reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

W innych krajach usg prenatalne to jedyne usg ktore jest w ciąży. W polsce mamy super i podglądamy malucha co wizytę;) w anglii zobaczyć lekarza w ciazy to oznaka ze jest na prawdę źle. Skąd oni wtedy wiedzą o ciążach biochemicznych...?
tak czy inaczej: pierwsze prenatalne to w zasadzie przezierność karku. Najważniejsze żeby ginekolog miał super dokładne usg bo sprzęt sprzętowi nierówny. Jesli wasz prowadzacy ma dobre- no to po tdmacie. Z krwii robić nie bede;) no chyba że usg nie pójdzie... Za to drugie prenatalne to juz inna historia. Mierzą dziecko od stóp do głów, sprawdzają serduszko w szczegolach. Widziałam roznice w 2prenatalnym u mojego gin a u takiego dedykowanego który tylko tym się zajmował w przyszpitalnej poradni za miliony monet. Sprawdzałam bo w pierwszym trymestrze chorowałam na polpasiec, wiele rzeczy moglo dolegać mojej córce😥 Na szczęście u nas nic z tego nie wynikło. Tak sobie myślę, że wiedząc to co wiem teraz, gdyby u mojego gin poszło ok to bym drugi raz tego superdokładnego nie robiła. Ale że jestem już matka-seniorka i nfz chciałby za to zapłacić to chyba się skuszę ;)
ja jak chodzilam na nfz to mialam tylko 4 usg w ciagu calej ciazy 🙈 i to nie na wizycie bo u mnie w miescie nigdzie nie maja w gabinecie sprzetu, tylko osobno sie musialam umawiac. Jesli ciaza nie jest zagrozona to jest jeszcze do przelkniecia ale jak sie zaczynaja problemy, albo trzeba kontrolowac czy z dzieckiem ok to juz te 4 usg to malo.

reklama
Ja mam dokładnie tak samo 😅 Wiecznie modlę się przed lodówką i robię remixy jedzeniowe. Jedno dnia miałam faza: chipsy, czereśnie, śledź z cebulką a na deser racuchy.. Mój mąż śmieje się pod nosem tylko 🤪
Ja również, a najgorsze jest to, że jak sobie uwidzę, że na coś mam ochotę to nie ma zmiłuj - muszę zjeść dokładnie to co chce. 😂 Wczoraj ogórki kiszone poprawiłam bitą śmietaną, sama nie wiem co mnie do tego podkusiło 👀

A masz może ektopię? Tzw. nadżerkę szyjki macicy 😉 Ja mam i podejrzewam, że to z tego miejsca było plamienie.
Ja na pierwszą wizytę idę dopiero w czwartek za tydzień, w 6+5, jajko zniosę, a myślałam, że tak dzielnie wytrzymam 😅
nic nie mow. Moja pierwsza wizyta jest 7+1🤦‍♀️ Co mną kierowało? Ale zato w poprzednich ciążach miałam 8+, chyba miałam nerwy że stali...
ja jak chodzilam na nfz to mialam tylko 4 usg w ciagu calej ciazy 🙈 i to nie na wizycie bo u mnie w miescie nigdzie nie maja w gabinecie sprzetu, tylko osobno sie musialam umawiac. Jesli ciaza nie jest zagrozona to jest jeszcze do przelkniecia ale jak sie zaczynaja problemy, albo trzeba kontrolowac czy z dzieckiem ok to juz te 4 usg to malo.
Właśnie dlatego niebawie się w polned. Tam osobna wizyta była u gin i osobna usg. Zwariować szło. Chodziłam prywatnie mimo że miałam pakiet medyczny. Teraz znalazłam lekarkę na nfz z zamiłowaniem do usg, przykazdej wizycie obowiązkowo. No to zobaczymy jak to jest prowadzić ciążę na nfz

Odebrałam dziś betę wynosi 3600 a we wtorek była 1790 więc równo się podwoiła chociaż ciągle mnie to nurtuje czy aby nie zbyt mało bo przy córce to w tym czasie była x3-4 więc mega szybko szła do góry🤔 W poniedziałek mam wizytę u lekarza więc będę już coś wiedzieć. Jeśli ktoś taką listę wizyt prowadzi to proszę i mnie na nią wpisać.

Dziewczyny jestem po wizycie! Dziękuję za Wasze kciuki❤️ bardzo się przydały!
Z ciążą wszystko w porządku, mamy serduszko❤️ a mój kropek mierzy 1.23cm🥰 termin wg usg przesunął się na 4 marca, więc 3 dni później niż z OM 🙂 jestem więc teraz 7+3. Lekarz jak na nfz całkiem spoko (pierwszy raz ktoś mi badał piersi w ciąży- tak w poprzedniej ciąży lekarz prowadzcy olał temat.) Kazał mi zakończyć karmienie w trybie pilnym, nie wiem jak moja Anielka na to zareaguje, że był cyc i nie ma 🙄.
Jedyne co mnie zirytowało to, że włączył mi serduszko a nie powinno się, nie zapytał mnie o zdanie tylko se włączył i zapytał czy słyszę😒
Wysępiłam też skierowanie na prenatalne więc nie będę płacić. Przepisał mi również luteine dopochwowo - bierze któraś z Was?
A tu mój dzielny kropek 🥰❤️❤️

Załączniki

• 20230720_124359.jpg
    20230720_124359.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 84
reklama
Odebrałam dziś betę wynosi 3600 a we wtorek była 1790 więc równo się podwoiła chociaż ciągle mnie to nurtuje czy aby nie zbyt mało bo przy córce to w tym czasie była x3-4 więc mega szybko szła do góry🤔 W poniedziałek mam wizytę u lekarza więc będę już coś wiedzieć. Jeśli ktoś taką listę wizyt prowadzi to proszę i mnie na nią wpisać.
Według mnie bardzo dobry przyrost i nie masz absolutnie powodów do zmartwień 😌☺️ słyszałam, że przy chłopcach beta ma troszkę mniejsze przyrosty, może się sprawdzi? 😅
Wpisałam wizytę ❤️

Do góry