reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
Mirosia, współczuję :-(. Czy lekarz powiedział jak długo te majtki będą potrzebne?

A mnie lekarka powiedziała, że NFZ nie refunduje USG bioder od tego roku. Nie wiem, czy to tylko w Małopolsce, czy jak... Paranoja jakaś.

czy wasze dzidzie mają wysypke na twarzy znaczy sie polozna nazwala to jakims tam tradzikiem niemowlecym... powyskakiwaly jej chrosty na czole i troche na policzkach nie wyglada to za fajnie.. stosujecie cos na to??
my podobno tez to mamy. strasznie denerwuje mnie to, bo jest takie nieprzyjemnie szorstkie i nieladnie wyglada :eek:
Hello!
Byliśmy dzisiaj w poradni preluksacyjnej. I niestety Olek ma dysplazję lewego bioderka. Nosi majtki ortopedyczne. Chce mi się płakać :-( Nie powiedział którego stopnia jest ta dysplazja, czy jest zaawansowana bardzo.. Ja byłam w szoku i się zestresowałam tym, że coś jest nie tak i z tego wszystkiego się nie spytałam. Odebrało mi mowę.. Za 7 tygodni mamy wizytę kontrolnę.. Olek toleruje te majtki jak śpi (już mu nałożyłam), zobaczymy jak będzie jak nie będzie spał. Nawet nie spytałam się czy mam zdejmować je do karmienia. Ma je nosić przynajnmniej 20 godzin na dobę. Normalnie się popłakałam z tego wszystkiego ;-(
A i jeszcze do tego dochodzi stres czy napewno te majtki mu dobrze nałożyłam :-(

ojej... ale miejmy nadzieje, ze majtki pomoga.

Ja mam wizyte 21.04 i zobaczymy. A czy trzeba robic usg bioderek? i kiedy?

To u nas tez chyba ten tradzik niemowlecy :cool: Ja tez przemywam buzke tylko przegotowana woda. Ale faktycznie niefajnie to wyglada i w dotyku tez :/
Mojej też te na czubku się wytarły:-) Zostały po bokach i z tyłu- zupełnie jak u taty:-)

Tabasia a czy Ty też czujesz takie zgrubienie w ranie tam w środku? Jak dotykam to czuję taki jakby wałeczek. Nie wiem czy tak ma być? Do gina idę 21.
Kasia ulzylo mi, ze nie jestem sama z tymi wloskami ;-)
Co do rany, jak tak macam, to z prawej mam takie jakby zgrubienie na dlugosci okolo 5cm (tak jakbym wiecej skory tam miala ), a pozniej juz jest tylko kreseczka ladnie zagojona i strupek w lewym kaciku, ktory mnie martwi, bo dwa razy juz wyszedl z tamtad szew :eek: W srodku nic nie czuje. Ale najgorsze jest to, ze nadal mnie boli po lewej stronie przy kichaniu :crazy: Ide dzis do gin, to sie wszystkiego dowiem.

A Malemu katar schodzi do gardla i ulewa strasznie, w ogole mamy problem z karmieniem, bo nie moze oddychac, dlawi sie i dusi :no: Jakis koszmar normalnie!! Zarowno on jak i ja nie mozemy juz patrzyc na fride! Tak mi go zal!

Mirosia trzymam kciuki za zdrowko Olka!! Oby szybciutko sie wyleczylo to bioderko.

Dobra ide sie ogarnac jak juz wstalam, a Mlodziez spi. Trzeba pogadac z depilatorem :-D
Milego dnia Mamuski ;-)

Ostatnia edycja:
Mirosia, współczuję :-(. Czy lekarz powiedział jak długo te majtki będą potrzebne?

A mnie lekarka powiedziała, że NFZ nie refunduje USG bioder od tego roku. Nie wiem, czy to tylko w Małopolsce, czy jak... Paranoja jakaś.
Majtki ma nosić do kolejnej wizyty za 7 tygodni.
Olek usg miał robione podczas wizyty, a byliśmy państwowo i nic nie płaciliśmy.

Ja mam wizyte 21.04 i zobaczymy. A czy trzeba robic usg bioderek? i kiedy?
Ja nie wiem czy trzeba, ale wydaje mi się że powinno się zrobić.. MOże się robi je jak jest jakieś podejrzenie, że coś jest nie tak. U nas lekarz w gabinecie ma usg i je robi zawsze.

A tak wogóle to dziewczyny nie czekajcie z ta wizytą u ortopedy bo im wcześniej tam traficie, tym szybciej się wyleczy jeżeli coś jest nie tak. Zazwyczaj leczenie trwa tyle ile ma dziecko. Jesli Olek by trafił w 3 miesiącu, to by leczenie trwało 3 miesiące, a tak jak dobrze wszystko pójdzie to 7 tygodni. My mieliśmy iść prywatnie, bo termin mielismy aż na maj, ale podzwonilismy po przychodniach i się udało na dzisiaj.

ja tez mam problem z cycuchami a raczej z jednym cycem... wczoraj wyczułam guzka przy samej brodawce... zastanawiam sie czy mogę się teraz zgłosić na mammografię - bo w sumie pokarm w piersiach to nie wiem czy można to badanie zastosować?
jestem wrazliwa na tym punkcie bo moja mama miała nowotworowe guzki na piersi i trochę się obawiam :/ ...a do mojego gina jak zwykle trudno się dostać ech.:angry:

ooo, Mirosia, a czym się ta dysplazja objawia? u nas nie robią usg bioderek, tylko ręcznie badają i niby jest ok...
ale nie martw się, teraz się pomeczycie, ale potem będzie wszystko dobrze :)

poczytałam o tej ciemieniusze nad brwiami i trzeba nawilżać i delikatnie ścierać... dziś próbowałam, Ola sie na mnie wydarła :/
obudziła się o 9 i jeszcze nie śpi... a ja dalej w szlafroku!! na macie poleżała 15 minut i się znudziła, w leżaczku też parę minut i płacz, pić nie chce, ma sucho, na rękach u mnie wygina się i stęka :( jest taka zmęczona, że już sama nie wie, o co jej chodzi... teraz odłozyłam ja do łóżeczka i niech sie dzieje, co chce...

zasnęła!! :D lecę się myć ;)

reklama
Hello!
Byliśmy dzisiaj w poradni preluksacyjnej. I niestety Olek ma dysplazję lewego bioderka. Nosi majtki ortopedyczne. Chce mi się płakać :-( Nie powiedział którego stopnia jest ta dysplazja, czy jest zaawansowana bardzo.. Ja byłam w szoku i się zestresowałam tym, że coś jest nie tak i z tego wszystkiego się nie spytałam. Odebrało mi mowę.. Za 7 tygodni mamy wizytę kontrolnę.. Olek toleruje te majtki jak śpi (już mu nałożyłam), zobaczymy jak będzie jak nie będzie spał. Nawet nie spytałam się czy mam zdejmować je do karmienia. Ma je nosić przynajnmniej 20 godzin na dobę. Normalnie się popłakałam z tego wszystkiego ;-(
A i jeszcze do tego dochodzi stres czy napewno te majtki mu dobrze nałożyłam :-(

hmmm... mirosia a może pójdźcie do jeszcze innego specjalisty? wiem że u nas w Warszawie jest lekarz który standardowo przepisuje każdemu dziecku aparat na bioderka... szkoda tylko że nie wiem jak sie nazywa aby go uniknąć :confused2:
my mamy wizyte 19maja dopiero i powiem szczerze ze sie stresuję tą wizytą...
i jeszcze neurolog - tylko tam to się nie mogę dodzwonić :angry:

Do góry