reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe prawilne kreski 🌷☀️

Aaaa i w ogóle ja nie chcę nikogo przekonywać. Ogólnie mnie to tak średnio interesuje co kto je i jak je.

Bardziej my cały czas chodzi o kwestię suplementów - chyba Polska jest w czołówce tych supli - większości krajów się ich nie bierze, w ogóle chyba całe prawo farmaceutyczne jest dużo bardziej restrykcyjne. Wiadomo są też minusy jak problem ze zbadaniem bety

I tak jak kocham @Owulacja tak totalnie nie zgadzam się z wydźwiękiem wpisu, że ktoś trafił do szpitala z przedwczesnym porodem bo nie brał supli. Nie od tego są przedwczesne porody. Jakby tak było tak by patologia ani w ciąże nie zachodziła, ani nie rodziła dzieci
Nie nie nie, to nie chodziło o to, że ta laska trafiła z podejrzeniem przez niebranie supli (to ja leżałam z zagrożeniem). Ja jej wypowiedź wpisałam jako ciekawostkę, bo ona jedzenie supli wiązała z dużą masą urodzeniową dziecka 😁

Też Cię kocham @olka11135 😘 ❤️

reklama
Hejka, jestem po wizycie u lekarza i okazuje się że mam wadę wrodzoną macicy, jutro idę na potwierdzenie czy to macica łukowata czy przegroda macicy (USG 3d/4d). Pytanie, czy ktoś z was stara się zajść w ciążę z taką wadą? Nie ukrywam że poczułam jakby mnie ktoś walnął jak to usłyszałam i generalnie jak byłam podłamana już wcześniej tak teraz jestem jeszcze bardziej
Hej, ja miałam błędną diagnozę macicy dwurożnej a okazało sie że to przegroda. Mogę więcej na priv napisać.

Ostatnia edycja:
Hejka, jestem po wizycie u lekarza i okazuje się że mam wadę wrodzoną macicy, jutro idę na potwierdzenie czy to macica łukowata czy przegroda macicy (USG 3d/4d). Pytanie, czy ktoś z was stara się zajść w ciążę z taką wadą? Nie ukrywam że poczułam jakby mnie ktoś walnął jak to usłyszałam i generalnie jak byłam podłamana już wcześniej tak teraz jestem jeszcze bardziej
Ja co prawda inna wada- macica dwurożna. Ale jeśli to macica łukowata to nie wpływa to na zachodzenie w ciążę i jej donoszenie. Gorzej jeśli jest przegroda- wtedy chyba trzeba usuwać przegrodę. 😉

Pytanie na ile się o tym mówi - bo mam wrażenie, że nadal po prostu temat jest zamiatany pod dywan.
Ja dopiero całkiem niedawno dowiedziałam się, że moja mama poroniła pod koniec '89
O moich babciach oficjalnie nic nie wiem ale biorąc pod uwagę to, że jedna miała konflikt krwi i po między pierwszą a drugą ciążą było 7 lat to obstawiam, że mogło być różnie. Druga dzieci miała mocno po 30stce, różnica to "tylko" 4 lata, ale nadal to chyba sporo jak na lata '60. Do tego drugie to skrajny, ledwo 1kg wcześniak (tzn. teraz to już całkiem spora babka ;) )

Prababcie to już w ogóle temat totalnie zamknięto odległy - jedna miała zaledwie 1 dziecko, moja mama coś mówiła, że tam były jakieś problemy, ale co i jak to nie wiem bo o tym się nie mówi, poza tym kto by w czasie powstania warszawskiego miał czas na seks i ciąże
Inna co prawda miała 4 dzieci, które udało mi się poznać, no ale podobno tych dzieci było dużo, dużo więcej ale umierały na tyle szybko, że ich siostra a moja babcia nawet nie była wstanie określić ich liczby
Kolejna też ma część dzieci na cmentarzu. Czwartej nie poznałam - więc i o liczbie dzieci nic nie wiem tzn. żyjących było 3, ale jako że mąż szybko trafił do obozu koncentracyjnego i tam zmarł to pewnie też nie bardzo potem były chęci by kolejne z kimś mieć

Ale wracając do roku 2023 - dopiero jak doświadczyłam ciąży pozamacicznej, zaczęłam się dowiadywać jaki to problem i jak wiele osób w moim otoczeniu doświadczyło straty
kurcze to moze rzeczywiscie zalezy od punktu widzenia :( w sumie o poronieniu tez wydaje mi sie ze dopiero niedawno zaczelo sie mowic by reszta kobiet wiedziala ze to sie niestety czesto zdarza i nie ma coe sie obwiniac

moja Babcia akurat miala 7 dzieci ale wiem ze tez mialo byc 8 i jedno zmarlo by porodzie. Ciagle mi sie wydaje ze jednak musialo byc latwiej bo akurat nie podejrzewam ze ktokolwiek sprawdzal owulacje a jednak moja Mama ma 2 dzieci choc wiem ze z moim ojcem biologicznym raczej nie ukladalo sie zbyt dobrze od poczatku ...

czasami serio mi sie wydaje ze te "Opowiesci podrecznej" to nie az taka fikcja 😑 albo po prostu pierwszy dzien cyklu wszedl za mocno 😅

Hej, ja miałam przez 2 lata błędna diagnoze macicy dwurożnej. W październiku 22 okazało się że to częściową przegrodą 24 mm, wlasnie na usg 3D 4D. Miałam operacje i macica teraz jest 3 razy większa.
Ja robiłam prywatnie, ale ten dr również robi te zabiegi na NFZ w Wawie od niedawna. Sam zabieg nic strasznego i naprawdę robią cuda tymi operacjami, mogę więcej na priv napisać.
o dobrze wiedzieć że można na NFZ, znając życie kilka tysięcy taki zabieg 😔 chciałbym się nie stresować przedwcześnie ale jakoś nie mogę, dobrze że z tym usg udało się sprawnie i szybki termin

