reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2023

reklama
Becikowe nie jest dla wszystkich i nie ma związku z kartą ciąży. Karta ciąży to informacja o ciąży i o wykonanych badaniach powinno się ją mieć zawsze przy sobie
"Aby móc otrzymać becikowe konieczne jest spełnienie warunków w postaci: kryterium dochodowego oraz pozostawania pod opieką medyczną w czasie ciąży nie później niż od 10. tygodnia ciąży. Obecnie jednak, aby otrzymać zapomogę, dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie powinien przekraczać kwoty 1922,00 zł. "
Chyba jednak karta ciąży ma znaczenie

a to „za wcześnie” to w którym tygodniu poszlas? :)
4+6 (czyli prawie 5) przy czym u mnie ma mowy o przesuntej owulacji bo zaplodnienie w laboratorium wiec znane co do minuty 😉 wiec jeśli u Ciebie tez doszło do przesunięcia to może masz tez wcześniejszą ciaze (ok 5tc) I wtedy jeszcze nic moze nie być widać 😊

"Aby móc otrzymać becikowe konieczne jest spełnienie warunków w postaci: kryterium dochodowego oraz pozostawania pod opieką medyczną w czasie ciąży nie później niż od 10. tygodnia ciąży. Obecnie jednak, aby otrzymać zapomogę, dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie powinien przekraczać kwoty 1922,00 zł. "

I gdzie tu masz kartę ciąży?

Dziewczyny, sprawdziłam wynik B-HCG i pierwszy wynik był 306, a dzisiejszy wynik to 852. Badanie było robione w odstępie czasowym 72h, bo nie miałam innej możliwości. Przyrost pokazuje 98% i pokazuje, że jest w normie, ale przeczytałam, że przy odstępie czasowym 72h powinien być ok 110% i już się zestresowałam 😔 myślicie żeby powtórzyć w środę? Tylko to niebyłoby 48h, bo robiłam o 11:30, a jestem w pracy do 15.
ja też miałam słabe przyrosty i to poniżej normy, a pozniej nagle poszybowy w górę. Myślę że jest ok! 😘

I gdzie tu masz kartę ciąży?
W tym akurat co wstawiłam(pierwsze lepsze) nie ma wpisanego "karta ciąży" ale w innym jakiś czas temu na temat karty ciąży gdzieś czytałam, wiem bo koleżanka miała założoną kartę później niż 10tydz i becikowego nie dostała. Ale upierać się nie będę 😁

Dziewczyny czy bóle krzyża według Was są normalne? Cały czas boli mnie dolny odcinek plecow, czasami promieniujący do brzucha i pachwin.. stresuje mnie to. Jak u Was ?

Chyba jednak karta ciąży ma znaczenie
Przy moich dzieciach do becikowego lekarz wystawiał specjalne zaświadczenie ze byłam pod opieka od tego i tego tygodnia, także nie wiem jak to dzisiaj wyglada ale z 7 lat temu ich karta ciąży nie obchodzila

reklama
W tym akurat co wstawiłam(pierwsze lepsze) nie ma wpisanego "karta ciąży" ale w innym jakiś czas temu na temat karty ciąży gdzieś czytałam, wiem bo koleżanka miała założoną kartę później niż 10tydz i becikowego nie dostała. Ale upierać się nie będę 😁
ja to rozumiem tak, że trzeba mieć DOWÓD, że się było u lekarza przed 10tc, a karta ciąży jest takim dowodem. Ciekawe czy zaświadczenie od lekarza tez pełni taką funkcję.

Dziewczyny, gratuluję udanych wizyt! 😍 wspaniałe wieści, oby takich więcej.

Kto jutro?

Do góry