reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Hej!
Dziewczyny, widzę że pojawił się temat badania piersi. Chciałam Was uczulić, nawet dziewczyny jeszcze przed 30tka, pamiętajcie o badaniu, też samobadaniu, proście na wizytach o usg piersi chociaż raz w roku. Wiem, że często u ginekologa się o tym nie myśli, ale kontrola tego tematu jest bardzo ważna.
Jak kiedyś zaniedbałam i nie robiłam dłuższy czas to od mojego lekarza po badaniu padły słowa że gdybym była w tej "pechowej" grupie kobiet to moglibyśmy się już nie spotkać na tej wizycie. Także pamiętajcie!

reklama
Hej!
Dziewczyny, widzę że pojawił się temat badania piersi. Chciałam Was uczulić, nawet dziewczyny jeszcze przed 30tka, pamiętajcie o badaniu, też samobadaniu, proście na wizytach o usg piersi chociaż raz w roku. Wiem, że często u ginekologa się o tym nie myśli, ale kontrola tego tematu jest bardzo ważna.
Jak kiedyś zaniedbałam i nie robiłam dłuższy czas to od mojego lekarza po badaniu padły słowa że gdybym była w tej "pechowej" grupie kobiet to moglibyśmy się już nie spotkać na tej wizycie. Także pamiętajcie!
tak! I ani ciąża ani karmienie nie minimalizują ryzyka, wręcz przeciwnie. Powinnysmy zrobić usg przed ciąża, w trakcie ciąży i w trakcie karmienia/po porodzie :) z uwagi na zmieniona budowę często ta czujność jest uśpiona a coś może się już tlić

Hej!
oj to prawda! Wczoraj mój gin jak byłam u niego na wizycie powiedział że tego dnia wykonał aż 3 biopsje u młodych kobiet (23 lata, 25 lat i 28 lat). Także badajmy się 💪

Hej!
To prawda, ja o ile miałam raz na jakiś czas palpacyjne badanie piersi tak USG nigdy. Wstyd się przyznać, ale mi żaden lekarz tego nie zasugerował, a sama na to nie wpadłam. Tak samo pamiętajcie o cytologii, mi ona uratowała tyłek, dosłownie ;)

Hej!
Hej, a takie normalne badanie piersi z USG robi ginekolog? Przyznam szczerze, że kiedyś idąc prywatnie pytali czy zbadać piersi, teraz jak zapytala czy zbada piersi powiedziala, że oni tego nie robią już, trzeba się osobno zapisać...

Hej, a takie normalne badanie piersi z USG robi ginekolog? Przyznam szczerze, że kiedyś idąc prywatnie pytali czy zbadać piersi, teraz jak zapytala czy zbada piersi powiedziala, że oni tego nie robią już, trzeba się osobno zapisać...
Mój poprzedni ginekolog akurat robił piersi, węzły chłonne i nawet tarczycę. Teraz chodzę do innego i on nie robi więc zapisuję się osobno 🤷‍♀️ Pewnie zależy od lakarza

To prawda, ja o ile miałam raz na jakiś czas palpacyjne badanie piersi tak USG nigdy. Wstyd się przyznać, ale mi żaden lekarz tego nie zasugerował, a sama na to nie wpadłam. Tak samo pamiętajcie o cytologii, mi ona uratowała tyłek, dosłownie ;)
to żaden wstyd! Nie każdy musi wszystko wiedzieć :) ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie i właśnie wlaczylyscie mi zapalnik!!!! 🤣 pracuje w takim miejscu, ze ciagle tylko chodzę i mówię ludziom co badać, jak badać, gdzie badać, także sorry not sorry 🤣 takie zboczenie ;)
najlepiej robić w miejscu, gdzie będzie lekarz radiolog :) na NFZ musi być skierowanie, ale prywatnie to koszt ok 100 zł, a uwierzcie, ze chorują dziewczyny po 17 lat…

reklama
Zmotywowałyście mnie. W październiku pójdę na USG bo już ponad rok się nie badałam.
Mnie również zmotywowały Wasze wypowiedzi i po wakacjach pójdę na USG tym bardziej, że nasze piersi cały czas się teraz zmieniają, rosną, puchną i stają się pełne, zmian hormonalnych mnóstwo, a w końcu mamy dla kogo żyć, nikt nie chce zostawić małej istotki samej

Do góry