Pytanie na ile się o tym mówi - bo mam wrażenie, że nadal po prostu temat jest zamiatany pod dywan.
Ja dopiero całkiem niedawno dowiedziałam się, że moja mama poroniła pod koniec '89
O moich babciach oficjalnie nic nie wiem ale biorąc pod uwagę to, że jedna miała konflikt krwi i po między pierwszą a drugą ciążą było 7 lat to obstawiam, że mogło być różnie. Druga dzieci miała mocno po 30stce, różnica to "tylko" 4 lata, ale nadal to chyba sporo jak na lata '60. Do tego drugie to skrajny, ledwo 1kg wcześniak (tzn. teraz to już całkiem spora babka ;) )

Prababcie to już w ogóle temat totalnie zamknięto odległy - jedna miała zaledwie 1 dziecko, moja mama coś mówiła, że tam były jakieś problemy, ale co i jak to nie wiem bo o tym się nie mówi, poza tym kto by w czasie powstania warszawskiego miał czas na seks i ciąże
Inna co prawda miała 4 dzieci, które udało mi się poznać, no ale podobno tych dzieci było dużo, dużo więcej ale umierały na tyle szybko, że ich siostra a moja babcia nawet nie była wstanie określić ich liczby
Kolejna też ma część dzieci na cmentarzu. Czwartej nie poznałam - więc i o liczbie dzieci nic nie wiem tzn. żyjących było 3, ale jako że mąż szybko trafił do obozu koncentracyjnego i tam zmarł to pewnie też nie bardzo potem były chęci by kolejne z kimś mieć

Ale wracając do roku 2023 - dopiero jak doświadczyłam ciąży pozamacicznej, zaczęłam się dowiadywać jaki to problem i jak wiele osób w moim otoczeniu doświadczyło straty
To fakt, temat tak odległy, że trudno dziś wiedzieć wszystko o problemach naszych matek i babć - u mnie podobnie i jedna i druga babcia miały dużo więcej ciąż niż zostało z nich dzieci. Po prostu nikt o tym nie mówi dziś po xx latach, ale były poronienia i martwe urodzenia i śmierci łóżeczkowe i to samo co dziś, tylko nikt nie badał przyczyn, a z tego co wiem to owulacje też liczyły nasze matki, bo na kalendarzyku małżeńskim żyły i niepłodność też była, bo mam co najmniej kilka cioć bez dzieci...
Nie załamuj się, medycyna dziś jest tak rozwinięta, że na pewno są w stanie ci pomóc, co najwyżej dzidziuś będzie z lekkim opóźnieniem przez to:)

Hej,
Moja pierwsza diagnoza dwa lata temu to wlasnie przegroda macicy. Miałam w tym kierunku robione badanie Sono-Hsg i niby potwierdzone, ze jakaś cienka przegroda jest. Po roku bezowocnych starań poszłam do lekarza z zamiarem usunięcia przegrody. Ten lekarz zrobił mi usg 3D i stwierdził, ze budowa macicy jest prawidłowa.
Nie wiem do końca który lekarz ma racje i czy mam tę przegrodę. Staramy się dwa lata i przyczyna niepłodności nie jest do końca znana.
Czytałam, ze przegroda nie przeszkadza w zajściu, lecz w donoszeniu ciąży. Aczkolwiek położne mówiły, że miały bardzo dużo kobiet z przegrodami, które bez komplikacji rodziły zdrowe dzieci.
Może nie martw się na zapas, zobaczysz co po badaniach wyjdzie i co lekarz zaproponuje, bo przegrodę można usunąć czy zmniejszyć.

Hej,
Moja pierwsza diagnoza dwa lata temu to wlasnie przegroda macicy. Miałam w tym kierunku robione badanie Sono-Hsg i niby potwierdzone, ze jakaś cienka przegroda jest. Po roku bezowocnych starań poszłam do lekarza z zamiarem usunięcia przegrody. Ten lekarz zrobił mi usg 3D i stwierdził, ze budowa macicy jest prawidłowa.
Nie wiem do końca który lekarz ma racje i czy mam tę przegrodę. Staramy się dwa lata i przyczyna niepłodności nie jest do końca znana.
Czytałam, ze przegroda nie przeszkadza w zajściu, lecz w donoszeniu ciąży. Aczkolwiek położne mówiły, że miały bardzo dużo kobiet z przegrodami, które bez komplikacji rodziły zdrowe dzieci.
Może nie martw się na zapas, zobaczysz co po badaniach wyjdzie i co lekarz zaproponuje, bo przegrodę można usunąć czy zmniejszyć.
A nie miałaś histeroskopii żeby potwierdzić lub wykluczyć wadę macicy?

A nie miałaś histeroskopii żeby potwierdzić lub wykluczyć wadę macicy?
Chciałam zrobić prywatnie histeroskopię w klinice leczenia niepłodności, lecz właśnie ten lekarz najpierw zrobił mi USG 3D i stwierdził, ze macica jest prawidłowa. Po tym badaniu histeroskopie odradził.
Uznałam, ze skoro ok to fajnie i więcej w tym kierunku nie działałam.
Hmm.. myślicie, żeby wrócić jeszcze do tego tematu?

reklama
Sprawdziłam, ze to było jednak badanie USG 4D + SIS. W tej ocenie macica prawidłowa.
Natomiast rok wcześniej w badaniu sono-hsg wyszła błoniasta przegroda, w najszerszym punkcie do 6mm.

Do góry