reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
Dorotko, jak pracujesz tylko miesiąc to wypłącą ci 100% z ostatniego miesiąca....nic nie będą dzielic.:tak:

Tylko trzeba byc przygotowanym o pomniejszenie pensji o tą składke zdrowotną.....ale to są jakieś grosze...

kurcze troche mi smutno jak was tak czytam... i wiekszosc z was miala juz np podstawowe badania... jak krem czy USG... ja na pierwsze USG musze czekac do 20 tygodnia:-:)-( do tego czasu chodze sobie poprostu na wizyty do poloznej - bo tu sie do gina nie chodzi - i opowiadam jej jak to ja sie dzis czuje....:-:)-(

Oj Rudziara...to rzeczywiście troszkę dziwnie.....a nie robią obowiązkowych badań usg między 12-14 tygodniem ciązy??
A jakieś badania krwi?? Czy się ma toxoplazmoze, czy jakieś inne świństwo...przecież to jest niebezpieczne przy rozwoju płodu.....
Jak oni na to reagują??:confused:

kurcze troche mi smutno jak was tak czytam... i wiekszosc z was miala juz np podstawowe badania... jak krem czy USG... ja na pierwsze USG musze czekac do 20 tygodnia:-:)-( do tego czasu chodze sobie poprostu na wizyty do poloznej - bo tu sie do gina nie chodzi - i opowiadam jej jak to ja sie dzis czuje....:-:)-(
Do 20 tygodnia aż? To już jest przegięcie :szok:

ciazadorotki dostaniesz 100 %. Ja miałam podobną sytuację, po dwóch miesiącach od zatrudnienia poszłam na zwolnienie, zus oczywiście musiał się czepiać, było im podejrzane, że zatrudniłam się po to aby otrzymywać kasę, musiałam opisać co i jak i tyle, oni zawsze się muszą przyczepić :)

Dokładnie co kazali ci opisywac??

Oj Rudziara...to rzeczywiście troszkę dziwnie.....a nie robią obowiązkowych badań usg między 12-14 tygodniem ciązy??
A jakieś badania krwi?? Czy się ma toxoplazmoze, czy jakieś inne świństwo...przecież to jest niebezpieczne przy rozwoju płodu.....
Jak oni na to reagują??:confused:

ciezko mi bylo to wszytsko zrozumiec kiedy bylam w pierwszej ciazy... teraz staram sie o tym nie myslec....
to prawda pierwszy scan jest w 20 tygodniu drugi w 34 i to wszytsko... nawet jak raz wyladowalam na ostrym dyzurze ze skurczami w 25 tygodniu to nie zrobili USG tylko badali tetno dziecka....
pierwsze badanie krwi o ile pamietam jest w 14 albo 15 tygodniu:-:)-( i nic nie mozna z tym zrobic ...:-:)-(

Mirosia...dzisiaj jest chyba taki dzień...ja też od rana mam czarne myśli co do ciązy......:baffled:Strasznie się martwie...

A co do tego uczucia zimna w ciąży to własnmie wyczytałam w necie, ze może to być spowodowane niedoczynnością tarczycy co jest niebezpieczne dla rozwoju dziecka..np jego mózgu....:-(Normalnie się dzisiaj nakręcam!

Igi nie strasz mnie.

Ja badań też jeszcze nie robiłam, wizytę mam 18.08. To będzie 10 tydzień. To Usg to trochę przesada. W każdym kraju robi się pomiędzy 11 a 14 tygodniem. Nawet w książkach tak pisze. A badania też masz dopiero w 20 tygodniu:confused:

reklama

To rzeczywiście musisz długo czekać, eh ja jeszcze USG również nie miałam, dopiero za 3 tygodnie,doczekać się nie mogę. Ale tutaj z tego co wiem większość lekarzy robi badanie między 12-14 tc, wtedy mierzy się dokładnie dzidziusia czy jest wszystko w porządku.

dziękuje bardzo za wszystkie rady. Mam jeszcze pytanie co musiałaś opisywać w ZUS-ie ??

Nie pamiętam dokładnie, ale np czy są świadkowie, którzy widzieli, że byłam w pracy, czy nie jestem spokrewniona z pracodawcą i takie tam głupoty :)

Do góry