reklama
olka11135
Fanka BB :)
A w ogóle co wy myślicie? O tym , że poruszyłam z mężem temat in vitro po roku i 4 miechach nieudanych prób? Wg mnie to nie jest za szybko..... doradźcie, bo ja już naprawdę nie wiem czy mi odbija czy jestem normalna
Wspomniałam tu o tym kiedyś, ale jest dużo nowych dziewczyn więc jeszcze raz.
Po 3 miesiącach naszych nieudanych starań o 3 ciąże, trafiłam totalnie przypadkiem na IG dziewczyn, która właśnie urodziła swoje bliźnięta po in vitro. Akurat robiła tzw. Q&A i padło tam pytanie czy czegoś żałuje w tej walce o macierzyństwo. Ona do in vitro podeszła po 6 latach strań, a też z tego co kojarzę to pierwsze próby nie były udane. W końcu przeniosła się do Czech - ogólnie nie znam wszystkich szczegółów.
No ale wracając do pytania - odpowiedź brzmiała, że jednie czego żałuję to tego że czekali te 6 lat. Że wierzyli, że uda się odpuścić, zmienić leczenie itp. Że tak naprawdę te 6 lat zmarnowali, stracili kasę.
Była tutaj też kiedyś z nami dziewczyna, która na moje - może warto się przebadać. Odpowiedziała dość niemiło coś w stylu: mam już jedno dziecko, 2 lata to nie tak długo, nie będziemy się spinać po co.
A przy badaniu nasienia wyszło 0 plemników - nic, kompletnie. Przy próbie in vitro bo to jedna szansa w takiej sytuacji wyszło - że komórki jajowe też wcale nie są najlepszej jakości (bo bez in vitro tak naprawdę tego nie wiemy, jakie są). I z tego co śledzę, to na razie się nie udało. A śledzę bo jak mama, chciałabym żeby każdej z was bez wyjątku się udało, żeby każda z was mogła doświadczyć tego czego pragnie.
Podsumowując - nie, uważam że jak są środki i chęci można szybko o tym rozmawiać. Gdybym nie miała dzieci. Na pewno nie starałabym się tak jak się staram. Już dawno zrobiłabym bardzo głęboką diagnostykę i spróbowała podejść do in vitro. Ale ja zawsze chciałam być mamą i wiem, że zrobiłabym wszystko by nią być - również zdecydowała się na adopcję, a tu nie ma na co czekać - bo po między dzieckiem, a rodzicem nie może być więcej niż 40 lat różnicy w dniu adopcji, a na niemowlę już 18 lat temu czekało się 3 lata (wiem, bo mam w najbliższej rodzinie taką sytuację). Teraz może się czekać dłużej, nie sądzie by krócej, bo jednak w Polsce nie oddaje się masowo dzieci przy porodzie, to jest jednak potępiane społecznie
anyżowa
Dobrze to słyszeć dzięki, bo czasem są takie chwilę zwątpienia, ale Wy dziewczyny dajecie wsparcie i zawsze macie trzeźwy umysłAle myślę, że właśnie ogólna rozmowa żeby zorientować się z podejściem partnera i jego wizja to dobry moment
anyżowa
Oooo życzę upojnego trzonowankaUuuu, ktoś wysikal pozytywnego owulaka, ktoś tu będzie trzonowal dziś i cały weekend i tym kimś jestem ja!
Brownie1992
Moderator
Uuuu a ja też będę trzonować z owulakiem 0.1Uuuu, ktoś wysikal pozytywnego owulaka, ktoś tu będzie trzonowal dziś i cały weekend i tym kimś jestem ja!
I co i co
Lauritaa
Moderator
Tez tak macie, ze przy wywoływaniu miesiączki dupkiem potem jest ona ze zdwojona siła? Jeżu masakra! Już czwarty dzień wylewam krew jak żołnierz na polu bitwy i to taki mocno ranny żołnierz
Ja zawsze po dupku mialam takie skąpe (ogolnie nie wiem co to jest mocna miesiączka)
Brownie1992
Moderator
Cieszyłabyś się jak głupia więc nie pie.rdol i na trzonWłaśnie wymyśliłam, że najwiekszym żartem, jaki los mi może zrobić z okazji prima aprilis, to cionsz z owulacji 1 kwietnia to byłby primaaprilisowy cud
reklama
Bolilol
a czemu nie robisz? Tylko dlatego że czujesz okres, czy biel Cię dobije? Bo ja to pierwsze, to weź na sikaj dla mnieEjj a ja jeszcze okresu nie dostałam A miałam dzisiaj dostać
Ale nie robię testu, podbrzusze boli