reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

My chyba powiemy dopiero po wynikach nipt.
ja też miałam taki plan, ale w związku z tym że rokowania u mnie są zle, to chyba powiem dzis w pracy jednej Koleżance z którą wymiennie prowadzimyw różne tematy że może być taka sytuacja że w przeciągu najbliższych 2ch tygodni zniknę na jakieś kilka dni, bo u nas kadrowo ciężko i żeby po prostu była na to przygotowana, że nie wiem jak to się wszystko potoczy i nie wiem czy nie wyląduje w szpitalu 😔

reklama
ja też miałam taki plan, ale w związku z tym że rokowania u mnie są zle, to chyba powiem dzis w pracy jednej Koleżance z którą wymiennie prowadzimyw różne tematy że może być taka sytuacja że w przeciągu najbliższych 2ch tygodni zniknę na jakieś kilka dni, bo u nas kadrowo ciężko i żeby po prostu była na to przygotowana, że nie wiem jak to się wszystko potoczy i nie wiem czy nie wyląduje w szpitalu 😔
a tak poza tym to wie tylko 2ch kolegów mojego partnera. Bo ja mam forum tutaj zeby sie wygadać a on biedny kisił to w sobie. Takze wiedza narazie tylko 2 osoby poza nami.

Dziewczyny może ktoras tez tak ma jak ja bo ja się zastanawiam czy ze mną jest coś nie tak 😶
Czytam Wasze posty i zazwyczaj jest tak, ze mdli Was od zapachów albo w ogóle macie mdłości tak o.
A ja mam tak, ze jak jestem głodna to mnie mdli, jak zjem to tez mnie mdli. Właśnie zjadłam kanapkę z kurczakiem i warzywami i strasznie się czuje.. tak jest od samego początku jak jeszcze nie wiedziałam, ze jestem w ciąży a już w niej byłam. Fatalnie się czuje jak coś zjem..

A co do aplikacji to ja używam P.C i ciąża+ ale w każdej pokazuje mi ze jestem jakoś 7 tygodniu a z usg 6+4 i nie wiem jak mam to wpisać. I taka ciekawostka z usg wychodzi cos takiego a jak patrze na kalendarzyk to wychodzi zapłodnienie bez seksu bo w tych dniach i przed nic nie było 😂wiec ja nie wiem jak na to patrzeć 😂

Pisaliście tez o porodach, ja się zaczęłam bać po Waszych wpisach bo nawet przed o tym nie myślałam! Serio! 😂 ale ja to jestem panikara i płaczka (niezłe bym mogła na tym zarabiać!)

Dzieczyny.. a co myślicie o długim urlopie w ciepłym miejscu w pierwszym trymestrze (jeszcze przed badaniami prenatalnymi)? Bardzo chciałbym pojechać, ale jednak stresuje mnie to że będę bez opieki lekarza. Przez wyjazd miałabym też przerwę z wizytą u lekarza - 5 tygodni.
Wiem że to może dziwne pytanie.. ale jest to moja pierwsza ciąża i bardzo mnie to wszystko stresuje.
o, ja się chętnie tez dowiem czegoś na ten temat!
Czeka mnie lot 14.08 i w sumie nie wiem czy powinnam..

Dzieczyny.. a co myślicie o długim urlopie w ciepłym miejscu w pierwszym trymestrze (jeszcze przed badaniami prenatalnymi)? Bardzo chciałbym pojechać, ale jednak stresuje mnie to że będę bez opieki lekarza. Przez wyjazd miałabym też przerwę z wizytą u lekarza - 5 tygodni.
Wiem że to może dziwne pytanie.. ale jest to moja pierwsza ciąża i bardzo mnie to wszystko stresuje.
Ja planuje wyjazd ok 14 tygodnia.
Dwa lata temu moja przyjaciółka będąc w Grecji zaczela krawiac (I trymestr). Pojechali do szpitala, nie mogli z nikim dogadać się po angielsku, musieli używać translatora. Mimo, ze nie zgodziła się na badanie dopochwowe to i tak jej zrobiono. Nie chce oczywiście Cię straszyć, bo może wydarzyć się coś w późniejszej ciąży, ale to ryzyko jednak spada. Jeżeli masz możliwość może warto zaczekać?
Jako ciekawostkę powiem Wam, ze jej sytuacja była przedziwna :) po powrocie z wakacji znowu miała krwawienie, pojechali do szpitala, dostała informacje, ze poroniła i został wykonany zabieg łyżeczkowania. Spotkałam się z nią jakieś 2-3 tyg później, powiedziała ze wydaje jej się ze jest w ciąży. Pare dni później zrobiła test - pozytywny. Lekarz na podstawie obrazu usg stwierdził ze to musi być ta pierwsza ciąża, ale nie jest w stanie wyjaśnić co się stało, być może zarodek był gdzieś schowany i lekarz przeoczył go przy zabiegu. W kwietniu ubiegłego roku urodziła zdrowa dziewczynkę :)

