reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Musisz sama zdecydować co będzie dla Was najlepsze 😘
Jeżeli ktoś o siebie dba w rozumieniu - nie pije nie pali i nie przyjmuje narkotyków w ciąży czyli świadomie nie naraża swojego dziecka na choroby, to nie ma wpływu na to czy dziecko będzie zdrowe czy nie.
Wiele chorób wykrytych na wczesnym etapie daje szanse na wyleczenie, są wady narządów które się operuje, często w łonie matki, wiedza daje możliwości wyleczenia a jeżeli nawet nie to przepracowania tego i przygotowania się odpowiednio często z psychologiem.
Kilkanaście lat temu nie było takich możliwości, dzisiejsza medycyna je daje a niewiedza da Ci spokój? Musisz sobie odpowiedzieć 😘 mi by nie dała, bałabym się tak samo ☺️
mądrze powiedziane, mam to samo podejście. Zawsze sobie myślę, że to jak z dentystą. Ja jestem z tych co wolą chodzić 2 razy w roku na kontrolę i ewentualnie leczyć małe dziurki, niż żyć w niewiedzy i potem mieć leczenie kanałowe, albo rwanie zęba.

reklama
mądrze powiedziane, mam to samo podejście. Zawsze sobie myślę, że to jak z dentystą. Ja jestem z tych co wolą chodzić 2 razy w roku na kontrolę i ewentualnie leczyć małe dziurki, niż żyć w niewiedzy i potem mieć leczenie kanałowe, albo rwanie zęba.
Ohh uwielbiam dentystę ☺️ serio. Teraz znowu będę czekać na kontrolę aż mi mdłości trochę przestaną doskwierać.

Też mam właśnie pakiet Luxmed z pracy tylko ze ten standardowy. Orientujesz się może co nam przysługuje na ten pakiet oprócz wizyty? ☺️
Ja też mam ten standardowy. Na pewno wiekszość badań krwi toxo, różyczka, HIV, kiła + te wszystkie podstawowe, krzywa cukrowa. Przysługuje Ci badanie prenatalne, ale bardzo mało placówek ma do tego sprzęt i z terminami słabo, więc jak masz skierowanie na USG, to dzwonisz na infolinię oni wyszukują Ci termin u nich, jak nie ma to wystawiają Ci podzlecenie do placówki współpracującej i jak tam jest termin to wtedy się tam umawiasz, a jak nie, to znowu kontakt z infolinią i wtedy wstawiają Ci zgodę na zwrot kosztów. Czyli umawiasz się prywatnie na prenatalne, bierzesz fakturę imienną, wysyłasz im ją i zwracają Ci kasę, ale to jest tylko na USG (I, II i III trymestru), a test Papppa z krwi, to już musisz we własnym zakresie zrobić. Ja wczoraj właśnie dzwoniłam i idę prywatnie, bo nie bylo nigdzie terminów. Myślę, że warto chodzić i do Lux i prywatnie, bo badania masz darmowe, a to i tak jest duży koszt, który Ci odchodzi.
Musi być dobrze
Podobny awatar, taki sam termin wizyty ciekawe czy coś jeszcze podobnego nam się przytrafi 😝
Przypadek? Nie sądzę 😁 A który u Ciebie jest tc?

Ja też mam ten standardowy. Na pewno wiekszość badań krwi toxo, różyczka, HIV, kiła + te wszystkie podstawowe, krzywa cukrowa. Przysługuje Ci badanie prenatalne, ale bardzo mało placówek ma do tego sprzęt i z terminami słabo, więc jak masz skierowanie na USG, to dzwonisz na infolinię oni wyszukują Ci termin u nich, jak nie ma to wystawiają Ci podzlecenie do placówki współpracującej i jak tam jest termin to wtedy się tam umawiasz, a jak nie, to znowu kontakt z infolinią i wtedy wstawiają Ci zgodę na zwrot kosztów. Czyli umawiasz się prywatnie na prenatalne, bierzesz fakturę imienną, wysyłasz im ją i zwracają Ci kasę, ale to jest tylko na USG (I, II i III trymestru), a test Papppa z krwi, to już musisz we własnym zakresie zrobić. Ja wczoraj właśnie dzwoniłam i idę prywatnie, bo nie bylo nigdzie terminów. Myślę, że warto chodzić i do Lux i prywatnie, bo badania masz darmowe, a to i tak jest duży koszt, który Ci odchodzi.

