reklama
olka11135
Fanka BB :)
A w ogóle co wy myślicie? O tym , że poruszyłam z mężem temat in vitro po roku i 4 miechach nieudanych prób? Wg mnie to nie jest za szybko..... doradźcie, bo ja już naprawdę nie wiem czy mi odbija czy jestem normalna![]()
Wspomniałam tu o tym kiedyś, ale jest dużo nowych dziewczyn więc jeszcze raz.
Po 3 miesiącach naszych nieudanych starań o 3 ciąże, trafiłam totalnie przypadkiem na IG dziewczyn, która właśnie urodziła swoje bliźnięta po in vitro. Akurat robiła tzw. Q&A i padło tam pytanie czy czegoś żałuje w tej walce o macierzyństwo. Ona do in vitro podeszła po 6 latach strań, a też z tego co kojarzę to pierwsze próby nie były udane. W końcu przeniosła się do Czech - ogólnie nie znam wszystkich szczegółów.
No ale wracając do pytania - odpowiedź brzmiała, że jednie czego żałuję to tego że czekali te 6 lat. Że wierzyli, że uda się odpuścić, zmienić leczenie itp. Że tak naprawdę te 6 lat zmarnowali, stracili kasę.
Była tutaj też kiedyś z nami dziewczyna, która na moje - może warto się przebadać. Odpowiedziała dość niemiło coś w stylu: mam już jedno dziecko, 2 lata to nie tak długo, nie będziemy się spinać po co.
A przy badaniu nasienia wyszło 0 plemników - nic, kompletnie. Przy próbie in vitro bo to jedna szansa w takiej sytuacji wyszło - że komórki jajowe też wcale nie są najlepszej jakości (bo bez in vitro tak naprawdę tego nie wiemy, jakie są). I z tego co śledzę, to na razie się nie udało. A śledzę bo jak mama, chciałabym żeby każdej z was bez wyjątku się udało, żeby każda z was mogła doświadczyć tego czego pragnie.
Podsumowując - nie, uważam że jak są środki i chęci można szybko o tym rozmawiać. Gdybym nie miała dzieci. Na pewno nie starałabym się tak jak się staram. Już dawno zrobiłabym bardzo głęboką diagnostykę i spróbowała podejść do in vitro. Ale ja zawsze chciałam być mamą i wiem, że zrobiłabym wszystko by nią być - również zdecydowała się na adopcję, a tu nie ma na co czekać - bo po między dzieckiem, a rodzicem nie może być więcej niż 40 lat różnicy w dniu adopcji, a na niemowlę już 18 lat temu czekało się 3 lata (wiem, bo mam w najbliższej rodzinie taką sytuację). Teraz może się czekać dłużej, nie sądzie by krócej, bo jednak w Polsce nie oddaje się masowo dzieci przy porodzie, to jest jednak potępiane społecznie
anyżowa
Dobrze to słyszećAle myślę, że właśnie ogólna rozmowa żeby zorientować się z podejściem partnera i jego wizja to dobry moment![]()

anyżowa
Oooo życzę upojnego trzonowankaUuuu, ktoś wysikal pozytywnego owulaka, ktoś tu będzie trzonowal dziś i cały weekend i tym kimś jestem ja!![]()

Brownie1992
Moderator
Uuuu a ja też będę trzonować z owulakiem 0.1Uuuu, ktoś wysikal pozytywnego owulaka, ktoś tu będzie trzonowal dziś i cały weekend i tym kimś jestem ja!![]()

I co i co

Lauritaa
Moderator
Tez tak macie, ze przy wywoływaniu miesiączki dupkiem potem jest ona ze zdwojona siła? Jeżu masakra! Już czwarty dzień wylewam krew jak żołnierz na polu bitwyi to taki mocno ranny żołnierz
![]()
Ja zawsze po dupku mialam takie skąpe (ogolnie nie wiem co to jest mocna miesiączka)
Brownie1992
Moderator
Cieszyłabyś się jak głupia więc nie pie.rdol i na trzonWłaśnie wymyśliłam, że najwiekszym żartem, jaki los mi może zrobić z okazji prima aprilis, to cionsz z owulacji 1 kwietniato byłby primaaprilisowy cud
![]()

reklama
Bolilol
a czemu nie robisz? Tylko dlatego że czujesz okres, czy biel Cię dobije? Bo ja to pierwsze, to weź na sikaj dla mnieEjj a ja jeszcze okresu nie dostałamA miałam dzisiaj dostać
Ale nie robię testu, podbrzusze boli