żądanie ale przynajmniej z 1,5 godz przerwa!! qrza twarz to co to jest za żądanie...bo dziecko jesli wisi na cycu co 15 min to tylko ma potrzeba ssania....wiec ja juz nic nie kumam..nadal mala przystawiam jesli ma na to ochote bo ta polozna mnie wzbudzila mojego zaufania:/

W pt mamy wizyte u pediatry ciekawa jestem ile przybrala mala na wadze:)

a i jeszcze jedno ...niektore z was zastanawiaja sie nad werandowaniem i nad spacerkami...my w 5dobie mialysmy 15min spacerek, w 6 dobie 30 min a wczoraj bylysmy juz na 1,5godz ...jesli ladna jest pogoda nie ma sensu werandowac trzeba korzysatac z pogody:)

Moja mała też jak leży na brzuszku to unosi główkę, tak się pręży, albo jak leży na mojej piersi po jedzeniu to potrafi obrócić główkę na drugą stronę.

Co do szczepionek to ja zdecydowałam się na pneumokoki. U nas są już w przychodni i kosztuje 220 zł. Na rota pediatra wcale nas nie zachęcała.:baffled:

Mojej małej wczoraj wyskoczyło więcej krostek na czole i szyjce. Myślę że trochę ją przegrzałam na spacerze. Już sama nie wiem jak ją ubierać:-(

reklama
my jakoś w lipcu albo sierpniu bo mam ubranko do chrztu po sebusiu a on mial 7 mc jak go chrzecilismy pozatym w lato zrobimy imprezke w ogrodzie obok domu. Ale to moje plany. ZObaczymy co z tego wyjdzie.

Karolajn a ja u Was z karmieniem ?? nadal sie dokarmiacie??

Tak nadal się dokarmiamy :) mała zjada z butki po 80 ml 5-6 razy dziennie, w nocy wystarcza jej pierś, chociaż nad ranem już strasznie marudzi i ciągle przy cycu.

Dzisiaj idziemy zważyć córeczkę :)

Co do chrzcin my planujemy również w knajpie :) tak jak przy Dawidku, mąż ma dużą rodzinę, więc się nie pomieścimy w domu :) 7 rodzeństwa :D a każdy ma rodzinę, dzieci, no i u mnie nazbiera się kilka osób, tak więc myślę, że koło 30, co do daty jeszcze nie mamy ale myślę, że zrobimy w czerwcu. A jak cenowo wychodzi obiad w restauracji w waszych miastach?

Do góry