Dobrze wiedzieć, bo nie świadoma umawiałam się specjalnie na wizytę na NFZ właśnie żeby te badania toxo różyczka itp mieć za darmo. Dziękuje ☺️

czekam na wieści od Ciebie.
Ja po usg. Dzidziuch zdrowy 5,5 cm
Ale czad. Super mau
Dziewczyny wszystko dobrze na ten moment, była kolejka i weszłam później.
Płeć dopiero za tydzień z krwi z sanco bo na chwile obecna to spekulacje wiec nie chce zapeszać :)
Zobaczymy za tydzień.
Kamień z serca 🙈
Dzidziuś rośnie jak na drożdżach ma 5,5 cm, termin wg usg na 1.03 (12+1) a wg miesiączki na 5.03 wiec co badanie to coraz większa różnica i za chwile wpadnę w luty 😂
Maluch jest bardzo ruchliwy, już drugi lekarz mi to mówił, chyba w ogóle nie spi 😂
Ściskam Was wszystkie i szczerze współczuje tym które są przed prenatalnym bo dla mnie to był ogromny stres 😞 mam nadzieje ze lepiej sobie radzicie ze stresem niż ja 😘
Świetne wieści. Dziś jak wiadać sporo badań.
Tak naprawdę jeżeli masz regularne miesiączki to lekarz i tak będzie sie raczej sugerował terminem z @
Czyli jednak termin terminem a data porodu i tak może być inna.

Swoją drogą znacie przypadek żeby dziecię urodziło się zgodnie z terminem co do dnia ?
[/QUOTE]
Mój pierwszy urodził się 3 tyg po wyznaczonym terminie
a drugi idealnie pośrodku między terminem z owu a z usg ( termin miedzy 8 a 15 on urodzony 12)

Co do badań w standardzie każda ciężarna ma usg prenatalne i mi w 2 ciążach to wystarczyło. Ale ja jestem z tych niepoprawnych optymistek, która nawet nie zakłada i nie bierze pod uwagę, że coś może być nie tak. Nie zamartwiałam sie w tych 2 ciążach bo nie było czym. Musiało być dobrze i było.
Teraz dochodzi mi test pappa i w tej ciąży mi o wiele trudniej psychicznie. Nie wiem czy to kwestia tego, ze jestem starsza (35) i jednak mam jakieś obawy? Czy zwyczajnie tą ciąże tak przechodzę. Niemniej jednak szczerze to się zastanawiam czy w ogóle tą pappe robic?

No u mnie jest ciężki temat ... Jutro się dowiem z USG jaki TC i TP bo miałam przez 2 miesiące dużo stresów, dużo ciężkich sytuacji które mnie rozregulowały i dodatkowo nie pamiętam kiedy miałam OM 🙈 ciąża jestem dla mnie spełnionym marzeniem bo zawsze chciałam 3 dzieci ... Tylko planowałam w innym terminie i chciałam mieć to zaplanowane ale los i życie zrobimyi niespodziankę 🥰

Musisz sama zdecydować co będzie dla Was najlepsze 😘
Jeżeli ktoś o siebie dba w rozumieniu - nie pije nie pali i nie przyjmuje narkotyków w ciąży czyli świadomie nie naraża swojego dziecka na choroby, to nie ma wpływu na to czy dziecko będzie zdrowe czy nie.
Wiele chorób wykrytych na wczesnym etapie daje szanse na wyleczenie, są wady narządów które się operuje, często w łonie matki, wiedza daje możliwości wyleczenia a jeżeli nawet nie to przepracowania tego i przygotowania się odpowiednio często z psychologiem.
Kilkanaście lat temu nie było takich możliwości, dzisiejsza medycyna je daje a niewiedza da Ci spokój? Musisz sobie odpowiedzieć 😘 mi by nie dała, bałabym się tak samo ☺️
Nie no jasne masz rację, mój partner tez jest za. Muszę się tylko bardziej zgłębić w temat jak to tutaj w Angli wyglada. Dziękuję 🥰

reklama
Nie no jasne masz rację, mój partner tez jest za. Muszę się tylko bardziej zgłębić w temat jak to tutaj w Angli wyglada. Dziękuję 🥰
w Anglii masz test pappa za darmo, jeżeli jest coś nie tak to kieruja Cię dalej :)

Super, dużo dzisiaj dobrych wiadomości 🥰
W ogóle co do terminu - zaczęłam się zastanawiać. Czy jeżeli moja mama urodziła mnie w 7 miesiacu ciaży, to czy jest szansa, że ja też urodzę? 🤔 Co prawda mama paliła cała ciażę (kiedyś odradzali rzucanie) i wiek 35+, ale jestem ciekawa czy to ma jakiś wpływ na moja ciażę.

Do góry