reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2023

Ja na wychowawczym do października. Też nie zamierzam przerywać i też po urlopie nie wracam.

Ja jestem do końca roku na wychowawczym. Teoretycznie można przerwać wychowawczy i isc na L4 ale Zusowi brakuje hajsu i wszczyna postępowania o wyłudzenie zasiłku. Podziękuję za taki stres. Przejdę się w sierpniu do radcy prawnego.

Wezmę L4 od stycznia, bo pewnie dolegliwości będzie masa plus szalejący covid.
Prace chcę zmienić odkad zaszłam w pierwszą ciążę nie mam z nikim kontaktu. Nic mnie tam nie trzyma.
Ale wiecie, że można przerwać urlop wychowawczy w każdym czasie - za zgodą pracodawcy, a po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy - najpóźniej 30 dni po poinformowaniu go o zamiarze powrotu. Czyli jak się pracodawca zgodzi to możecie przerwać od razu wychowawczy, a jak nie zgadza się na powrót od razu to po 30 dniach powrót. No i w pierwszym dniu "powrotu" można już iść na zwolnienie (jeżeli są oczywiście wskazania) - płatne 100%.

reklama
Hej :) dziś byłam na badaniach mocz, pelna morfologia, tsh i glukoza na czczo. Glukoza 86 (70-92) TSH 1.17 (0,009-3,18) w morfologi wyszło mi poniżej normy RDW-CV i eozynofile. Nieznacznie poniżej normy no ale… miała która z was tak? Coś to może oznaczać? Dziś 5+6 Beta 23 877, sprawdzałam w kalkulatorze przyrostu od ostatniego razu to ładnie w normie idzie do góry. W poniedziałek na wizytę na usg, ma być już serduszko ❤️ ale stresuje się bardzo. Brak objawów. Czuje się jak gdyby nigdy nic. Jedyne co to podbrzusze czasami czuje i troszkę bardziej senne.

Oby to jednak tylko myly mylne odczucia. Wizyta w następny czwartek. Teoretycznie mogłabym iść dziś do mojego giną prywatnie ale nie chce u niego ciąży już prowadzić . Zaczekam ten tydzień.

Farbujecie włosy? Mój odrost już błaga o farbę. Ale boję się czy nie zaszkodze fasolce.
Ja od 2 lat hennuję 😅 W pierwszej ciąży normalnie się farbowałam u fryzjera, tylko nie rozjaśniałam, bo zapach mnie przyprawiał o mdłości.

Ale wiecie, że można przerwać urlop wychowawczy w każdym czasie - za zgodą pracodawcy, a po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy - najpóźniej 30 dni po poinformowaniu go o zamiarze powrotu. Czyli jak się pracodawca zgodzi to możecie przerwać od razu wychowawczy, a jak nie zgadza się na powrót od razu to po 30 dniach powrót. No i w pierwszym dniu "powrotu" można już iść na zwolnienie (jeżeli są oczywiście wskazania) - płatne 100%.
Tak ale teraz ZUS wszczyna przy takim schemacie postępowanie o wyłudzenie zasiłku

Jest henna blond? Czy tylko ciemniejsze kolory? Nigdy nie hennowalam a słyszałam że to wzmacnia i odzywia włosy
Nie ma 😒
Nawet jak na jakieś hennie pisze blond to i tak nie wyjdzie. Henna jest ruda, indygo granatowe a cassia teoretycznie bezbarwna ale barwi. Polecam bloga i fb miksologia

Oby to jednak tylko myly mylne odczucia. Wizyta w następny czwartek. Teoretycznie mogłabym iść dziś do mojego giną prywatnie ale nie chce u niego ciąży już prowadzić . Zaczekam ten tydzień.

Farbujecie włosy? Mój odrost już błaga o farbę. Ale boję się czy nie zaszkodze fasolce.

Ja hennuje. Ale to są tak nieziemskie zapachy ,że 🤮 murowany. Moje włosy wołają o ogarnięcie .

Niby mozna farbować w ciąży 😊.
Ja też henna, planuję zrobić jutro, jak na razie wspomnienie zapachu nie przyprawia mnie o mdłości, więc myślę, że będzie spoko. Szczerze zapach henny odpowiada mi dużo bardziej niż amoniak ze zwykłej farby.
A co do farbowania własnie farbą czytałam, że jeśli robi się to raz na jakiś czas to nie powinien być problem. Gorzej jak ktoś jest fryzjerką i siedzi w tym smrodzie przez 8h dziennie.
Dla bezpieczeństwa można jeszcze zadbać o przewiew, a jeżeli u fryzjera to powiedzieć o ciąży, może jakąś lżejszą farbę dobierze. No i kolor może wyjść inny. Mi wychodził jaśniejszy.
Henną jeszcze w ciąży nie robiłam, mam nadzieję, że nie wyjdą zielone 🤪

reklama
Ja też henna, planuję zrobić jutro, jak na razie wspomnienie zapachu nie przyprawia mnie o mdłości, więc myślę, że będzie spoko. Szczerze zapach henny odpowiada mi dużo bardziej niż amoniak ze zwykłej farby.
A co do farbowania własnie farbą czytałam, że jeśli robi się to raz na jakiś czas to nie powinien być problem. Gorzej jak ktoś jest fryzjerką i siedzi w tym smrodzie przez 8h dziennie.
Dla bezpieczeństwa można jeszcze zadbać o przewiew, a jeżeli u fryzjera to powiedzieć o ciąży, może jakąś lżejszą farbę dobierze. No i kolor może wyjść inny. Mi wychodził jaśniejszy.
Henną jeszcze w ciąży nie robiłam, mam nadzieję, że nie wyjdą zielone 🤪
Hehe myślę, że jak dobra henna to będzie na pewno ok 😄.
Ja nie lubię tego zapachu trawy 😄.

Do góry