Lakcid to probiotyk stosowany w czasie i po antybiotykoterapii, przy biegunkach m.in. podróżnych, profilaktycznie dla utrzymania prawidłowego składu mikroflory jelitowej; w poantybiotykowym zapaleniu jelit - rzekomobłoniaste zapalenie okrężnicy. Nie stosować jeśli dziecko nie toleruje białka mleka krowiego.
Preparat podaje sie doustnie. Do proszku, który znajduje się w ampułce dodać niewielką ilość przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody lub mleka, dobrze wymieszać. Pić bezpośrednio po przyrządzeniu (choć znalazłam też informację, żeby poczekać około 30 minut zanim namnożą się bakterie i dopiero wtedy podawać). Tak też robię- czekam kilka minut i daję niuni na łyżeczce. Strasznie się krzywi, bo chyba jej nie smakuje, ale dzielna jest i połyka. Mój pediatra zalecił stosowanie 5 dni po jednej ampułce u takiego maluszka. Stwierdził, że jeśli mała ma delikatne kolki, to ten preparat jej pomoże, a na pewno nie zaszkodzi, gdyby się okazało, że ten płacz to jednak nie brzuszek. Zauważyłam, że dużo więcej "pryka" i robi mega kupę, po której od razu jej lżej i się uspokaja (wcześniej strasznie się męczyła przy kupce), więc wydaje mi się, że pomaga. Poza tym wcześniej zdarzało jej się zrobić zielonkawą kupkę z "nitkami" (mój K mówi, że to kupa ze szczypiorkiem), a odkąd podaję Lakcid jest fajna musztardowa, więc chyba pomaga na ten malutki przewód pokarmowy. Tak, czy inaczej będę stosować, bo widzę, że niunia mniej się męczy.
Co do wysypki, o której pisałyście - moja też ma kilka kropek na buzi już 2 tyg i też stwierdziłam, że to musi być trądzik niemowlęcy - odstawiłam nabiał na kilka dni z mojej diety i nic nie pomogło, więc to nie skaza białkowa(która zazwyczaj dziecko swędzi- tak wyczytałam). Poza tym jeśli to trądzik to blednie na spacerku, w nocy również, uwidacznia się jak dziecko płacze lub śpi na jednym policzku. Znalazłam w necie, że są na to różne maści np. sterydowe, ale ja nic nie stosuję, przemywam przegotowaną wodą i już widzę, że jest coraz lepiej. To podobno z powodu niedojrzałości gruczołów łojowych maluszka i samo zniknie.