Ale tak patrzę, ze chyba mam najpóźniej umówiona pierwsza wizytę? 🥹 może powinnam przyspieszyć ją… jeszcze 12 dni 😩 8 sierpnia powinnam być na początku 7 tygodnia, myślicie ze próbować wcześniej?
Ja swoją pierwszą wizytę miałam 6+5 i cieszę się że nie byłam wcześniej, bo widziałam już serduszko 🥰🥰🥰

Przykro mi, że Cię to spotyka 💔
Ja też jestem po starcie i dlatego nie chcę na razie dzielić się informacją o ciąży, wiem że na późniejszym etapie tez wiele się może wydarzyć ale liczę że badaniach poczuję większy spokój

Masz racje w sumie… chciałam isc dzisiaj na betę, ale jak obudziłam się to odpuściłam, żeby nie nakręcać się w żadną stronę. Zrobię pewnie raz w przyszłym tygodniu 🙊
Najgorsze jest to, ze tak ciężko skupić się w pracy. Zaczynam coś robić i zaraz w głowie pojawiają się jakieś ciążowe wątki.
Btw długo planujecie pracować? Czy dość szybko chcecie iść na zwolnienie? Oczywiście poza stanem zdrowia, zagrożeniami i zaleceniami lekarza. Przy założeniu, ze z ciąża wszystko jest ok :)
ja chciałabym pracować chyba mimo wszystko jak najdłużej. Oczywiście zależy to od tego jak będę się czuła i jak będzie przebiegała ciąża. Ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję że uda się jak najdłużej. Może ostatni miesiąc jak już będę czuła się jak słoń to odpuszczę 🙈 na razie odpoczywam na nieplanowanym L4 z powodu krwiaka, więc jak widać nic nie da się zaplanować. W pracy też chciałam powiedzieć później o ciąży, a tak to musiałam powiedzieć szefowej czemu znikam z dnia na dzień i to nie wiadomo na jak długo. Także chyba nie ma co myśleć i planować.

Ja planuje wyjazd ok 14 tygodnia.
Dwa lata temu moja przyjaciółka będąc w Grecji zaczela krawiac (I trymestr). Pojechali do szpitala, nie mogli z nikim dogadać się po angielsku, musieli używać translatora. Mimo, ze nie zgodziła się na badanie dopochwowe to i tak jej zrobiono. Nie chce oczywiście Cię straszyć, bo może wydarzyć się coś w późniejszej ciąży, ale to ryzyko jednak spada. Jeżeli masz możliwość może warto zaczekać?
Jako ciekawostkę powiem Wam, ze jej sytuacja była przedziwna :) po powrocie z wakacji znowu miała krwawienie, pojechali do szpitala, dostała informacje, ze poroniła i został wykonany zabieg łyżeczkowania. Spotkałam się z nią jakieś 2-3 tyg później, powiedziała ze wydaje jej się ze jest w ciąży. Pare dni później zrobiła test - pozytywny. Lekarz na podstawie obrazu usg stwierdził ze to musi być ta pierwsza ciąża, ale nie jest w stanie wyjaśnić co się stało, być może zarodek był gdzieś schowany i lekarz przeoczył go przy zabiegu. W kwietniu ubiegłego roku urodziła zdrowa dziewczynkę :)
To może nie zrobili tego lyzeczkowania tylko tak w papierach napisali 😱

reklama
o, ja się chętnie tez dowiem czegoś na ten temat!
Czeka mnie lot 14.08 i w sumie nie wiem czy powinnam..
nam lekarz powiedział że jeżeli wszystko będzie w porzadku to około 20tc będziemy mogli gdzieś poleciec. Najlepiej na jakiś niedługi lot. Za to np mamy zakaz jeżdżenia w góry, bo tam jest inne ciśnienie itp i on już się naoglądał ciąż tam, wiec wolałby żebyśmy sobie góry na razie odpuścili.

Do góry