reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe prawilne kreski 🌷☀️

Jeszcze w temacie inseminacji i statystyk. Mi podali ze mamy przy naszych wynikach 10% szansy na sukces - i to jest dużo. Ogólnie to się kształtuje:
Starania naturalne (plus trzeba wliczyć czynnik wieku):
Przy jednorazowym stosunku nie przekracza 30 proc. 30 proc. to maksymalne prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przez płodną parę w najbardziej płodnym dniu cyklu, czyli dniu owulacji.
Inseminacja:
Według raportu Europejskiego Towarzystwa Rozrodu i Embriologii (ESHRE) z 2013 roku skuteczność inseminacji partnerskiej oraz małżeńskiej wynosi:

• 12% dla kobiet poniżej 40 roku życia,
  • powyżej 40 roku życia powodzenie zabiegu to 8%.
Zawsze to więcej niż 0% przy braku seksu w dniu owu :D i nadzieja, ze przetrwania plemniki 4 dniowe albo dzień po owu się uda :D

reklama
dokładnie, lepiej, żeby plemniki czekały na jajko niż je goniły 😎
Season 3 Swimming GIF by The Simpsons

a dlaczego uprawiacie seks w płodne a omijacie te dwa dni największej szansy?
No tak wychodzi… nasz naturalny cykl seksow w ostatnim czasie to 1-2 razy w tygodniu, maz nie daje rady częściej… często jest tak, ze jest chęć i potrzeba, a to początek płodnych, a za 2-3 dni nie wychodzi… wynik to z wielu przyczyn… :( i nie, nie mówią mężowi o owulacji, żeby nie było presji, nie wymuszam, dbam o to by było jak najabardziej komfortowo i na luzie plus obniżone parametry. Nie mam pomysłów co mogłabym jeszcze zrobić, żeby poprawić syt, ja już chyba nic więcej nie mogę zrobić i teraz mąż musi zadbać o te strefę

reklama
Do góry