reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

no pewnie, to indywidualna decyzja. My np. wózek wybraliśmy jeden z tańszych na rynku, bo dla nas to też nie było ważne. Teraz w ogóle wózek i wyprawkę mamy z głowy. Mi się jedynie zamarzyła 2 osobowa przyczepka rowerowa. Tu też ceny potrafią być szalone.
Fajna sprawa ta przyczepka. My mamy foteliki do rowerów ale z trójka to raczej ciężko będzie na dwa rowery 😃 Kupiłabym przyczepke tylko już mi miejsca brakuje na kolejne zgroty 🤣

reklama
O widzisz dziękuje nie miałam pojęcia o tym 🙈
Jutro dopytam ginekologa jeszcze :)
my też będziemy robić Nifty pro. My po inv wiec wole mieć pewność że to ze samym nam się nie udało zajść w ciążę to nie dlatego że coś jest nie tak z genetyka. Takze ja już zapowiedziałam zeby nie wiem co to to badanie będę robić 😊 ale każdy działa według swoich możliwości i przekonan 😊

Ja czekam co mi lekarka powie. Ogólnie ani przy pierwszej ani przy drugiej ciąży nie miałam nic oprócz USG. Wieku również jeszcze nie mam, wiec jedyne co mogłoby zaniepokoić moja lekarkę to ostatnie poronienie, chociaż wiem, ze dla lekarzy to po poprostu przypadek, skoro dwoje dzieci bez problemu donosiłam i są zdrowe… zobaczymy, na razie na nic się nie nastawiam. Nawet do mnie nie dochodzi ze jestem w ciąży a jak pomyśle ze to prawda to zaczynam się mega stresować czy będzie dobrze. Wiem ze po tej wizycie w 8tc będę szczęśliwa jeżeli okaże się ze serduszko bije i dziecko się rozwija ale już prześladuje mnie myśl, ze być może teraz strata nastąpi w późniejszym tygodniu np. 12 lub 13. Normalnie dostaje skrętu kiszek jak o tym pomyśle, a czasem nie idzie nie myśleć… dlatego nawet sobie nie pozwalam się cieszyć. Nie oglądam narazie żadnych rzeczy dla dziecka, a jeżeli będzie mi dane to będę musiała kupić praktycznie wszystko, bo zostały mi kilka lepszych ciuszków 😉 ale nie nakrecam się. W biochemicznej i tej straconej ciąży planowałam wszystko już od pozytywnego testu…. I chyba mam jakiś uraz…

No właśnie ja też się nad tym pappa zastanawiam. W pierwszej ciąży jakoś nawet nie pomyślałam, że mogłabym go nie robić. Wyszedł normalnie i jakoś ogólnie nie było to dla mnie ważne wydarzenie. Ale teraz naczytalam się, że czasem wychodzi wysokie ryzyko a dziecko zdrowe. No i w sumie po co się stresować. Ogólnie zastanawiam się, czy to nie jest sposób na wyciąganie kasy z ludzi. Wydaje mi się, że usg jest kluczowe. Teraz jest taki sprzęt, że usg powinno wyłapać anomalie, które wskazują na jakieś wady genetyczne. Na pewno nie w każdym przypadku, ale też żadne badanie nie zagwarantuje nam, że dziecko będzie zdrowe, bo jest wiele chorób, które przecież nie są genetyczne i tam nie wyjdą.

No właśnie ja też się nad tym pappa zastanawiam. W pierwszej ciąży jakoś nawet nie pomyślałam, że mogłabym go nie robić. Wyszedł normalnie i jakoś ogólnie nie było to dla mnie ważne wydarzenie. Ale teraz naczytalam się, że czasem wychodzi wysokie ryzyko a dziecko zdrowe. No i w sumie po co się stresować. Ogólnie zastanawiam się, czy to nie jest sposób na wyciąganie kasy z ludzi. Wydaje mi się, że usg jest kluczowe. Teraz jest taki sprzęt, że usg powinno wyłapać anomalie, które wskazują na jakieś wady genetyczne. Na pewno nie w każdym przypadku, ale też żadne badanie nie zagwarantuje nam, że dziecko będzie zdrowe, bo jest wiele chorób, które przecież nie są genetyczne i tam nie wyjdą.
Mamaginekolog ostatnio pisała w poście że samo USG bez Pappy jest jak obiad bez zupy. Ponoć oprócz ewentualnych wad u dziecka te dwa badania pozwalają przewidzieć stan przedrzucawkowy czy poród przedwczesny. Pisze ze niedługo to będzie rutynowe badanie każdej ciąży.

Mamaginekolog ostatnio pisała w poście że samo USG bez Pappy jest jak obiad bez zupy. Ponoć oprócz ewentualnych wad u dziecka te dwa badania pozwalają przewidzieć stan przedrzucawkowy czy poród przedwczesny. Pisze ze niedługo to będzie rutynowe badanie każdej ciąży.
Mamginekolog to temat na osobną dyskusję :p

No doktorka tez mówiła,że samo USG nic n wnosi,jak już to USG +badanie z krwi.
Mama ginekolog u mnie wywołuje sprzeczne emocje 🙂raz ja lubię a zaraz mnie irytuje.

reklama
Hej ja po konultacji dzis dotyczącej tego plamienia wczoraj dostała dziś duphaston od lekarza. Wczoraj to plamienie było nie wielkie ale wolałam skonsultować tak jak pisałyście zrobił mi USG wszystko w porządku ale powiedział że profilaktycznie przepisze duphaston :/
Dobrze,że sprawdziłaś co się dzieje. Ważne że wszystko w porządku.

Do góry