reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2023

w Anglii masz test pappa za darmo, jeżeli jest coś nie tak to kieruja Cię dalej :)

Super, dużo dzisiaj dobrych wiadomości 🥰
W ogóle co do terminu - zaczęłam się zastanawiać. Czy jeżeli moja mama urodziła mnie w 7 miesiacu ciaży, to czy jest szansa, że ja też urodzę? 🤔 Co prawda mama paliła cała ciażę (kiedyś odradzali rzucanie) i wiek 35+, ale jestem ciekawa czy to ma jakiś wpływ na moja ciażę.
Dzięki za info 🥰, czekam tylko az sie zarejestruje do lekarza bo się akurat przeprowadziliśmy i nie chce robić zamieszania z adresem. Jak byłam teraz prywatnie na 1 USG to dostalam jakieś ulotki o tych badaniach NIPT z krwi i się zaczelam zastanawiać. To myslisz że lepiej poczekać na te prenatalne z NHS? I jak cos wyjdzie nie tak to wtedy ewentualnie?

reklama
Dzięki za info 🥰, czekam tylko az sie zarejestruje do lekarza bo się akurat przeprowadziliśmy i nie chce robić zamieszania z adresem. Jak byłam teraz prywatnie na 1 USG to dostalam jakieś ulotki o tych badaniach NIPT z krwi i się zaczelam zastanawiać. To myslisz że lepiej poczekać na te prenatalne z NHS? I jak cos wyjdzie nie tak to wtedy ewentualnie?
to Twoja pierwsza ciaza w Anglii?
Wiesz co, z doswiadczenia mojego i znajomych zarejestruj sie jak najszybciej. Pewnie zalezy od lokalizacji, ale mojej znajomej nie zrobili usg w 12 tygodniu, bo sie nie wyrobili i tylko zrobili badania krwi. A wszystko zreszta strasznie slamazarnie tu idzie.
O NIPT nie wiem nic, ale ja mam w planach zrobic tylko te z NHS, bo sa rzekomo dosc dokladne 🙂 W ktorym jestes tygodniu?

Ja na wizyte pierwsza u midwife, u ktorej ustalaja ten 12 weeks scan i robia wywiad, czekalam prawie miesiac…

to Twoja pierwsza ciaza w Anglii?
Wiesz co, z doswiadczenia mojego i znajomych zarejestruj sie jak najszybciej. Pewnie zalezy od lokalizacji, ale mojej znajomej nie zrobili usg w 12 tygodniu, bo sie nie wyrobili i tylko zrobili badania krwi. A wszystko zreszta strasznie slamazarnie tu idzie.
O NIPT nie wiem nic, ale ja mam w planach zrobic tylko te z NHS, bo sa rzekomo dosc dokladne 🙂 W ktorym jestes tygodniu?
Druga ale 1 niestety straciłam ☹️. Jutro powinnam być już u nowego GP to się odrazu zarejestruje. To prawda że tu wszystko jest w wolnym tępię ale czasem chyba trzeba narobić hałasu. Jak zaczelam krwawić w ostatniej ciąży to już na następny dzień do szpitala na USG wzieli. Teraz takie czasy że się trzeba upominać o wszytko 😒 8 tydzień dopiero zaczelam więc mam nadzieję że jest jeszcze czas. Super że jest tu jeszcze ktoś z UK 😊

Też mam właśnie pakiet Luxmed z pracy tylko ze ten standardowy. Orientujesz się może co nam przysługuje na ten pakiet oprócz wizyty? ☺️
Ja w sumie też w luxmed póki co prowadzę ciążę, ale w sumie nie mam pojęcia co się mieści w skład pakietu ;D

A czy chodzicie gdzieś jeszcze dodatkowo oprócz np luxmedu? Na NFZ?

Cześć dziewczyny! Widzę, że wczoraj dużo rozmawiałyście o badaniach prenatalnych. Ja usg+pappe mam dopiero 19.09, ale 26.08 będę miała nifty pro - będę wtedy w 10+1. Dziewczyny, które robiły już nifty lub sanco, w którym tyg i dniu ciąży byłyście w momencie oddawania krwi?
Ja byłam wczoraj w 11+1 :) w poprzedniej ciąży robiłam w 10+2 i frakcja płodowa była już na poziomie ponad 9% , więc idealnie 🙂

Ja w sumie też w luxmed póki co prowadzę ciążę, ale w sumie nie mam pojęcia co się mieści w skład pakietu ;D

A czy chodzicie gdzieś jeszcze dodatkowo oprócz np luxmedu? Na NFZ?
Ja tez chodzę prywatne ☺️ Jeden raz poszłam na NFZ i uznałam, ze będę tylko chodzić prywatnie, bo jeden lekarz mówi jedno drugi drugie i później nie wiem którego słuchać 🙈

reklama
Co do badań w standardzie każda ciężarna ma usg prenatalne i mi w 2 ciążach to wystarczyło. Ale ja jestem z tych niepoprawnych optymistek, która nawet nie zakłada i nie bierze pod uwagę, że coś może być nie tak. Nie zamartwiałam sie w tych 2 ciążach bo nie było czym. Musiało być dobrze i było.
Teraz dochodzi mi test pappa i w tej ciąży mi o wiele trudniej psychicznie. Nie wiem czy to kwestia tego, ze jestem starsza (35) i jednak mam jakieś obawy? Czy zwyczajnie tą ciąże tak przechodzę. Niemniej jednak szczerze to się zastanawiam czy w ogóle tą pappe robic?
Jeśli mieszkasz w Polsce to dla kobiet powyżej 35 roku życia badanie prenatalne czyli usg+pappa jest za darmo. Więc zdecydowanie lepiej zrobić. Nawet jeśli nie chcesz przywiązywać wagi do wyniku krwi, to chociaż lekarz zrobi dokładne pomiary na usg :) Zrobisz jak zechcesz, ale uważam, że lepiej zrobić :)

Do góry